Osijek
DVOJICI OSJEČANA “FAUST VRANČIĆ”

Hrpka: Posvetio sam život udrugama i tehnici
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Hrpka u 54 godine rada ostavio trajan pečat u tehničkoj kulturi, a kod Pandurića stasaju robotički prvaci

Velika nova priznanja za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture stigla su u Osijek, koji se može ponositi čak dvama laureatima, dobitnicima Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2018. godinu - za trajan te izniman doprinos razvoju tehničke kulture, tehničkog odgoja i obrazovanja u prošloj godini! Umirovljeni profesor Branko Hrpka (70) nagrađen je za životno djelo, a mladi nastavnik Tomislav Pandurić (32) dobitnik je godišnje nagrade, koje su im uručene u utorak na svečanosti u Hrvatskome saboru u nazočnosti ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak te izaslanika premijera Radovana Fuchsa. Dodijeljena je jedna nagrada za životno djelo, osam godišnjih nagrada pojedincima i dvije godišnje nagrade udrugama.

Pregršt ideja
"Malo je osoba koje su u svom radnom vijeku ostavile trajan pečat u različitim područjima tehničkih aktivnosti kao što je to u 54 godine učinio Branko Hrpka. Ugled stečen dugogodišnjim radom s djecom i odraslima rezultat je njegovog kontinuiranog obrazovanja i stjecanja kompetencija za različita područja tehnike. Ako svemu tome dodamo rad na udžbenicima, priručnicima, djelovanje u klubovima mladih tehničara, s pravom možemo konstatirati da predlažemo osobu koja je svojim dugogodišnjim rezultatima rada dala značajan doprinos razvoju različitih grana tehnike u gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i Republici Hrvatskoj", zaključak je na devet stranica obrazloženja Društva pedagoga tehničke kulture Osijek koje je za državnu nagradu nominiralo ovog priznatog stručnjaka za područje graditeljstva, informatike, pedagogije, foto i videotehnike. Između ostalih Hrpka je dobitnik i godišnje nagrade "Faust Vrančić" 1997. godine, pa je ova nagrada za životno djelo, za nekoga tko je cijeli radni vijek posvetio izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima iz područja tehnike, kaže i sam, bila i očekivana.

- Svi se nadamo da ćemo dugo poživjeti, raditi i za taj rad biti nagrađeni. Kada pogledam unatrag, svoj sam život posvetio udrugama i tehnici. Volim se družiti s mladima i raditi s ljudima. Uvijek imam ideja za pokretanje, provodim ih jedno vrijeme i prepuštam drugima kada je uhodano - kaže Hrpka, čiji je put započeo u sedmom razredu, kada je napravio prve makete iz graditeljstva. Nakon gimnazije upisuje pedagošku akademiju, smjer fizike i tehničke kulture. Davne 1975. u Domu za djecu i mladež, gdje je zaposlen, osniva Klub tehnike te vodi foto, video i spidvej sekcije. To je bio tek početak.

Osnivač je Centra tehničke kulture u Osijeku, Saveza društava za informatiku i računarsku djelatnost Hrvatske, dopredsjednik je Hrvatskoga saveza pedagoga tehničke kulture, početkom Domovinskog rata u sadašnjoj OŠ svete Ane pokrenuo je tzv. radioškolu, razvijao je školsko zadrugarstvo u Slavoniji i Baranji, organizator je manifestacije Zmajevi nad gradom, aktivan je u HAK-u, predsjednik je videokluba Mursa, u kojem je bio i voditelj filmskih družina te s učenicima postigao važne rezultate, osmislio je i organizirao Gastro film fest, aktivan je i u Hrvatskome filmskom savezu, bio je savjetnik za tehničku kulturu pri Ministarstvu prosvjete, tajnik u Zajednici tehničke kulture OBŽ-a, član je upravnog odbora Auto-moto kluba Slavonac, osmislio je akciju "Sigurno do cilja", Lampioni u gradu i druge.

