Kultura
56. GORANOVO PROLJEĆE

Nagrađena pjesnička zbirka je “Mehanika peluda” Martine Vidaić
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
ZAGREB

Pedeset i šesto Goranovo proljeće, najstarija i najznačajnija hrvatska pjesnička manifestacija, održat će se od 20. do 23. ožujka u Zagrebu, Lukovdolu, Rijeci i Puli. Festival, kao i prethodnih godina, uz oživljavanje uspomene na lik i djelo pjesnika Ivana Gorana Kovačića, donosi izravan kontakt s aktualnom i vrijednom poezijom iz Hrvatske i svijeta.

Na ovogodišnjem Goranovu proljeću organizator će ugostiti 40 pjesnika iz 14 zemalja. Strani će gosti čitati na vlastitim jezicima, uz prijevode na hrvatski. Posebno će biti predstavljena pjesnička platforma Europske unije Versopolis, posvećena većoj mobilnosti i vidljivosti mlađih europskih pjesnika, koje je Goranovo proljeće dio.

Festival će biti otvoren 20. ožujka u 20 sati u Sceni F22 Akademije dramskih umjetnosti u Frankopanskoj 22 u Zagrebu. Za glazbeni identitet festivala brinu se Ivan Grobenski i grupa Šumski, čiji će živi nastupi pratiti čitalačke programe.

Novu Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu dobila je zbirka "Mehanika peluda" Martine Vidaić, a "Gorana" za mlade pjesnike ove je godine osvojio Denis Ćosić.

Martina Vidaić (Zadar, 1986.), profesorica hrvatskog jezika i književnosti, do sada je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova" (SKUD IGK, Zagreb, 2011.; Nagrada "Goran" za mlade pjesnike), "Tamni čovjek Birger" (V.B.Z., Zagreb, 2016.; finale Nagrade Janko Polić Kamov) i "Mehanika peluda" (HDP, Zagreb, 2018.). Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014. (HDP, 2014.) i drugim antologijama te u književnim časopisima (Quorum, Relations, Sarajevske sveske, Zadarska smotra, Poezija).

Denis Ćosić (Karlsruhe, 1996.) osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Požegi, a trenutno studira turistički menadžment u Zagrebu. Pjesme su mu zastupljene u nekoliko zbornika (Rukopisi 40, Antologija u čast Charlesa Baudelairea, The Split Mind). Sudjeluje na raznim književnim tribinama i večerima čitanja poezije (Zagreb, Ljubljana, Pleternica, Požega, Vukovar). Živi na relaciji Požega - Zagreb - Dubrovnik.

Žiri je također odlučio pohvaliti rukopise Tomislava Augustinčića ("Ipak, zora"), Nine Bajsić ("Pjesme za svaki slučaj"), Lane Bojanić ("Pribor za lov i vremeplov"), Karle Crnčević ("Linije bijega") te Ljiljane Logar ("Zbirka"). D. Kovačević
“Gorana” za mlade pjesnike osvojio je Denis Ćosić, koji živi na relaciji Požega - Zagreb - Dubrovnik
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas