Mozaik
IVANA I MARIJA ĆURIĆ SLAVONSKE MODNE SNAGE U NEW YORKU

Osječanke koje su odjenule Gwen Stefani, Jessicu Biel i Justina Biebera
Objavljeno 13. ožujka, 2019.
Želju za kreativnošću i ljubav prema pravu pretočile su u Curic&Curic s ekološki prihvatljivom modom

Da je američki san ostvariv, pokazuju mlade sestre iz Osijeka Ivana i Marija Ćurić, koje su, nakon što su diplomirale na Pravnom fakultetu u Osijeku, otišle na jednogodišnje putovanje Amerikom.

Putem su se zaljubile u New York, koji im je postao novi dom. Marija je diplomirala na The New School of Design-Parson s izvrsnim uspjehom. Kao velika ljubiteljica svega prirodnog, počela je pokazivati velik interes za denim stil i načine kojima bi mogla ujediniti modu i okoliš. Ivana je nastavila karijeru, baš kao i njezin otac i veliki uzor Ilija Ćurić, te je magistrirala na Jeshiva University i ima diplomu iz područja intelektualnog vlasništva gdje je uzimala sate povezane s modom, kao što su autorsko pravo, pravo vlasništva, modno pravo i sl. Sestre su željele udružiti svoju želju za kreativnim izražavanjem i ljubav prema pravu i tako je nastala kompanija Curic&Curic s ekološki prihvatljivom modnom linijom, koja se pokazala kao jako uspješna. O svemu tome popričali smo sa sestrama Ćurić, koje je jako razveselilo što će priča o njima izaći upravo u Glasu Slavonije.

Opišite nam ukratko kako ste dospjele u New York iz Osijeka?

Ivana: Nakon završenog Pravnog fakulteta u Osijeku odlučile smo otići "work and travel" i doživjeti Ameriku. Nakon tri mjeseca življenja u New Yorku shvatile smo da želimo produžiti boravak i vidjeti što možemo same napraviti u ovom velikom gradu.

Marija: Htjele smo nekako krenuti od nule i vidjeti je li moguće da nešto postignemo same.

Diplome su pomogle
Studirale ste pravo. Kako ste se "prešaltale" na modu? Je li vam to bila ljubav od malena ili...?

Ivana: Tu se Marija i ja malo razlikujemo. Meni je pravo prva ljubav i uvijek će nekako biti. Uvijek sam imala veliki uzor u svom ocu Iliji, koji mi je postavio visoke standarde za uspjeh sa svojom pravničkom karijerom, te sam uvijek žudjela za velikim izazovom da vidim je li moguće uspjeti kao žena.

Marija: U vrijeme studija prava uvijek sam kreirala i dizajnirala torbice, ali u to vrijeme modna industrija u Hrvatskoj nije bila razvijena, pa sam poslušala, sada mislim, najbolji savjet koji nam je otac ikad dao: "Završi pravo i onda možeš raditi što god hoćeš." To se pokazao kao najbolji savjet nakon dolaska u New York...

Ivana: Ja sam odlučila upisati magisterij prava te mi je moja diploma s osječkog Pravnog fakulteta bila u cijelosti priznata.

Marija: Meni je isto diploma Pravnog fakulteta iz Osijeka puno pomogla jer mi je skratila modni studij na prestižnom Parsonsu za jedan cijeli semestar. To pokazuje koliko se hrvatski fakulteti cijene u svijetu.

Ivana: Mi smo odlučile spojiti naša dva sna: Marijinu modu i moju ljubav prema pravu. Tako da sam ja poslovni dio našeg tima, a Marija kreativni.

Kako biste opisale svoj modni izražaj?

Marija: Naš modni izražaj je boho-chick s romantičnim prizvukom, koji se može ukomponirati s klasičnim odjevnim predmetima te isto tako stvoriti boho street style look.

Od kada kreirate svoju vlastitu modnu liniju?

Ivana: Počele smo stvarati svoju kolekciju oko listopada 2016. godine, a biznis smo osnovale u ožujku 2017. godine.

Suradnja s Hrvatskom
Imale ste priliku odjenuti i neke poznate osobe, zar ne?

Marija: Jesmo! I jako smo zahvalne na toj prilici. Naše traperice jako voli Mena Suvari koja je inače veganka i velik pobornik ekološke mode, zatim Gwen Stefani koja sama po sebi obožava boje! Maria Menounous obožava naše ljetne kratke hlače.

Ivana: Novi projekt je za Jessicu Biel: specijalno oslikana jakna. Justin Beiber dobit će jaknu koja predstavlja njegove tetovaže te djeluje da je jakna reprezentacija njegove tetovirane kože. Kelly Bensimon već ima tri para naših traperica i čak je spominjala suradnju s nama, ali o projektima ćemo zajedno odlučivati.

Koga biste voljeli odjenuti od poznatih osoba i zašto baš njih?

Marija: Od svjetskih zvijezda voljele bismo u našim trapericama vidjeti Kate Middelton, Jennifer Aniston i Gisele Bundchen.

Ivana: Od hrvatskih zvijezda je teško reći. Hrvatice su jedne od najljepših žena na svijetu pa bi svaka dobro nosila naše modele. Ali simpatične su nam Franka Batelić i Ella Dvornik. One bi dobro isfurale naše traperice!

Imate li uzore u svom radu ili možda nekoga tko vas inspirira?

Marija: Moji najveći uzori među slikarima su Frida Kahlo i Salvador Dali, a od modnih dizajnera jako volim etiku rada Anne Sui te dizajne Dolce & Gabbana.

Kakve planove imate za budućnost?

Ivana: U budućnosti namjeravamo vidjeti naše dizajne u velikim lancima odjeće kao što su Macy’s i Saks te bi nam bila velika želja surađivati s nekim iz Hrvatske te vidjeti naše dizajne u hrvatskim trgovinama.

Marija: Radimo na tome da se proširimo na liniju accessoriesa s unikatnim torbama koje bi isto bile ekološki prihvatljive.

Tanja Kvorka
planovi
RADIT ĆEMO TORBE I ACCESSORIES
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike