Mozaik
DRŽAVNO NATJECANJE PIZZAIOLA U ZAGREBU

Dejan Pušelj iz Tenja osvojio je sjajno treće mjesto
Objavljeno 13. ožujka, 2019.

U zagrebačkoj pizzeriji O‘Hara održana je završnica 2. Državnog prvenstva pizzaiola u organizaciji Udruge hrvatskih pizzaiola i u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom.


Priča je započela krajem 2018. godine s tri regionalna kvalifikacijska natjecanja za pizzaiole, i to u Splitu, Osijeku i Prelogu, s kojih se troje prvoplasiranih plasiralo u veliku za završnicu u Zagrebu, a koje je na kraju dalo drugog državnog prvaka u pripremi pizze. Pred hrvatskim majstorima pizze bio je zadatak u 15 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je ‘‘majka svih pizza‘‘ margherita bila obavezna, a druga je pizza bila po izboru natjecatelja. Posao ocjenjivanja rada natjecatelja i svih izvrsnih pizza koje su natjecatelji pripremili pripao je četveročlanom ocjenjivačkom sudu kojeg su činili Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Ivan Vanjak i Zoran Lisjak. Sve do posljednjed natjecatelja izgledalo je kao da će samo djelići bodova odlučiti o pobjedniku, a onda je nastupio Mirko Perić iz splitskog Basta gourmet bara kao posljednji natjecatelj koji je svojom pizzom po izboru oduševio ocjenjivački sud i kolege natjecatelje te sve okupljene u O‘Hari. Na kraju je uvjerljivo osvojio prvo mjesto, srebrni je bio Darijan Katalinić iz zagrebačke pizzerie Chello, a treće mjesto osvojio je Dejan Pušelj iz pizzerie Lipov Hlad iz Osijeka, a treba svakako reći da je osječki Lipov hlad osvojio i osmo mjesto i to Boris Dominković, čime su Slavonci pokazali da su istinski majstori pizze i pripadaju samom hrvatskom vrhu, a na kraju krajeva sve je i krenulo upravo iz grada na Dravi:


- Cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti državnog prvaka, nego promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda. Udruga hrvatskih pizzaiola u sljedećem će razdoblju organizirati i edukaciju za sve zainteresirane pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije. Svake godine sve smo bolji u organizaciji, a isto tako i proizvodi su sve kvalitetniji, i to je zapravo osnova ovog natjecanja - rekao je Osječanin, točnije Tenjac, Boris Ostojić predsjednik Udruge pizzaiola Hrvatske.
Troje najboljih nagrađeno je sponzorskim te novčanim nagradama i plaketama, a uz titulu drugog Državnog prvaka, Mirko Perić osvojio je i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze, kao kulinarski reprezentativac Hrvatske. V.Grgurić
ĐUKIĆ: PRIČA JE KRENULA IZ OSIJEKA
Ponosan na cijelo natjecanje, a posebno na rezultat mladih Osječana bio je drugi Osječanin, chef kuhinje Pizzerije Lipov hlad i predsjednik Udruga kuhara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić.

- Prije svega moram zahvaliti Pizzeriji Lipov hlad na velikoj potpori našim natjecateljima Dejanu i Borisu i osim za pizzeriju, ovo je velika stvar na za našu udrugu jer su obojica i članovi. Mi smo ponosni što je ova priča krenula upravo iz Osijeka, a važno je da smo uspjeli pokrenuti ova regionalna natjecanja. Državno u Zagrebu kruna je cijele priče i svi koji dođu tamo veliki su pobjednici – rekao je Đukić koji je, uz Ostojića, i idejni začetnik ove sjajne pizza-priče u Hrvatskoj.

Dejan Pušelj, osvajač trećeg mjesta u Hrvatskoj, bio je oduševljen.

- Presretan sam što sam uopće sudjelovao na državnoj završnici. Ljubav prema pizzi me motivira da svaki dan kušam nešto novo. Na regionalnom u Osijeku bio sam treći i eto tako se sad poklopilo i u državi. Hvala mojoj pizzzeriji, Ivanu Đukiću i Borisu Ostojiću na velikoj potpori - rekao je Pušelj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike