Regija
TREBAJU NOVE INSTRUMENTE I ODIJELA

Limena je glazba 120 godina ponos Donjeg Miholjca
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Povijest limene glazbe u Donjem Miholjcu počinje davne 1898., kada je osnovana Vatrogasna limena glazba, koja je kasnije promijenila naziv u Puhački orkestar DVD-a. Počela je svirati na plesnim večerima i pokopima, a nastupala je i prigodom raznih proslava i obljetnica te pučkih svečanosti. Svirala je prvosvibanjske budnice, a priređivala je i promenadne koncerte. Limena glazba procvat je doživjela 1908. i najbolje je radila do 1928. godine. Na repertoaru je imala skladbe austrijskih i čeških skladatelja. Svirala je koračnice, mazurke, polke, valcere i popularne šlagere.Novo plodonosno razdoblje počinje 1945. pod dirigentskom palicom Stjepana Minareka, čijom se zaslugom 1972. organizira Prvi festival limenih glazbi DVD-a Slavonije i Baranje, a što je rezultiralo osnivanjem Saveza amaterskih puhačkih orkestra Slavonije i Baranje (SAPOSB). Savez svake godine u drugom gradu održava smotre, a miholjačka je limena glazba 1986. bila domaćin smotre te ponovno 2018. u povodu 120. obljetnice osnutka.

Zbog financijskih problema limena je glazba nekoliko puta prestajala raditi, ali bi entuzijazam pojedinaca nadvladao financijske nevolje te se rad ponovno pokretao. Godine 2015. osnovana je Gradska limena glazba i prvi put u svojoj dugoj povijesti djeluje kao samostalna udruga. Prvi koncert održan je nakon samo dva mjeseca vježbanja, popravljanja instrumenata i sređivanja notnog materijala. Limena glazba danas ima 35 članova amatera, od kojih 28 svira u orkestru. "Našu mladu jezgru čini 15 članova i svake godine pomlađujemo orkestar jer to je jedini recept da udruga može napredovati. Nemamo problema s članovima i bez problema odrađujemo nastupe i koncerte", kaže dirigent, prof. Darko Nikolić.

Od osnutka pa sve do današnjih dana limena glazba je ona bez koje se ne može u javnim prilikama, ponos je svog grada i jedna od najaktivnijih udruga u Donjem Miholjcu. Godišnje ima 30-ak zapaženih nastupa, a o limenoj je glazbi napisana i monografija uz 120. obljetnicu, koju su lani obilježili bogatim cjelosezonskim nastupima. Dojmljivim su se nastupom predstavili i na dočeku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon godina stagnacije u djelovanju, Gradska limena glazba opet je spremna za ispisivanje novih stranica. Pri kraju su pregovori za preseljenje u veći prostor, no miholjčki glazbenici trebaju i nove instrumente, ali i prepoznatljiva odijela. Snježana Fridl
Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike