Zdravlje
STUDIJA POVIŠENI KRVNI TLAK

Jutarnje vježbanje i kratke šetnje smanjuju krvni tlak
Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Uključivanje bilo kakvog oblika kretanja u dnevnu rutinu dovodi do smanjenja tlaka

Kombiniranje 30 minuta jutarnjeg vježbanja s kratkim šetnjama tijekom dana može pomoći u kontroli krvnog tlaka, pokazuje australsko istraživanje.

Dodavanje trominutnih šetnji kojima se ‘razbijaju‘ ciklusi dugotrajnog sjedenja posebno su dobro djelovali na starije i pretile žene, navode autori u radu objavljenom u časopisu Hypertension.

“Dugotrajno sjedenje uobičajeno je ponašanje u modernom društvu u kojemu sjedeći vozimo, radimo i živimo u svom domu”, navodi voditelj studije Michael Wheeler iz Baker Heart and Diabetes Institute u Melbourneu.

Nedavna istraživanja pokazala su da produženo sjedenje tijekom dana može povećati krvni tlak, što je ključni faktor za razvoj srčanih bolesti.

“Posebice starije odrasle osobe mogu ‘nakupiti‘ mnogo sjedenja tijekom dana, pa se do dvije trećine dana provede u sjedilačkim aktivnostima”, kazao je za Reuters.

Iako i vježbanje i prekidi dugotrajnog sjedenja mogu svaki za sebe smanjiti povišeni krvni tlak, Wheeler je želio analizirati hoće li kombinacija rezultirati dodatnim koristima za zdravlje. Istraživanje je obuhvatilo 67 muškaraca i žena u dobi od 60 do 74 godine s prekomjernom tjelesnom težinom, a 40 posto imalo je povišeni krvni tlak. Svakom ispitaniku mjeren je broj otkucaja srca, krvni tlak, šećer u krvi i drugi krvni markeri u raznim aktivnostima od neprekidnog osmosatnog sjedenja, višesatnog sjedenja prekinutog s pola sata hodanja na pokretnoj traci, višesatnog sjedenja prekinutog s trominutnim ‘šetnjama‘ na pokretnoj traci svakih pola sata.

Tijekom sjedenja ispitanici su uglavnom čitali i imali su naputak izbjegavati aktivnosti koje mogu povećati tlak poput gledanja televizijskog programa ili vođenja telefonskih razgovora.

Istraživanjem je utvrđeno da je u prosjeku uključivanje bilo kakvog oblika kretanja u dnevnu rutinu dovelo do smanjenja tlaka oko 1 mm/Hg. Najveće smanjenje tlaka kod svih uočeno je kad su ispitanici ujutro vježbali 30 minuta na pokretnoj traci. U dodatku na to trominutne šetnje tijekom čitavog dana imale su i dodatni pozitivni učinak kod žena.

Kod žena je razina adrenalina, hormona koji podiže krvni tlak, bila niža tijekom dana koji je uključivao vježbanje.

“Bili smo iznenađeni da je samo u žena uočeno dodatno smanjenje krvnog tlaka kad su nakon jutarnjeg vježbanja išle i na kratke šetnje tijekom čitavog dana”, rekao je Wheeler.

Krvni tlak je promjenjiv, mijenja se tijekom dana i noći i podložan je mnogim vanjskim i unutarnjim čimbenicima. Te promjene posljedica su aktivacije brojnih mehanizama kojima organizam nastoji održati odgovarajući protok ovisno o promjeni životnih uvjeta.
Hina