Kultura
IZLOŽBA RADOVA PRVE POŽEŠKE FOTOGRAFKINJE

Mlada je Požežanka Cecilija Wollner fotografijama bila korak ispred vremena
Objavljeno 15. ožujka, 2019.
POŽEGA

U Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba "Korak ispred vremena - Atelier Wollner (1899.- 1934.) autorice Ivane Domanović.

Na otvorenju je ravnateljica Mirela Pavličić Hein istaknula da Muzej ove godine slavi 95 godina postojanja te da je kroz sve te godine uložen značajan trud i rad istaknutih kulturnih pojedinaca i entuzijasta, od osnivača Julija Kempfa do današnjih djelatnika.

- Mi smo muzej lokalnog karaktera i naša osnovna misija je zaštita kulturne baštine ovog grada i kraja te prezentacija te baštine vama, građanima Požege i šire okolice - istaknula je ravnateljica. Ivana Domanović, kustosica u Povijesnom odjelu Muzeja i autorica izložbe, kazala je da je fotografija muzejski predmet bogat informacijama jer sadrži niz podataka o osobama ili događajima prikazanim na fotografijama, ali i o samom fotografu.

Na izložbi je predstavljeno oko 140 fotografija i razglednica koje su nastale u prvom požeškom fotografskom Atelieru Wollner.

- Osoba koja stoji iza imena Atelier Wollner je fotografkinja Cecilija Wollner koja je u to vrijeme imala samo 21 godinu. Ona je na početku djelovala samostalno, a kasnije sa suprugom Julijem Davidsonom, također fotografom. U Požegi žive do 1913. kada odlaze u Split, a Atelier djeluje pod novim vlasnicima, ali pod istim imenom sve do 1934. - objasnila je Domanović. Zahvalila je Lidiji Ivančević Španiček iz Odjela povijesti umjetnosti. Ona je otkrila da je Cecilija Wollner, koja je fotografsko umijeće stjecala u Beču, prva žena u Hrvatskoj koja je izrađivala fotografije po kojima su nastajale razglednice. Zahvalila je Dubravki Matoković iz Etnološkog odjela koja je izložila dijelove narodne nošnje i fotografije s početka 20. stoljeća naglašavajući važnost fotografija u identifikaciji i proučavanju narodnih nošnji. Također je zahvalila Borisu Maringeru iz Konzervatorskog odjela, koji je prikazao povijest obitelji Wollner i Davidson u katalogu, te Gradskoj knjižnici i čitaonici na ustupljenim fotografijama književnice Zlate Kolarić Kišur koje su nastale u Atelieru Wollner. Zahvalu je uputila i Dušanu Mirkoviću i Alenu Žagaru na posudbi fotoaparata koji su uz fotoaparate iz Tehničke zbirke također izloženi, Tomislavu Čeniću na grafičkom oblikovanju kataloga te muzejskom tehničaru Borisu Knezu i ostalima na pomoći pri postavljanju izložbe.

Izložbu je otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha. Kazao je da ova izložba svjedoči o jednom identitetu koji Požega ima kao srednjoeuropski grad.

Svečanost otvorenja izložbe na kojoj se mogu vidjeti fotografije i razglednice koje prikazuju politički i društveni život, razna požeška kulturna i sportska društva, ženski svijet i modu, narodne nošnje i slično na početku 20. stoljeća vodila je Dijana Klarić, a u glazbenom dijelu nastupili su učenici Glazbene škole Marija Orešković (gitara) i Filip Cindrić (harmonika).

Izložba se može pogledati do 1. lipnja. AGM Kruna
Predstavljeno je oko 140 fotografija i razglednica nastalih u prvom požeškom fotografskom Atelieru Wollner
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike