Osijek
ZAHTJEVI ZA PROMJENU IMENA NISU RIJETKOST

Lani u Osijeku 152 zahtjeva: Ime se može promjeniti za 15-ak dana i samo 35 kuna
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Neki mijenjaju ime da bi izbjegli probleme, drugi zbog zvučnosti

Željko Hudek, Milo Vasić, Tadija Balić, Marinela Jantoš i Siniša Dragojlović samo su neke od poznatih osoba u Hrvatskoj, iako vam se možda čini da za ta imena nikada niste čuli. Razlog je, dakako, promjena osobnog imena, za što su se odlučili i neki Osječani i Osječanke. Osobno ime tako je nakon udaje i rođenja djece promijenila i Osječanka Maja Matičić. Nije više željela, kaže, biti Dušanka, pa si je ispunila želju iz djetinjstva.

- Kad sam bila mala i netko bi me zazvao, osjećala sam se kao da sam nešto zgriješila jer mi se ime Dušanka nikako nije sviđalo, bilo mi je grubo. Nadimak mi je bio Dušica, no nije me svatko tako zvao, pa sam svojim roditeljima rekla da ću promijeniti svoje ime čim napunim 18 godina - priča Matičić, koja je ipak promijenila osobno ime nešto kasnije. U Domovinskom ratu, kaže, nije joj bilo ugodno zvati se Dušanka pa je tada odlučila da će se zvati onako kako zajednički odluče ona, suprug i njihovo dvoje djece. Na papir su, priča, napisali nekoliko imena i dogovor je bio da će se zvati imenom koje se bude nalazilo na sva četiri papira.

- Svi smo na papiru imali ime Maja i suprug mi je u šali rekao da baš i izgledam kao Maja - kroz smijeh priča Matičić, dodajući da su se i kolege na poslu, ali i svi njezini prijatelji, brzo navikli na njezino novo ime.

Još jedan Osječanin (podatci poznati redakciji), poznat u kulturnim krugovima, ne nosi prezime dobiveno rođenjem, nego drugo obiteljsko.

- To mi je prezime bilo zvučnije pa sam njime zamijenio svoje dosadašnje. Nisam izmislio prezime, nego sam samo odabrao drugo prezime iz svoje obitelji - kratko je prokomentirao.

Inače, među Osječanima ima onih koji su svoja imena mijenjali za Domovinskog rata ili nakon njega jer su smatrali kako će im prezime donijeti probleme na poslu ili u javom životu. Jedan od njih bio je i stanoviti Lazo, koji se već godinama zove Mirko, a zanimljiva je priča i iz okolice Osijeka gdje je jedan mještanin samo dodao slovo svome prezimenu pa se sad ne preziva Knez, nego Kinez.

Inače, u prošloj godini, prema podatcima Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije u Odjelu za građanska stanja Osijek, zaprimljeno je 152 zahtjeva za promjenom imena, uz napomenu da se sukladno čl. 2 Zakona o osobnom imenu ono sastoji od imena i prezimena. Godinu prije bilo je 168, a u 2016., 131 zahtjev za promjenom.

- Vidljivo je da postotak promjene imena čini približno 12, a promjene prezimena 78 %, a postotak promjene i imena i prezimena je oko 10 %, stoji u odgovoru službenika za informiranje županijskog Ureda državne uprave Brune Vučemilovića-Šimunovića, kao i to da Ured nema dostupno statističko izvješće po pojedinim imenima i prezimenima.

I naposljetku, osobe s početka teksta danas su javnosti poznate osobe iz svijeta estrade. Riječ je o Jacquesu Houdeku, Jasminu Stavrosu, Tediju Spalatu te slavonskoj glazbenoj dance-pjevačici iz 90-tih, Elli. Dragojlović je pak u svijetu mode puno poznatiji kao stilist Viktor Drago.

Marija Mihelić
Novo ime za samo 35 kuna
Postupak promjene osobnog imena vrlo je jednostavan i najprije je potrebno donijeti potvrdu Općinskog suda da se trenutačno ne vodi nikakav kazneni postupak protiv osobe koja želi promijeniti osobno ime. Uz zahtjev za promjenom, prilaže se 35 kuna državnih biljega. Županijski UDU potom zahtjev šalje u Ministarstvo pravosuđa da se utvrdi je li osoba bila u kaznenoj evidenciji, no to nije zapreka promjeni. Nakon donesenog rješenja, stranka se pismeno obavještava i nakon 15-ak dana zamjena se potvrđuje u državnoj matici i sustavu OIB-a, a promjene na osobnim dokumentima stranka sama obavlja.

Prije se promjena osobnog imena nije mogla izvesti bez obveznog iznošenja razloga promjene, a sad više ne postoji zakonska obveza obrazloženja promjene. Prema dostupnim neobveznim podatcima o razlozima, županijski UDU utvrdio je da postupak promjene prezimena češće iniciraju osobe ženskog spola i to zbog razvoda braka i proteka roka od godine dana od razvoda te traže promjenu prezimena u ono dobiveno rođenjem. Ipak, zahtjeve podnose i muškarci.
Najčitanije iz rubrike