Objavljeno 11. ožujka, 2019.
Restorani diljem svijeta poslužuju obroke koji premašuju preporučenu količinu kalorija, pokazali su rezultati nove studije.
Skupina međunarodnih znanstvenika mjerila je težinu i energetsku vrijednost (kalorije) jela posluživanih u restoranima u Brazilu, Kini, Finskoj, Gani i Indiji.Kada su posrijedi najpopularnija jela u klasičnim restoranima, njih čak 94 posto premašuje preporučenih 600 kalorija.Gotovo tri četvrtine (72 posto) popularnih narudžbi u restoranima brze hrane ili na uličnim štandovima također premašuje preporučenu kalorijsku razinu.Većina ih pretjeruje i u količini poslužene hrane, a ne samo u kalorijama."Ne samo da jedemo pogrešnu hranu, konzumiramo je i previše", kazala je glavna autorica studije Vivian Suen s medicinskog fakulteta u Sao Paulu.Svjetska zdravstvena organizacija pretilost smatra globalnom epidemijom i glavnim rizikom za razvoj srčanih i moždanih bolesti i dijabetesa.
H Jasminka Knežević