Osijek
ERASMUS PROJEKT DJEČJEG VRTIĆA OSIJEK

Vrtićarci iz “Josipovca” i “Nevičice” uče u Orahovici
Objavljeno 13. ožujka, 2019.

Tridesetak vrtićaraca iz podcentra Nevičica i Josipovac Dječjeg vrtića Osijek, od 12. do 14. ožujka imat će priliku istraživati prirodu i živi svijet u Orahovici, sve u sklopu programa Erasmus i dvogodišnjeg projekta ‘‘Učenje na otvorenom‘‘ čiji je cilj poboljšanje kvalitete odgoja, poučavanja i učenja od predškolske do srednjoškolske razine obrazovanja u školama i vrtićima diljem Europe kroz pružanje prilika za razvijanje profesionalnih vještina i suradnju s partnerima u Europi.

Djeca će u Orahovici sudjelovati u brojnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu, a sve u pratnji stručnih suradnika gradske predškolske ustanove i odgojiteljica Dječjeg vrtića Osijek koje su se za ovakve i slične aktivnosti educirale u Finskoj u sklopu strukturiranog tečaja ‘‘Out of box – environmental education in Finland‘‘ kako bi se stvorili osnovni uvjeti za približavanje gradskih vrtića praksi svakodnevnog boravka djece na otvorenom za koji godinama lobiraju roditelji.

"Program provodimo u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem Gradskim društvom Crveni križ Osijek, koji je djeci omogućio smještaj i prehranu za vrijeme boravka te uz čije će volontere djeca proći program pružanja prve pomoći i program sigurnog ponašanja uz vodu. Uz to odgojiteljice će im prirpremiti brojne aktivnosti na lokacijama koje smo ranije izvidili", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj, te dodaje kako je boravak djece na otvorenom tema koja u predškolskom sustavu nije nova, ali je njegova zastupljenost u praksi manja no što za to postoje mogućnosti.

Posjet Orahovici i okolici samo je dio programa "Učenje na otvorenom". Do sada su mališani ovih dvaju vrtića uključenih u projekt istraživali prirodu u neposrednoj okolici svojih vrtića, te su stekli naviku sudjelovanja u brojnim strukturiranim aktivnostima u dvorištima vrtića uključujući i nedavno održane igre na snijegu.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj, poručuje kako Erasmus projekt “Učenje na otvorenom” za cilj ima poticanje boravka djece na otvorenom po svim vremenskim uvjetima, kao i što češći boravak u prirodi, “Dječji boravak na otvorenom obogaćujemo istraživačkim aktivnostima kako bismo upoznali prirodu koja ih okružuje, njezine zakonitosti i posebnosti, također im nudimo različite tjelesne aktivnosti kako bismo poticali razvoj koordinacije, ravnoteže i spretnosti. Tako se i razvija otpornost organizma, jača imunitet te stječu dobre navike za koje vjerujemo da će ih djeca usvojiti za cijeli život”, kaže Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike