Dome slatki dome
U VRTU

Penjačice ukras i uz zid ili ogradu
Objavljeno 7. ožujka, 2019.
Glicinija je jedna od penjačica koja cvate u proljeće dugim, najčešće plavim ili plavoljubičastim grozdastim cvjetovima

Penjačice, bogato rascvale, penju se po ogradi vrta ili terase ili po konstrukciji vrtne sjenice, čineći poseban ukras.


Mnoge od tih lijepih povijuša potječu iz toplijih krajeva, pa im više odgovara toplija klima, iako nekima od njih ne smeta ni nešto hladnije podneblje, pa ih je moguće saditi i u našim krajevima. Jedna od najatraktivnijih svakako je bugenvilija. Cvate bogato, najčešće crvenoljubičastim cvjetovima, iako su to zapravo pricvjetni listovi, a pravi, mali žućkasti cvjetovi skriveni su između njih. Ako bugenviliju uzgajamo u hladnijim krajevima, moramo ju posaditi u cvjetni lonac i unijeti je u kuću. Lonac u koji je posađena ne treba biti jako velik jer ona dobro podnosi sputano korijenje, no kako voli hranjivu, laganu zemlju s dosta treseta, potrebno ju je svakog proljeća presaditi. Biljku u loncu dovoljno je ljeti zalijevati dva puta tjedno i višak vode iz podloška lonca odliti.

Tekoma trpi sušu

Prekrasna ljetna penjačica je tekoma. I ona je zapravo listopadni grm koji se može popeti prilično visoko. Cvate krupnim, najčešće narančastocrvenim, a ponekad i žutim ljevkastim cvjetovima sve do kasnog ljeta. I tekomu razmnožavamo reznicama u proljeće ili povaljenicama - grančicama koje djelomično prekrijemo zemljom u svibnju ili potkraj ljeta pa kad puste korjenčiće, odvojimo ih od matične biljke. Tekoma također voli rahlu, hranjivu i dobro dreniranu zemlju. Odgovara joj sunčano stanište. Dobro podnosi sušu, tako da je ne moramo često zalijevati. Voli sunčane položaje, ali podnosi hladnoću, pa se na otvorenom može uzgajati i u klimatu umjerenog pojasa.

Miomirisna glicinija

Glicinija je jedna od penjačica koja cvate u proljeće dugim, najčešće plavim ili plavoljubičastim grozdastim cvjetovima. Ta robusna povijuša podrijetlom iz Kine koristi se za prekrivanje zidova i ograda te ukrašavanje terasa i balkona ili se sadi pokraj parkirnog mjesta u dvorištu kako bi činila sjenu automobilima. I glicinija je listopadna povijuša koja voli sunčano mjesto. Dovoljno ju je posaditi u običnu vrtnu zemlju i treba je češće zalijevati, osobito dok je biljka mlada i dok nema razvijeno duboko korijenje. Razmnožava se povaljenicama ili drvenastim reznicama ljeti. Treba je podrezivati i zimi i ljeti kako se ne bi previše razrasla.

Pavit

Jedna od ljepših cvatućih povijuša je i pavit ili pavitina, koja u divljem obliku raste gotovo posvuda u umjerenom i toplijem podneblju - uz zidiće te rubove puteva i šuma i penje se po obližnjem drveću i grmlju. Uzgojene su mnoge vrste i sorte pavitina, a jedna od najraširenijih je Clematis jackmanii, krupnih plavoljubičastih cvjetova. Postoje i paviti ružičastih, svijetloljubičastih, bijelih, sitnih, ali i vrlo krupnih cvjetova. Pavit cvate ljeti.


Ovu penjačicu možemo saditi na suncu, ali dobro podnosi i polusjenu. Traži svježu, propusnu i dobru zemlju pognojenu stajskim gnojivom ili kvalitetnim kompostom.Traži dosta vlage i stoga je treba zalijevati češće, ljeti i svakodnevno. U proljeće je valja prikratiti. Razmnožava se također reznicama ili povaljenicama.
Dakako da to nisu sve lijepe povijuše, no ako samo jednu od tih posadite u svojoj okućnici, uz ogradu ili je pustite da se penje na balkon ili terasu, već ste učinili mnogo. J.Kn.
Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike