TvObzor
CINESTAR TV PREMIERE 1

Epski serijal Peaky Blinders
Objavljeno 15. ožujka, 2019.

Peaky Blinders, poznati epski serijal smješten u kriminalno podzemlje u Birminghamu dvadesetih godina prošlog stoljeća, od 18. ožujka premijerno možete pratiti na CineStar TV Premiere 1 kanalu.

Iako obiluje kostimima s početka 20. stoljeća, serija Peaky Blinders nije još jedna u nizu sladunjavih povijesnih drama. Za početak, smještena je u Birminghamu, gradu koji je, usprkos svojoj industrijskoj baštini, rijetko predmet televizijske fikcije. Peaky Blinders gangsterska je drama smještena početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća. Kritika i gledatelji su ju prozvali svojevrsnom birmingenskom Obitelji Soprano. Serijal pripovijeda priču o Thomasu Shelbyju i njegovoj obitelji koja predvodi moćnu bandu. Ime su dobili po običaju ušivanja britvica u rubove svojih kapa, a novac zarađuju od ilegalnog klađenja, pružanja zaštite i crnoga tržišta. Radnja serije smještena je u neizvjesno razdoblje u britanskoj povijesti, kada su zemlju još potresale posljedice Prvoga svjetskoga rata. Peaky Blinders ima zavidnu glumačku ekipu koja ubraja Sama Neilla i Cilliana Murphyja, a u drugoj se sezoni pridružuju Tom Hardy i mnoge druge holivudske zvijezde. Scenarist Steven Knight tvrdi kako se serija dijelom temelji na stvarnim događajima, a dijelom na obiteljskoj legendi: ‘’To je fikcija utkana u činjenični krajolik. Moj je tata od svoje devete ili desete godine imao uzbudljive uspomene na te ljude. Bili su nevjerojatno dobro odjeveni i moćni i imali su mnogo novca u kraju u kojemu nitko nije imao novaca. Bili su gangsteri.’’

Iako je Peaky Blinders jako moderan, nemojte ni na tren pomisliti da gazi po povijesti. Pažnja koja se posvećuje pojedinostima je nevjerojatna. Birmingham je ključni element priče, no mnogi prizori nisu ondje snimljeni. Budući da je većina vizualnih znakova u gradu iz toga vremena odavno nestala, produkcijska ekipa je za te potrebe koristila lokacije poput Liverpoola i Leedsa. A da bi Liverpool iz 21. stoljeća izgledao kao Birmingham iz dvadesetih godina 20-oga stoljeća, sagrađen je set od napuštenog niza općinskih kuća.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike