Svijet
PESIMISTIČNE OCJENE BIVŠEG SRBIJANSKOG MINISTRA FINANCIJA

Vujović: Srbija je stoljeće i pol iza Europe
Objavljeno 2. ožujka, 2019.
BEOGRAD - Srbiji će, nastavi li sadašnjim tempom, biti potrebno još više od stoljeća i pol da dosegne standarde zemalja Europske unije, ocijenio je u četvrtak bivši srbijanski ministar financija Dušan Vujović.  


"Ako bi bruto nacionalni dohodak (BDP) nastavio rasti istim tempom kao u posljednjih 10 godina, od početka globalne krize, bit će nam potrebno 185 godina da dosegnemo realnu kupovnu moć 15 starih članica EU", ocijenio je Vujović u autorskom tekstu za novi broj beogradskog tjednika NIN.


Vujović je prognozirao da bi, bez potpunih institucionalnih reformi i "adekvatne ekonomske politike", zemlja u narednom razdoblju mogla biti suočena s ograničenim prostorom za gospodarski rast.


Bivši ministar financija kaže kako su svi ekonomski i politički akteri suglasni da je brži rast neophodan, ali da se razlike pojavljuju čim se postavi pitanje - kako to osigurati.  


Institucionalne slabosti, tvrdi Vujović, ne odnose se samo na financijski sektor, već i na vladavinu prava - zbog nedovoljne neovisnosti sudstva, te sustava upravljanja u državi i javnom sektoru zbog netransparentnosti i korupcije.


Prvi put nakon što je u svibnju 2018. podnio ostavku na dužnost ministra financija, Vujović se oglasio svojim ocjenama i prognozama gospodarske situacije u zemlji o čijim je financijama brinuo četiri godine u dvije vlade - prvo u vrijeme dok je vladu vodio sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i u vladi aktualne premijerke Ane Brnabić.


Dušan Vujović je dugogodišnji suradnik Svjetske banke, među ostalim i njezin predstavnik u Ukrajini, a kad mu je istakao mandat, mediji su ga u Srbiji 2000. spominjali kao ozbiljnog kandidata za guvernera Narodne banke Srbije. Hina
Najčitanije iz rubrike