Regija
BRZA CESTA BRESTOVAC - GODINJAK

Za glavni projekt najviše 18 mjeseci
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
POŽEGA - Na desetogodišnjoj ideji došlo je do znatnijeg pomaka - potpisan je ugovor o izradi glavnog projekta za brzu cestu Brestovac – autocesta u novom čvorištu Godinjak. Saborski zastupnik Franjo Lucić ustvrdio je da je pune četiri godine tadašnja SDP-ova vlada projekt držala izvan svih predradnji i da uopće nije bio u strateškom planu. Te su se četiri godine odrazile na cijeli projekt, kazao je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, jer danas bismo imali gotov glavni projekt i aplicirali bismo ga na natječaje EU-a. Škorić je potpisao ugovor o izradi glavnog projekta, provedbi geodetskih i geotehničkih istražnih radova i ishođenja dozvole za izgradnju BC Brestovac - čvorište Godinjak s direktorom Instituta IGH, Oliverom Kumrićem.

Projekt je težak oko 12 milijuna kuna, a IGH ima rok od 18 mjeseci za njegovu izradu i ishođenje dozvola. No u gradnju će prvo ići jedan kolnički trak, obje cijevi tunela dužine od minimalno 1700 metara kroz Babju Goru, nekoliko mostova, vijadukata i prijelaza preko lokanih prometnica. Plan je da cesta bude četverotračna, s dva vozna traka od 3,5 metara širine, s 0,5 metara zaustavnog u jednom smjeru, s međuprostorom od tri metra zelene površine s branicima te dva vozna traka istih dimenzija u drugom smjeru. Prva faza stajala bi 703 milijuna kuna, vozilo bi se po brzoj cesti samo jednim kolničkim trakom u oba smjera, promet bi išao samo kroz jednu tunelsku cijev, izvan svih naselja i bez križanja s drugim prometnicama. Druga faza stajala bi oko 500 milijuna kuna i tek tada bi to bila prava četverotračna brza cesta s dvije odvojene prometnice i karakteristikama autoceste. Promet bi išao kroz obje cijevi tunela, brzinom od 100 km na sat, što bi zadovoljilo brz i siguran dolazak na autocestu. Kasnije je u planu da se od čvorišta Brestovac brza cesta produži prema Požegi i Pleternici, a od Pleternice i pravac prema Našicama.

- Ovo je potvrda ozbiljnosti Hrvatskih cesta i Vlade RH da se prema našoj županiji pokrene drukčiji odnos, da se iz ove Slavonije više ne iseljava. Nudimo suradnju naše Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije jer projekt prolazi kroz dvije županije. Ova je cesta pitanje svih pitanja našeg razvoja, industrije, poljoprivrede, za nas je ovo projekt broj 1, naša žila kucavica – istaknuo je župan Alojz Tomašević.
AGM Kruna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike