Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Od 19. dionica u sastavu Crobexa, 12 bilježi pad
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Najteže stradala dionica Atlanska plovidba, Jadran Crikvenica, Atlantic grupa, Arena Hospitality group i AD Plastik

Prošlog tjedna ulagači su svjedočili objavama loših vijesti na svjetskim tržištima kapitala koje su posredno potopile cijene dionica na Zagrebačkoj burzi i smanjile obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 44,3 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 35,4 i obveznicama 8,9 milijuna kuna prometa.Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 7 milijuna kuna. To je u prosjeku 9 milijuna kuna, ili 56,3 posto, manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na svjetskim burzama doživjele su oštar pad jer su analitičari upozorili ulagače kako bi sastanak čelnika Europske središnje banke - ECB - zakazan za četvrtak, mogao donijeti loše vijesti. Pad cijena dionica na europskim burzama u ponedjeljak ujutro bio je dodatni uteg koji je unio nemir na svjetsko tržište kapitala. Nemir i strah s europskih burzi prenio se odmah na domaće tržište kapitala. Cijene dionica na Zagrebačkoj burzi smanjene su i indeks Crobex u ponedjeljak je spušten na 1764 boda (pad za 1,6 posto) uz ostvarenih 8,9 milijuna kuna u redovitom i 4,2 milijuna kuna u blok-prometu. Utorak je donio blagi oporavak dionica i povećanje indeksa Crobex za 0,2 posto, na 1767 bodova, uz 5,9 milijuna kuna dnevnog prometa.Mediji su u srijedu objavili detalje vezane uz sjednicu ECB-a, koja se održala u četvrtak, istaknuvši kako središnja europska banka neće podizati kamatne stope u drugoj polovini 2019. godine, kako je prije najavljivala. To je izazvalo nemir i strah na svjetskim burzama jer je ukazivalo na probleme gospodarstva unutar eurozone. Strah s europskih i svjetskih burzi pritisnuo je cijene dionica na Zagrebačkoj burzi i indeks Crobex u srijedu je spušten na 1766 bodova. Mario Draghi, čelni čovjek ECB-a, u četvrtak je održao konferenciju za novinare.

On je potvrdio kako ECB odustaje od podizanja rekordno niskih kamatnih stopa jer su smanjili procjenu rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini na 1,1, umjesto ranije očekivanih 1,7 posto, prvenstveno zbog hlađenja njemačke ekonomije. Od rujna 2019. do ožujka 2021. ECB će komercijalnim bankama kvartalno stavljati na raspolaganje nova jeftina sredstva iz programa ciljanih dugoročnih strukturnih operacija (TLTRO-The targeted longer-term refinancing operations) kako bi se potaknulo kreditiranje poslovnog sektora unutar eurozone. Govor čelnika ECB-a zabrinuo je analitičare i ulagače, najviše na američkim burzama, gdje su cijene dionica padale svih pet radnih dana u tjednu. Tržišna klackalica na domaćem tržištu kapitala privremeno je u četvrtak podigla cijene dionica i povećala indeks Crobex na 1767 bodova (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1762 boda. To je 30 bodova, ili 1,7 posto, manje nego na početku tjedna. Od devetnaest dionica u sastavu indeksa Crobex četiri su zabilježile rast i dvanaest pad cijene, a tri su se vrijednosnice (Kraš, Maistra i Optima telekom) zadržale na početnoj tjednoj razini. Na strani tjednih dobitnika istaknuo se Dalekovod, čije je dionice kupovao OTP uravnoteženi fond i povećao cijenu na 7,60 kn (rast za 17,6 posto), te Ingra (rast za 4,3 posto), Končar elektroindustrija- KOEI (rast za 1,6 posto) i Brodogradilište Viktor Lenac (rast za 0,9 posto).Među tjednim gubitnicima najteže je stradala dionica Atlanska plovidba, smanjenjem cijene na 292 kn (pad za 8,5 posto), te Jadran Crikvenica (pad za 4,5 posto), Atlantic grupa (pad za 4,3 posto), Arena Hospitality group (pad za 4,1 posto) i AD Plastik (pad za 3,3 posto).
Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u ponedjeljak, kada se u blok-transakciji ostvarilo 4,2 milijuna kuna prometa, pri čemu je vlasnika promijenilo 26.700 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 159,23 kn. Cijena dionice HT-a spustila se u petak na 159 kn. To je jednu kunu, ili 0,6 posto, manje nego na početku tjedna. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 5,5 milijuna kuna prometa, a najviše se trgovalo u petak, kada je u blok-transakciji ostvareno 2,2 milijuna kuna, pri čemu je 5000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni od 441 kn. Cijena povlaštene dionice Adris grupe dohvatila je u petak 439 kn (tjedni pad za 0,9 posto). Redovitim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,2 milijuna kuna prometa, uz povećanje cijene na 510 kn (tjedni rast za 1,0 posto). Dionicama Riviera Valamar Poreč snažno se trgovalo u ponedjeljak (2,7 milijuna kuna), a nakon toga su se dnevni prometi znatno smanjili. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč na kraju tjedna dohvatila je 33,20 kn. To je 0,20 kn, ili 0,6 posto, manje nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u petak na 111,33 boda (tjedni rast za 0,39 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko Dabić
Ulagači, loše vijesti sa svjetskih burzi i smanjeni obujam trgovanja ispuhali su optimizam na domaćem tržištu kapitala nakon objave poslovnih rezultata za četvrti kvartal 2018.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

2

NAGLO USPORAVANJE INFLACIJE

MMF podigao prognozu za svjetsko gospodarstvo

3

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete