Novosti
HDZ POBIJEDIO NA IZBORIMA

Milinović više ne vlada Likom, brodolom SDP-a
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
HDZ-ova koalicija pobijedila je na nedjeljnim prijevremenim izborima za Skupštinu Ličko-senjske županije, no dobila je gotovo upola manje glasova nego na redovnim lokalnim izborima prije nepune dvije godine. Birati županijsku skupštinu u svibnju 2017. godine moglo je 44.700 birača, približno tisuću i pol više nego u nedjelju, a to je pravo tada iskoristilo njih 26.750, odnosno gotovo 60 posto, u nedjelju oko 22.150 birača ili 51, 2 posto. Za listu na kojoj su uz HDZ bile HSS/HSP-AS/ HSU u svibnju pretprošle godine glasovalo je 14.045 birača (55,3 posto), za listu s istim strankama, uz dodatak HBS-a, u nedjelju je glasovalo njih 7631 (35, 4 posto). Manje glasova dobila je i opcija Karla Starčevića koji je prije dvije godine na izbore izišao s nezavisnom listom i dobio 5800 glasova (22,8 posto), u nedjelju je nosio listu HSP-a i dobio oko 3700 glasova (17,2 posto). Najdrastičniji pad potpore birača ima SDP za koji je u svibnju 2017. glasovalo 2650 birača (10,5 posto), a u nedjelju svega 851 (3,9 posto). Blagi pad potpore, s 1540 na 1156 birača (sa 6 na 5,4 posto), bilježi SDSS. "Novi" akteri na ličkoj političkoj sceni – bivši HDZ-ovac, sada nezavisni Darko Milinović, nezavisni Ante Dabo te stranke Živi zid i Bandićeva stranka 365 "uzele" su u nedjelju zajedno više od 7600 glasova. U novom sazivu skupštine Ličko-senjske županije, koja ima 31 vijećnika, bit će 13 HDZ-ove koalicije, sedam s nezavisne liste Darka Milinovića, šest vijećnika HSP-a, tri s liste Ante Dabe te dva s liste SDSS-a.


Kako je u nedjelju navečer rekao nositelj liste HDZ-a Marijan Kustić, rezultati pokazuju da je HDZ najjača politička opcija, unatoč ranijim anketama koje su pokazivale izjednačenost s listom Darka Milinovića. Posebno je naglasio da će u sastavljanju županijske skupštine biti otvoreni za pregovore sa svima. Na pitanje o mogućem ponovnom rušenju proračuna, pa tada i župana Milinovića, Kustić je rekao: "Prije idemo formirati Skupštinu, to je prvi zadatak. Trebamo prvo razgovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima, onda ćemo razgovarati o drugim stvarima", odgovorio je, ali nije odgovorio hoće li i Milinović biti potencijalni koalicijski partner.


Darko Milinović, nositelj liste grupe birača izjavio je u nedjelju navečer kako je očekivao bolji izborni rezultat, no da više od 20 posto glasova predstavlja respektabilan rezultat, jer su "vodili političku bitku s vrhom države, s vrhom HDZ-a." Milinović je rekao da je nazvao Marijana Kustića i čestitao HDZ-u na izbornoj pobjedi. Upitan o mogućem koaliranju s HDZ-om, rekao je da će vijećnici s njegove liste imati jasne uvjete o suradnji te da je on osobno za nju otvoren, ali sada je na HDZ-u, kao izbornom pobjedniku, da ponudi suradnju.
Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ocijenio je rezultate SDP-a na izborima u Lici - katastrofalnim, a predsjednik SDP-a Ličko-senjske županije Tomislav Zrinski dao je ostavku. H
Milinović nije otklonio mogućnost koaliranja s HDZ-om rekavši kako vijećnici s njegove liste imaju jasne uvjete
Možda ste propustili...