Sport
U GRADSKOM VRTU GOSTUJE SLAVEN BELUPO

Silenzio u Osijeku: Hoće li predsjednikova jezikova juha igračima i treneru uroditi plodom?
Objavljeno 2. ožujka, 2019.
U osječkom prvoligašu ovaj put izostala službena konferencija za novinare

Nogometaši Osijeka ove će nedjelje dobiti priliku pokazati da se još jednom znaju izvući iz krizne situacije. Bijelo-plavi u svom Gradskom vrtu od 17.30 dočekuju Slaven Belupo, protiv kojeg ih zanimaju samo sva tri boda, nužna za povratak vedrije i optimističnije atmosfere.


Ona je ozbiljno narušena neuvjerljivim izdanjima u nastavku prvenstva, no, jasno, ponajviše predstavom koju su igrači Zorana Zekića prikazali prošle nedjelje u Maksimiru protiv Dinama. Nakon toga je upaljen alarm, predsjednik Kluba Ivan Meštrović prvi je put javno "zagalamio" na stručni stožer i igrače, a oni su se okrenuli dodatnom radu i analizama. I trudu da što prije dokažu kako nisu zaboravili igrati nogomet te da se mogu nastaviti ravnopravno boriti za to željeno drugo mjesto

"Pričati" na travnjaku

Jedna od "homogenizacijskih" mjera koje su u osječkom prvoligašu uveli je i "silenzio", odnosno prestanak davanja bilo kakvih izjava uoči susreta s Koprivničanima. Jasna je želja da se sve misli i radnje potpuno podrede utakmici, da se umjesto pričanja i planiranja izvan terena počne "govoriti" na travnjaku, no dojam je kako je taj potez ipak promašen. Niti su mediji krivci za krizu u osječkom prvoligašu niti bi uobičajene izjave trenera uoči utakmice bitno poremetile pripremu za nju (tijekom tjedna su igrači i trener bili dostupni za izjave i razgovore, nap. a). Uostalom, ovime ipak najzakinutiji ostaju navijači bijelo-plavih, za koje se na kraju u Gradskom vrtu i toliko bore da ih što više privuku na tribine.


Naravno, i navijače će na kraju najviše zanimati što će se na travnjaku osječkog stadiona događati u nedjelju od 17.30 sati te može li Osijek započeti put izlaska iz krize. Za to je jasno kako će Zekićeva momčad morati prikazati puno više negoli u prethodnim utakmicama. To je uvijek lakše reći nego demonstrirati, no ako su igrama i rezultatima jesenas bijelo-plavi mogli izboriti drugo mjesto i polufinale Kupa, onda sigurno mogu i sada dokazati kako to nije bila ni slučajnost ni sreća. Sada je napokon stiglo vrijeme da i u nastavku prvenstva odigraju "pravu" utakmicu, u kojoj više neće biti ni skrivanja ni alibi igre, a pogotovo ne beskrvnosti i bezidejnosti. Čarobnog štapića nema, to je svima jasno, za ponovni uspon igre svi u momčadi moraju bitno popraviti svoje izdanje te od prve minute nedvosmisleno pokazati namjeru da bodovi ostanu u Gradskom vrtu. Samo tako će rasplamsati i tribine, koje bi, bez obzira na razumljivo razočaranje posljednjim igrama, ipak trebale odisati poticajnom atmosferom. Nesumnjivo bi i navijači mogli biti okidač promjene, iako, naravno, oni ne mogu i zabiti gol. Pogodci su apsolutno nedostajali u ova četiri kola, a golgeterska suša samo je epilog stvaralačke krize u igri bijelo-plavih. Za kakve se opcije Zekić odlučio ostaje vidjeti u nedjelju, no vrlo je izvjesno kako će promjena u sastavu biti.
Kako složiti vezni red?

Najviše briga zadaje mu već neko vrijeme kako posložiti vezni red. Najavljivani ključ Osijekove "renesanse" u kreaciji Kleinheisler još uvijek nije potpuno spreman i izgledno je kako se s njim neće riskirati te provocirati još dugotrajniju stanku, iako i ova već polako počinje biti sagom. Veliki poticaj za momčad svakako bi bio povratak Bočkaja, ne samo zbog njegovih sjajnih prekida nego i sudjelovanja u igri. On je trenirao s ostatkom momčadi te iako se prvobitno nagađalo kako će ipak morati "preskočiti" Slaven Belupo, dobri su izgledi da ipak bude u sastavu. Opcija je svakako ulazak u početnu jedanaestoricu Pilja, kojeg je Zekić često isticao kako svojom agilnošću donosi potrebnu živost u igri. Ipak, njega je češće koristio s klupe, tražeći dodatni impuls, koji je nerijetko i donosio. Moguće je i da će ponovno Škorić biti gurnut u sredinu, iako je vjerojatno ipak bliže istini da se neće dirati u posljednju liniju. A tko zna, možda se i netko od ostalih veznjaka "probudio" tijekom tjedna te na treninzima uvjerio Zekića kako može biti faktor prevage u nedjelju.


U prethodna dva ovosezonska dvoboja sa Slaven Belupom Osječani su ostvarili remi kod kuće te pobjedu u gostima, a svaki ishod drukčiji od njihove pobjede dodatno bi uzdrmao domaće redove. No, ni Slaven Belupo neće stići na izlet u Gradski vrt, nedjeljna je utakmica svojevrsni pokušaj "iskupljenja" i za goste, koji su nakon četiri boda iz prva dva kola nastavka prvenstva potom upisali dva poraza. Za Koprivničane je posebno bolan bio posljednji, kod kuće protiv Intera, nakon kojeg su ih Zaprešićani dostigli na tablici. Trener Slaven Belupa Ivica Sertić ipak ističe kako to nije pokvarilo atmosferu u momčadi te da u Osijek dolaze svjesni kako ih čeka težak ispit.
– Jedno lošije poluvrijeme sigurno nas neće poremetiti u namjeri da atmosfera u svlačionici i na svakom treningu ostane maksimalno pozitivna. Svjesni smo da će bodovi protiv Intera koje smo planirali osvojiti nedostajati u nastavku prvenstva, ali nastojat ćemo ih što prije vratiti. Osijek respektiramo maksimalno, njihov položaj na tablici govori o njihovoj snazi i sigurno nas čeka teška i zahtjevna utakmica, ali smo se na to i pripremili. Ne bih se previše bavio njihovim problemima, imamo dovoljno svojih. Nije lako gostovanje, to je sigurno - rekao je trener Koprivničana koji je nestrpljivo iščekivao do posljednjeg treninga hoće li se Krstanović oporaviti za nastup. Ako ne bude spreman, njegovo bi mjesto trebao preuzeti Jelić, a prema najavama gosti će stići bez Doležala i Puclina.
Goran Roguljić
Možda ste propustili...

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže zajedništvo i podršku

Najčitanije iz rubrike