Svijet
NOVI PORAZ PREMIJERKE

Britanski parlament još jednom odbacio sporazum Therese May o Brexitu
Objavljeno 13. ožujka, 2019.

Britanska premijerka Theresa May u utorak se suočila s drugim porazom u parlamentu koji je ponovno odbacio sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Protiv sporazuma o Brexitu glasao je 391 zastupnik, a za njega 242.


Uoči glasovanja May je poručila zastupnicima da glasuju za sporazum o Brexitu koji je dogovorila s EU-om, ili riskiraju da Velika Britanija ostane u Uniji. May je pozvala zastupnike da "demokraciju stave ispred stranačkih podjela ili osobnih ambicija". Naime, sporazumu se protive brojni euroskeptici u njezinoj Konzervativnoj stranci i oporbeni parlamentarci. Nakon što joj je parlament ponovno rekao "ne", premijerka May obećala je da će u srijedu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora.


Konzervativni zastupnici i ministri nazočili su sastanku nekoliko sati uoči glasanja parlamenta o izmijenjenom sporazumu May i EU-a. Euroskeptični političari sumnjaju jesu li novi ustupci koje je London dobio od Bruxellesa dovoljno snažno jamstvo. "Bio je to ozbiljan sastanak", istaknula je ministrica rada i mirovinskog sustava Amber Rudd. "Ton je bio veoma obazriv. Neki ljudi još nisu u potpunosti uvjereni, no jasno razmišljaju o tome. Premijerka je istaknula da moramo na ovo gledati politički, ali i pravno, kakve će biti posljedice za državu ako ne provedemo ovaj sporazum", poručila je ministrica.


Britanski državni odvjetnik Geoffrey Cox ranije je rekao da izmijenjeni sporazum o izlasku iz EU-a Britaniji nije dao pravna sredstva za unilateralno napuštanje "backstopa" u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora. May je u ponedjeljak potpisala tri dokumenta u posljednjim naporima rješavanja najspornijeg dijela razvodnog ugovora, irskom "backstopu". Coxovo mišljenje bilo je ključno za osiguravanje ruku euroskeptičnih zastupnika premijerkinih konzervativaca. Ona se nadala da će izmjene sporazuma o Brexitu po pitanju "backstopa" biti dovoljne da taj dogovor bude prihvaćen u parlamentu. Dio zastupnika strahuje da bi "backstop" zadržao Britaniju vezanu za EU bez vremenskog ograničenja. Cox je kazao kako i dalje ostaju pravni rizici da Britanija u slučaju neuspjeha trgovinskih pregovora ostane na "neodređeno i protiv svoje volje" pod "backstopom", piše dpa. Riječ je o zaštitnom mehanizmu kojim se želi izbjeći vraćanje tvrde granice između Republike Irske, članice EU-a te Sjeverne Irske koja s Velikom Britanijom izlazi iz tog saveza.
Glasovanje u Britanskom parlamentu održano je samo 17 dana od roka kada moraju napustiti EU.


Hina/D.Pavlović
Premijerka je obećala da će u srijedu dati na glasanje odluku o izlasku iz Unije bez dogovora
ROK DO IZBORA
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u pismu predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku napisao je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a mora biti dovršen prije europskih izbora koji se održavaju između 23. i 26. svibnja. Ako dotad Ujedinjeno Kraljevstvo ne napusti EU, morat će izabrati svoje europske zastupnike, rekao je Juncker.
Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

DRŽAVNE AGENCIJE BIH PROVJERAVAJU POTENCIJALNO OPASNE TVRDNJE

U vojarni kod Mostara obučavali su se vehabije?

Najčitanije iz rubrike