Novosti
MINISTAR FINANCIJA NAJAVIO DA JE ANALIZA ULJANIKA PRI KRAJU:

U brodogradnju "upumpano" 35 milijardi kuna, kako opravdati dodatnih deset?
Objavljeno 13. ožujka, 2019.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u srijedu kako je analiza Ministarstva oko Uljanika pri kraju, kako je u hrvatsku brodogradnju dosad "upumpano" 35 milijardi kuna te da ne vidi kako opravdati dodatnih sedam do deset milijardi, a čini mu se i nemogućim da troškovi restrukturiranja i stečaja Uljanika budu isti.


"Nema nikakvih razmirica, radimo kao članovi Vlade svjesni određenih stvari i problema", rekao je Marić odgovarajući na novinarske upite ima li razmirica između njega i ministra gospodarstva Darka Horvata oko Uljanika i rasprava o restrukturiranju, ili stečaju pulskog brodogradilišta. Marić je izjavio da se dovršavaju zadnji detalji analize Uljanika, a nakon toga ona će biti predstavljena Vladi i vladajućoj koaliciji. "Bez obzira na to što se problematika Uljanika trenutačno gleda binarno - stečaj ili restrukturiranje - na to pitanje nije tako jednostavno odgovoriti, odnosno cijela je situacija kompleksnija. U toj analizi ne gledamo samo na situaciju same Uljanik grupe iz perspektive jamstava, izdvojenih segmenata, nego gledamo sveobuhvatni prikaz, a to je, uz ostalo, i kolika je to uloga u samom proračunu, u gospodarstvu, industrijskoj proizvodnji i izvozu, odnosno kakva je globalna situacija i trendovi na samom tržištu", rekao je ministar financija. Izvijestio je i da je na temelju protestiranih jamstava za Uljanik s 12. ožujka plaćeno 3,1 milijarda kuna. No, dodaje kako s obzirom na izdana jamstva postoji mogućnost da se taj iznos poveća za 300 do 500 milijuna kuna. Istodobno se nastoji spasiti bar dio danih jamstava, prije svega za jaružar koji se gradi. "Nešto će se morati uložiti da bi se spasio mnogo veći iznos jamstava", rekao je Marić, dodajući kako je trenutačna izloženost države na tom brodu oko 130 milijuna eura. "Te brojke spominjem da svi skupa budemo svjesni dubine problema, jer kada pribrojimo sve što je do sada plaćeno za Uljanik grupu i kada pribrojite sve ono što smo platili do sada kao Republika Hrvatska cjelokupnoj brodogradnji, to je iznos od 35 milijardi kuna", istaknuo je ministar financija. U isto vrijeme, dodaje, udjel brodogradnje u industrijskoj proizvodnji u zadnje tri godine manji je od 1,5 posto, u siječnju 0,8 posto. Na pitanje je li kao ministar financija iz proračuna spreman dati i lipe više osim onoga što država mora, a s obzirom na to da bi ministar Horvat želio ići u restrukturiranje, Marić je odgovorio kako to "nije stvar jednog ili drugog ministra, nego će Vlada donijeti odluku".


"Svaku opciju treba razmotriti, međutim, treba uzeti u obzir i koje su koristi i koji su troškovi. Danas sam govorio uglavnom o troškovima. Ako govorimo o 35 milijardi, koliko se do sada ‘upumpalo‘ u hrvatsku brodogradnju, govorimo o nekakvih dodatnih sedam, osam, ili deset milijardi kuna, ja stvarno ne vidim na koji način i kako to ikome opravdati", rekao je Marić.
Premijer Andrej Plenković izjavio je kako Vlada neće u petak donijeti odluku o Uljaniku, poručujući da odluka, kada je budu donijeli, mora biti ono što je najbolje za Hrvatsku. "To nisu odluke koje se donose preko koljena", rekao je Plenković te poručio kako nema problema između ministara financija i gospodarstva Zdravka Marića i Darka Horvata. "Ima samo vrlo obazriv, postupan i temeljit pristup rješavanju problema. Moramo donositi odluke koje su odgovorne prema hrvatskim poreznim obveznicima, odluke koje pružaju ruku kontinuiteta hrvatske brodogradnje", rekao je Plenković, dodajući kako se ne može nastaviti kao ranije, kada su se goleme državne potpore i sredstva poreznih obveznika ulagala u brodogradilišta koja su unatoč tome završavala u poteškoćama. H
SINDIKATI TRAŽE HITNO DONOŠENJE ODLUKE
Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) pozvali su premijera na hitno donošenje odluke o sudbini Uljanik grupe i tako prekine agoniju te tvrtke. "Nakon najave kako će Vlada još jedanput odgoditi odlučivanje o sudbini Uljanik grupe i brodogradnje u Hrvatskoj, vama i vašim koalicijskim partnerima poručujemo: Prekinite ovu agoniju i hitno donesite odluku, jer uskoro nećete imati o čemu odlučivati – nećete imati radnike, ali će vam troškovi ostati", navode u otvorenom pismu premijeru predsjednik SSSH Mladen Novosel i predsjednik SMH Siniša Kovačić. Navode kako je posljednjih šest mjeseci gotovo 1800 visokokvalificiranih radnika otišlo, a spremaju se i ostali, jer svojoj djeci ne mogu osigurati kruh.
Možda ste propustili...