Novosti
ZABRANA MISE U BLEIBURGU

Predsjednica: Uvjerena sam da će HBK naći rješenje za komemoraciju
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Hrvatska biskupska konferencija izrazila je, podsjetimo, duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti misu zadušnicu na blajburškom polju. S biskupima se slaže i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. "Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih", upozorio je HBK.

Vladimir Šeks kaže da su Organizacijski odbor Počasnoga blajburškog voda, Hrvatski sabor, kao pokrovitelj komemoracije, i austrijska pokrajinska vlada poduzeli sve korake da se spriječi bilo kakvo isticanje ustaških simbola i znakovlja na komemoraciji u Bleiburgu. "U tome smo u velikoj mjeri i uspjeli, a Austrija je nedavno donijela zakon kojim je za počinitelje isticanje ustaških simbola odredila i zatvorske kazne i visoke novčane kazne, zato je kao grom iz vedrog nema došla ova odluka administratora biskupa u Koruškoj da se zabranjuje ova komemoracija. Sada nam predstoji dijalog s Crkvom u Austriji, uključit ćemo i Hrvatski biskupsku konferenciju i Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine, nastojeći da dođe do povoljnoga aranžmana, jer ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima‘‘, rekao je Šeks.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako se ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke mjesnog dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Engelberta Guggenbergera. "Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati blajburške žrtve i žrtve Križnoga puta", stoji u reakciji hrvatske predsjednice.

Zabranu mise u Bleiburgu osudila je eruroparlamentarka Ruža Tomašić, koja smatra da je do takve odluke došlo zbog utjecaja agresivnih lijevih lobija na vrh crkvene hijerarhije u Austriji. Ruža Tomašić u otvorenom pismu biskupu biskupije Gurk-Klagenfurt kaže da je zabrana održavanja mise "skandalozan i šokantan čin vrijedan svake osude".

Njezine su riječi izazvale žestoku reakciju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, koji je na društvenim mrežama Ružu Tomašić nazvao "ustaškom emigranticom". "Još jedna ustaška emigrantica, ova iz Kanade, a podrijetlom iz Bosne. Mi smo zemlja koja se oslobodila fašizma vlastitim snagama, za razliku od Austrije, koja nam sada docira i uči nas antifašizmu zahvaljujući ovakvim domaćim izdajnicima. Sikter iz naše Hrvatske!!", napisao je Beljak.

Na to je uslijedila reakcija Ruže Tomašić, koja je na društvenim mrežama napisala: "Jedno se ne mijenja posljednjih 70 godina - siledžije tjeraju iz Hrvatske sve koji im smetaju da bi lakše zapojasali ono što im ne pripada. ‘Antifašisti‘ su HSS zabranili, a emigracija ga je sačuvala. Moje rođenje u Bosni problematizira lik rođen u Sloveniji. Ako je i od Beljaka, previše je!". H/D.Pav.
ZAŠTITA VJERNIKA
Potpredsjednik IDS-a Valter Flego ocijenio je da odluka Katoličke Crkve u Koruškoj nije ni na koji način usmjerena protiv vjere i vjernika. “Nije to odluka protiv vjerske slobode, upravo suprotno. Austrijska crkva želi vjernike zaštititi od zloupotrebe kojom se crkvena liturgija koristi za širenje nacionalističkih poruka i promoviranje ustaških simbola,” kazao je Flego.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako je došlo vrijeme da Hrvatska zabrani fašističke simbole te da se konačno okrene prema budućnosti. Komemoracija u Bleiburgu, dodao je Bernardić, zloupotrebljava se u političke svrhe te se tamo nose uniforme propalih fašističkih, nacističkih i ustaških režima, pod čijim su znakovljem ubijani milijuni ljudi.
Možda ste propustili...