Osijek
JOŠ JEDNA SUBVENCIJA

Županija pomaže sjetvu
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Osječko-baranjska županija prihvatila je prijedlog Zagrebačke banke o poslovnoj suradnji u kreditiranju proljetne sjetve i stočarske proizvodnje te su jučer ugovor potpisali dožupan Goran Ivanović i Boris Runje, direktor Zabina Regionalnog centra Istočna Hrvatska.

- Poticanje razvoja gospodarstava ne može biti samo politički projekt, stoga je nužno da u njemu participiraju i banke - rekao je dožupan. Županija će, dakle, subvencionirati dva posto kamate kredita namijenjenog za nabavu repromaterijala za sjetvu te za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov junadi i svinja. Ukupni je kreditni potencijal, prema predloženoj kreditnoj liniji, pet milijuna kuna. Najniži je iznos pojedinačnog kredita 5000 kuna, a najviši milijun kuna. Maksimalni iznos pojedinačnog kredita za nabavu rasplodnih junica i za nabavu grla za tov iznosi 250.000 kuna, a za nabavu rasplodnih junica maksimalni iznos kredita po grlu iznosi 12.000 kuna, za nabavu grla za tov junadi 4000 kuna po grlu te za nabavu grla za tov svinja 400 kuna po grlu.

Redovna je kamatna stopa otplate kredita 5,2 postotna poena godišnje, a Osječko-baranjska županija uključuje se u subvencioniranje redovite kamatne stope s dva postotna poena.

- Pozivam da nam se pridruže i ostale jedinice lokalne samouprave s područja županije u dodatnom subvencioniranju kamatne stope korisnicima kredita sa svog područja, sukladno njihovoj procjeni i odluci. Prema informacija, za sada je desetak jedinica iskazalo spremnost subvencije za jednim do 1,5 postotnim bodom - kazuje Ivanović.

- Osječko-baranjska županija među prvim je županijama koje su prihvatile ovaj naš poslovni model, što ne čudi, jer to je županija s najviše poljoprivrednih površina u Hrvatskoj. Ovo je prilika da ratari sjetveni materijal plate unaprijed i tako ostvare bolju cijenu, umjesto dosadašnje prakse poslije žetve - rekao je Runje. Krediti se odobravaju u kunama. D. Kuštro
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike