Autoglas
PREDSTAVLJEN OBNOVLJENI AUTONOMNI AUTOMOBIL GOLDEN SAHARA II

Goodyearove gume za Golden Saharu II
Objavljeno 12. ožujka, 2019.

Ikonički konceptni autonomni automobil Golden Sahara II vraća se s Goodyearovim translucentnim gumama. Goodyear je u suradnji s muzejem Klairmont Kollections na ženevskome salonu automobila premijerno predstavio obnovljeni autonomni automobil Golden Sahara II. To je jedno od prvih konceptnih autonomnih vozila iz pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća koji je Goodyear i ovom prigodom opremio posebnim translucentnim gumama koje prosijavaju svjetlost.

U pedesetim i šezdesetim godinama prošloga stoljeća tijekom suradnje s mnogim pionirima u području mobilnosti tvrtka Goodyear razvijala je revolucionarne inovacije u različitim područjima, od rušenja kopnenih brzinskih rekorda do istraživanja Mjeseca. Goodyearov prvi korak u krojenju budućnosti autonomne mobilnosti bila je suradnja u projektu Golden Sahara II.

Legendarni konceptni autonomni automobil Golden Sahara II bio je pravi poligon za testiranje novih naprednih rješenja; od elektroničkih sustava nadzora ubrzavanja, kočenja i upravljanja s pomoću ručice po uzoru na zrakoplovnu industriju do automatskoga sustava kočenja koji je s pomoću senzora registrirao eventualne prepreke na putu. Goodyear je razvio posebne translucentne i sjajne gume za spomenuto vozilo koje prosijavaju svjetlost. Njegovi inženjeri pritom su upotrebljavali neothane, vrstu prozirnoga sintetičkog kaučuka, a gume su u unutrašnjosti imale ugrađenu rasvjetu. Ta je rasvjeta bila dio Goodyearove šire zamisli o razvoju guma koje bi u lošim vremenskim prilikama omogućivale dodatno osvjetljivanje kolnika i koje bi zasvijetlile prilikom ubrzanoga kočenja vozila.

Golden Sahara II u svoje je zlatno doba gostovala u različitim filmskim i televizijskim projektima, a zahvaljujući naprednim tehnologijama, sve do danas zadržala je status jedinstvenoga vozila u povijesti američkoga automobilizma. Obnovi Golden Sahare II, koju su proveli muzej Klairmont Kollections i tvrtka Speakeasy Customs and Classics, izradom novih translucentnih guma pridružio se i Goodyear. Takvi projekti i razvoj konceptnih guma koje su predstavljene na Salonu automobila u Ženevi odlična su prilika za širenje vidika u traženju inovativnih tehnologija mobilnosti ubuduće.

Golden Sahara legenda je tunerske scene. Počela je kao Lincoln iz 1953. godine, a godinu dana kasnije, nakon uloženih 25.000 dolara, predstavljena je Golden Sahara, koja je poslije bila nakrcana high-tech uređajima. Ugrađeni su aktuatori koji su upravljali gasom, okretanjem upravljača i kočenjem, tipkama za kontroliranje svih sustava te daljinskim upravljačem s kojim ste ga mogli polagano dovesti iz garaže, a mogao je i automatski kočiti.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce