Regija
OSTVARILA IM SE ŽELJA

Mokrešani proslavili asfalt u selu
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
MOKREŠ

Konačno je prošao i asfalt kroz Mokreš, još jedno od sela u Općini Čaglin koje postaje sve praznije. Ostalo je još samo nekoliko kuća s djecom i mladima, većinom tu živi staračko stanovništvo. A mogućnosti ima napretek - ekološka poljoprivreda, nezagađena zemlja, ekološko voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, samo su neke od mogućnosti koje pruža ovaj kraj u kojem industrije i zagađivača nema na kilometre. Tim, i potencijalnim novim, stanovnicima, pružena je još jedna šansa za razvoj i povratak u selo.

- Samo da mi je asfalt u mom selu Mokrešu, moj OPG bi sigurno bolje radio, došao bi netko po moj med i proizvode od meda, po moj ovčji i kozji sir, uredili bi i kušaonicu za med i sireve, pripremili za turiste jedan boravak u prirodi na našem imanju, našem ribnjaku. Imamo zdravu hranu, ali do nas se teško dolazi i to je problem, jer sve naše proizvode moramo voziti po sajmovima da bismo ih prodali – kazala je Anita Nekić, najuzornija seoska žena Požeško-slavonske županije, kada je 2017. godine sudjelovala na natjecanju za najuzorniju seosku ženu Hrvatske.

Modernizaciju ceste u Mokrešu, dugačke gotovo kilometar od glavne ceste, organizirala je i financirala Općina Čaglin iz svojih sredstava.

- Upravo je završena jedna dionica županijske ceste koju je financirao ŽUC Požeško-slavonske županije prema selu Jezeru, koja prolazi pokraj sela Mokreša. Oni bi se sada s prašine i blata uključivali na asfalt pa smo željeli i tim stanovnicima osigurati asfalt kroz selo. Posebno stoga što u selu koje je iseljavano niz godina ima još nekoliko mladih obitelji koje moramo zadržati u ovom ruralnom prostoru. No i vraćaju se neki, sve više se u selu uređuje vikendica, a i vraćaju se ljudi koji su se davno odselil, pa dolaze ovdje u čarobnu prirodu uživati umirovljeničke dane – istakao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, koji je u proračunu pronašao 400 tisuće kuna i osigurao i Mokrešanima asfalt kroz selo. AGM Kruna
Zbog ceste sretni i poduzetnici i djeca
- Nisam mogla niti sanjati da će se moja želja tako brzo ostvariti. Sretna sam i presretna, evo priredili smo i ručak i pečeno janje za radnike. Sretna su i moja djeca, jer evo Dora je jedva čekala da se može konačno voziti na rolama i koturaljkama ispred svoje kuće - kaže Anita Nekić, koja sada sigurno nastavlja ulaganja, a prvi su na redu kušaonica i proširenje sirane.

Njezin OPG danas ima u uzgoju približno 200 ovaca i koza, 90 košnica za pčele, ribnjake, a bave se i ratarstvom i proizvode hranu za svoju stoku.
Možda ste propustili...

BRANITELJSKA ZADRUGA “MEDENE RUKE” VUKOVAR

Medenjake po receptu iz 1902. traži cijela Hrvatska

PROJEKT REVITALIZACIJE RIJEČNIH STANIŠTA

Obavljen nadzor dosad učinjenog

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STIŽU KIK, BIPA, TEDI I PEPCO

Do ljeta šoping-centar i nova radna mjesta

2

ZAPOSLIT ĆE 50 LJUDI

Pevec i u Vinkovcima,
najmanja plaća 5000 kn

3

VLASNIK MIJO ĆOŠKOVIĆ ŽELI ZNATI RAZLOG

Štitarskoj Šiški sve manje sirovine od Hrvatskih šuma