Osijek
ZATOPLJENJE DONIJELO VEĆI BROJ INTERVENCIJA HITNE POMOĆI

Učestali srčani i moždani udari te vrtoglavice
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Velike razlike u temperaturi tijekom dana krajem prošloga tjedna, a unatrag dva dana i promjena vremena, mnogim građanima izazivaju probleme, a što pokazuje i povećan broj intervencija Službe hitne medicinske pomoći Osječko-baranjske županije. Dr. med. Sunčica Prašnički, voditeljica medicinske službe županijskog HMP-a, kaže da su intervencije povećane za 20-ak posto.

- Svaki put kod promjene vremena bilježimo pojačan broj intervencija. Odnosi se to na kronične bolesnike kojima temperaturne razlike stvaraju probleme s tlakom, ali i srčane poteškoće, pa i one neurološke simptomatike, odnosno mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara - poručuje dr. Prašnički, dodajući da kod neuroloških problema bilježe slučajeve trnjenja ekstremiteta, ali i padove, odnosno sitne traume koje izazivaju vrtoglavice. To se može pripisati, kaže, još uvijek aktualnim virozama, pa i gripi koja, unatoč tome što jenjava, oslabi organizam.

- Građani ne vode računa o tome, pa prebrzo pokušavaju uhvatiti ritam i događaju se sitni padovi. Posebno kroničnim bolesnicima preporučujem da se odijevaju u skladu s vremenskim prilikama - kaže dr. Prašnički.

A sukladno povećanom broju intervencija, sve je više vozila Hitne pomoći na ulicama. Dr. Prašnički podsjeća da njihovi djelatnici izlaze na teren ovisno o stupnju hitnosti. Kod prvoga stupnja sudionici u prometu čut će zvučnu, katkad i svjetlosnu signalizaciju.

- Svjetlosnu bez zvučne signalizacije vozači koriste samo noću kad ne želimo zvukom uznemiravati građane. Osim toga, danju se svjetlosna i ne vidi, ali čim čuju zvučnu signalizaciju, ostali vozači u prometu trebali bi propustiti naše djelatnike. Molim ih da to i učine - dodala je dr. Prašnički. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana