Autoglas
MINIMÓ - KONCEPTUALNO VOZILO IZ ŠPANJOLSKE

Seatovo rješenje za urbanu mobilnost
Objavljeno 5. ožujka, 2019.
Minimó sa 2,5 m dužine i 1,2 m širine, zauzima 3,1 četvorni metar prostora, u usporedbi sa 7,2 četvorna metra automobila

Seat je sa svojim modelom Minimó privukao veliku pažnju sudionika nedavnog svjetskog sajma mobilnih tehnologija Mobile World Congress. Minimó je konceptualno vozilo razvijeno kao Seatova platforma mobilnosti, koje je oličenje vizije urbane mobilnosti sutrašnjice.


- Minimó je posebno razvijen kako bi se mogao prilagoditi platformama za mobilnost koje će oblikovati budućnost gradske vožnje, a u okviru koje će promet biti ograničen i samo će nekoliko operatera moći ponuditi mobilnost - rekao je Luca de Meo, predsjednik uprave Seata, dodavši da je Minimó rješenje na koje su poduzeća za dijeljenje vozila čekala.


Minimó je kreiran s kombinacijom najboljih karakteristika iz obaju svjetova: sa sigurnošću i komforom automobila te agilnošću i mogućnošću jednostavnog parkiranja motocikla. Nudeći komforno mjesto za dvoje putnika, ovo 100 % električno konceptualno vozilo razvijeno je s integriranim sustavom zamjene baterija, kojim se omogućuje potpuna razina napunjenosti vozila za samo nekoliko minuta te doseg veći od 100 kilometara. Budući da ova vozila nije potrebno odvesti do točki za ponovno punjenje, ovaj inovativni sustav znači da će se operativni troškovi dijeljenja vozila efektivno smanjiti za 50 %.
Ekološki otisak

Minimó sa svoja 2,5 metra dužine i 1,2 metra širine, zauzima 3,1 četvorni metar prostora, u usporedbi sa 7,2 četvorna metra normalnog vozila, čime znatno smanjuje svoj ekološki otisak u gradu. Minimó se može parkirati na parkirna mjesta za motocikle, a u prometnom cestovnom traku dvaput bi stao na parkirno mjesto koje je inače predviđeno samo za jedan prosječni automobil. "Minimó je hiperpovezano vozilo s integriranom 5G tehnologijom, koja pruža praktično i besprijekorno digitalno korisničko iskustvo na temelju ključa ‘Digital Access’ i bežične platforme Android Auto na zaslonu vozila, a da korisnici svoj smartphone pri tome ne trebaju povezivati kabelima ili uticati u utikače. Među ostalim funkcijama, vozilo, primjerice, prepoznaje ima li vozač 16 ili 18 godina kako bi prilagodilo svoju brzinu na 45 ili 90 km/h. Korisnici s pomoću usluge


Google Assistant na platformi Android Auto mogu svoj pogled zadržati na cesti i ruke na upravljaču, ostati povezani upravljanjem glasovnim naredbama i jednostavno dobiti odgovore na pitanja, obavljati zadatke i upravljati medijskim sadržajem‘‘, objasnio je de Meo.
Mobilnost

S konceptualnim vozilom, kao što je Minimó, marka Seat namjerava smanjiti ekološki otisak vozila u urbanim područjima. Uzevši to u obzir, Seat surađuje s upravnim tijelima gradova kako bi dobio uvid u njihova viđenja i specifične potrebe. Kao rezultat tog zajedničkog pothvata, Seat će razmotriti mogućnosti integracije preporuka tijela javne vlasti i građana u razvoj vozila kako bi ponudio precizna rješenja koja pridonose zajedničkom cilju – povećanju urbane mobilnosti.

Seat je odabran kao vodeća marka unutar Volkswagen koncerna koja će definirati strategiju i nuditi proizvode usmjerene na urbanu mikromobilnost. Prema riječima Luce de Mea: ‘‘Mikromobilnost, pojam koji se odnosi na vožnje kraće od 10 kilometara, danas predstavlja oko 60 % ukupnog prometa".


Milan Bugarić
MOZAK U BARCELONI
Seat je najavio kreiranje vlastite softverske kuće u Barceloni radi nastavka jačanja uspješne mreže IT centara za softverski razvoj Volkswagen koncerna. Novi centar izvrsnosti zapošljavat će više od 100 stručnjaka. On s jedne strane nastoji nastaviti promicati digitalnu transformaciju IT rješenja diljem koncerna i povećati učinkovitost digitalizacijom procesa, a s druge strane nastoji ojačati nove poslovne modele koji se temelje na novim konceptima mobilnosti, povezivosti i digitalizacije vozila, u čijem je središtu Seat.
2,5

metara dugačko je konceptualno vozilo Minimó
100

kilometara doseg je ovog urbanog vozila
Minimó ima sigurnost i komfor auta te agilnost i jednostavnost parkiranja motocikla