Dome slatki dome
DIZAJN RASVJETNIH TIJELA

Oblik je važniji od funkcije
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Kombiniranjem različitih veličina i oblika stvaraju se oblici koji daju novu dimenziju žarulji

Svjetlo je fizički i metafizički fenomen kojim su se bavili brojni filozofi i teolozi, a tako je i danas.

Trendovi se poigravaju odnosom materijalnog i nematerijanog oblikovanja i svjetla kao funkcije, vidljivog i nevidljivog.

Brzi razvoj LED tehnologije doveo je do pomicanja klasičnog shvaćanja rasvjete i njezine funkcije. LED rasvjeta je dugotrajna, često dugotrajnija od same armature, pa je pitanje oblikovanja postalo nevažno. Ova činjenica utjecala je na promjenu pristupa u dizajnu rasvjetnih tijela.

Dekoracija
Dva su osnovna smjera u trendovima oblikovanja rasvjetnih tijela. Prvi se odnosi na maksimalno minimiziranje žarulja i njihovu asimilaciju u arhitekturu. Žarulja postaje izvor svjetla i oblik. Kombiniranjem različitih veličina, boja i oblika stvaraju se kreativni oblici koji daju novu dimenziju samoj žarulji. Ono što je nekada bio predmet skrivanja u kalup, sada izlazi na površinu i postaje dekoracija. Kuhinje, blagovaonice, dnevni boravci ili spavaće sobe postaju prostor za isticanje ljepote upravo ovakvih dizajnerskih oblika. Osim isticanja same žarulje, ona se smješta u konkretne oblike, koji su više dekorativni predmeti negoli rasvjetna tijela, ali s obaveznim ekološkim prizvukom.

Drugi se smjer u trendovima odnosi na ponovo otkrivanje oblika, koji postaju važniji od same funkcije, i rekonstrukciju povijesnih oblika. Postoji određena nostalgija prema građanskom stilu ranih 20-ih godina 20. stoljeća. Svjetiljke s nabranim abažurom i lusteri s kuglama od puhanog stakla najbolji su podsjetnici ovoga vremena. Ovakva rasvjeta odlično se kombinira s retro-stilom namještaja, a može se postaviti u bilo koju prostoriju

Futuristički pristup
S jednakom romantičnom nostalgijom javlja se i futuristički pristup, stvarajući i bogatstvo sjene, ne samo svjetla. Ovakvi se oblici kombiniraju s jednostavnim komadima namještaja jer već samim svojim izgledom dominiraju u prostoru. Velikih su dimenzija, što dodatno pojačava vizualni dojam.

U konačnici, moglo bi se reći da su dizajneri rasvjete počeli pričati svjetlosne priče, a rasvjeta je daleko nadmašila svoju osnovnu funkciju.

Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh.
Dizajn
rasvjetna tijela
Različiti izvori svjetla
Osim očite praktične funkcije, rasvjeta također utječe na raspoloženje. Zato je bolje imati što veću kontrolu nad svjetlima u prostorijama. S pomoću nekoliko različitih izvora svjetlosti u svakoj se prostoriji može kreirati osvjetljenje koje odgovara dobu dana i osobnim potrebama.
Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna