Tehno
TEST: HONOR 10 LITE

Povoljan i pametan, s odličnom kamerom
Objavljeno 1. ožujka, 2019.
Osim prihvatljive cijene, tu je i privlačan izgled, umjetna inteligencija i još štošta.

Honorova uzdanica u segmentu niže srednje klase telefona nosi ime 10 Lite, a osim prihvatljive cijene, koja je glavni adut uređaja te klase, donosi i umjetnu inteligenciju, privlačan izgled, odličnu kameru i još štošta.


Najprodavanija kategorija pametnih telefona, ona iz srednjeg cjenovnog razreda, često je poput bojnog polja na kojem proizvođači pametnih telefona dokazuju svoje sposobnosti. Ako se pitate zašto je tomu tako, ne treba dugo razmišljati da bi se došlo do odgovora. Naime, u ovom segmentu, a govorimo o uređajima s cijenom od kakvih 1500 do možda 3000 kuna, proizvođač treba pokazati svu svoju domišljatost u smislu kako napraviti tehnološki napredan uređaj, solidnih performansi, dobrog zaslona, sposobne kamere i privlačna izgleda. U flagship kategoriji, koja debelo premašuje cijene od psiholoških pet tisuća kuna (sada već i deset tisuća), to možda nije problem, no u kategoriji gdje za vratom imate cijenu, to je itekako izazovno.

Sjajan i sklizak

Honor kao brend nekako je najpoznatiji upravo po tim uređajima iz srednje kategorije. Za razliku od bratskog Huaweija, donosi povoljniju cijenu, isto sučelje, ali i neke sitnice zbog kojih ipak ostaje malo iz Huaweija. Honor svoje uređaje tradicionalno pakira u majušne kutije, u kojima, osim telefona, pronalazimo punjač, a ovaj put i zaštitnu maskicu. Izvrsno, jer upravo kupnja maskice prvo je što gotovo svaki kupac telefona napravi nakon što je kupio novi telefon. Honor se u izradi telefona drži svog recepta poput kakve kuharice. Naime, gotovo svi Honor telefoni u rukama su nam ostavili isti dojam, pa tako i Honor 10 Lite. Uređaj izgleda vrlo privlačno s crnom prednjicom, kojom dominira zaslon dijagonale od 6,2 inča. To je prva zanimljivost koja će vam postaviti upitnik, bar onima koji su upućeni u pametne telefone. Naime, iako je ovo Lite verzija uz koju vežemo lošije značajke, Honor 10 Lite dolazi s većim zaslonom od svog bratskog Honor 10. Osim toga, Lite donosi bolji omjer pokrivenosti prednjice zaslonom, pa su rubovi još manji, kao i "zub", koji je minimalan, toliko da je ugostio samo selfi-kameru. Rezolucija zaslona također je bolja te iznosi 1080 x 2340 točaka uz omjer 19.5: 9. Vratimo se izgledu, stražnja strana prema Honorovu receptu mora biti sjajna i prelijevajućih boja, pa je takva i na Honor 10 Lite. Iako lijepo izgleda, može biti i jako skliska, no zato je tu silikonska maska. Telefon je cijeli izrađen od plastike, no sve skupa ostavlja dobar dojam. Poleđina ugošćuje dvije leće kamere. Primarna je 13 MP, a ona za dubinu ima 2 MP. Kad se već zabavljamo brojevima, spomenimo kako prednja kamera ima golemih 24 MP. Zanimljiv je i natpis AI Camera na poleđini. Taj naziv sugerira da je ovaj telefon opremljen umjetnom inteligencijom. I dok je ona kod nekih modela pomalo iritantno ugrađena u sve funkcije, ovdje je zadužena samo za bolje fotografije i poneku opciju u obliku optimizacije rada. Ispod površine telefona krije se Hisilicon Kirin 710 procesor uparen s 3 GB radne memorije i 64 GB prostora za pohranu. Tu je zapravo glavni "krivac" za dodatak Lite u nazivu. Iako slabiji od svog pandana Honor 10, Honor 10 Lite pružit će solidne performanse i fluidan rad. Naravno, ako ste napredniji korisnik, to će vam biti na rubu prihvatljivog, no ovaj telefon ionako nije namijenjen najnaprednijim korisnicima.

Android 9


Rad na Honor 10 Lite poznat nam je otprije. Naime, ovaj telefon stiže s EMUI sučeljem koji pronalazimo i na Huawei pametnim telefonima. Uz to, Honor 10 Lite stigao nam je s najnovijom inačicom Androida, što je pohvalno. Nema tu potrebe za pretjeranom filozofijom, uređaj je lako i intuitivno koristiti. Naravno, uvijek ima onih kojima EMUI nije sjeo, no nama se čini kao dobra dorada Androida. Baterija od 3400 mAh omogućit će cjelodnevno korištenje, a jedina veća mana na Honor 10 Lite uporaba je starijeg USB konektora. Imamo osjećaj kao da je namjerno stavljen kako dojam ne bi bio bolji. No ako nešto treba pohvaliti, onda je to 3,5-mm ulaz za slušalice. Sve u svemu, Honor 10 Lite solidan je uređaj za one koji traže povoljan telefon solidnih mogućnosti. Cijena od oko 1800 kuna ide u prilog.


Marin režić
Najčitanije iz rubrike