Aktivan umirovljenik
Prošao je Hrpka sve faze - od učenika na natjecanjima mladih tehničara preko mentora do prosvjetnog savjetnika koji je znanja i iskustva prenosio na učitelje diljem Hrvatske.​ Među prvima je propagirao informatiku i dao znatan doprinos u uvođenju informatike kao izbornog predmeta. Formirao je 1986. prve informatičke kabinete u osnovnim školama. Pohvaljuje uvođenje tableta u škole, ali još važnijim smatra kreiranje obrazovnog softvera koji će učenicima omogućiti da svojim tempom obrađuju nastavnu jedinicu. Najveća su mu nagrada tisuće mladih koje je zaintrigirao za tehniku. Umirovio se 2015., ali i dalje je aktivan.

- Uvijek sam u pokretu, pa i svakoga četvrtka posljednjih 27 godina igram nogomet u MNK-u ‘Retfalački domobrani‘, čiji sam osnivač - ističe vitalni umirovljenik, koji se intenzivnije bavi i poljoprivredom, "za dušu”.

Državnom nagradom tehničke kulture u kategoriji godišnja nagrada pojedincima te udrugama i pravnim osobama nagrađeni su još Igor Nišević iz Valpova, Dražen Beleta te Željko Krnjajić iz Popovače, Drago Jurina iz Zagreba, Marijana Postružin Kožar iz Ivanić Grada, Saša Tepić iz Siska, Ivo Tkalec iz Rijeke te Zajednica tehničke kulture Rijeka i Udruga pedagoga tehničke kulture Sisak.

Jasenka Pejaković
Tomislav Pandurić NASTAVNIK INFORMATIKE KOJEGA KLINCI OBOŽAVAJU
“Kao klinac rastavljao sam sve što se rastaviti dalo”, otkriva nam Tomislav Pandurić (32), nastavnik informatike i voditelj robotike i automatike u osječkoj OŠ Franje Krežme, kada se kod njega rodila ljubav i entuzijazam prema tehničkoj kulturi, koji su ove godine na prijedlog gradske Zajednice tehničke kulture, čiji je dugogodišnji član, prepoznati i nagrađeni “Faustom Vrančićem”. Osim redovnog rada u školi, gdje ulaže maksimalan trud, Pandurić kroz razne projekte i suradnju s mnogim udrugama pridonosi promidžbi i širenju tehničke kulture - kroz edukacije učitelja i knjižničara, mentoriranje, vođenje radionica, član je povjerenstava na natjecanjima, suautor udžbenika i radnih bilježnica... Već godinama je Pandurić i predavač u Centru tehničke kulture Osijek u područjima orijentacije i komunikacije, radioamaterizma, 3D modeliranja i printanja te automatike i robotike, gdje je i mentor mladim robotičarskim nadama. Svoje učenike potiče na istraživanje i učenje kroz metode pokušaja i pogrešaka. “To je sve samo ne tipična nastava – izrađujemo, vježbamo, sastavljamo, igramo se i tako djeca najbolje uče. Puno se puta dogodi da spalimo neku opremu, da nešto pregori”, našalio se Pandurić. Klinci ga obožavaju. “Nastavnik je kreativan i zabavan, nikada nije dosadno. Pokaže nam što trebamo raditi, ali sami moramo doći do rješenja”, kažu sedmašica Klara i osmašica Helena, članice tima koji je pod Pandurićevim mentorstvom lani osvojio Croatian Makers robotičku ligu. Zahvaljujući njemu klinci imaju hrpu robota i opreme, uključeni su i u robotičarske klubove, sudjeluju na europskim i svjetskim natjecanjima, osvajaju medalje... Nagradu doživljava kao priznanje za dosadašnji i poticaj za daljnji rad.
Hrpka je prošao sve faze - od učenika na natjecanjima mladih tehničara preko mentora do savjetnika
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike