Osijek
POLICIJA IŠLA TRAGOM GLASOVA OTKRIĆA

Bolesnu djevojčicu izmislio je 19-godišnjak iz Kaptola!
Objavljeno 27. veljače, 2019.
Doznajemo da je riječ o mladiću koji živi sa svojim roditeljima

Priča o prevarantu koji je pozvao građane da na žiroračun uplate novac za navodno liječenje djevojčice Kristine Omić, a kojeg je razotkrila novinarska Glasa Slavonije, dobila je svoj policijski epilog. Naime, Požeško-slavonska policija priopćila je da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim hrvatskim državljaninom s područja Kaptola. Sumnjiči ga se da je na društvenoj mreži Facebook, a s ciljem pribavljanja nepripadajuće imovinske koristi, izradio stranicu putem koje je pozivao na uplatu novčanih iznosa za bolesnu osobu s područja Osijeka.

"Podatke o bolesnoj osobi izmislio je, čime je počinio kazneno djelo prijevare", stoji u priopćenju PU požeško-slavonske, kao i to da protiv 19-godišnjaka slijedi kaznena prijava.

Još uvijek ostaje nepoznanica koliko je novca naivnih građana uspio prikupiti ovaj 19-godišnjak, kao ni to kako će se obeštetiti oni koji su povjerovali u priču o bolesnoj petogodišnjakinji Kristini Omić iz Ulice Tina Ujevića 48a, koja ne postoji.

Kako doznajemo, 19-godišnji mještanin Kaptola otprije nije poznat policiji. Iz pouzdanog izvora doznajemo da je riječ o D. Z. (podatci poznati redakciji), navodno nezaposlenom mladiću koji živi s roditeljima.

- Otac mu je jako vrijedan, radi po cijele dane. Roditelji oduvijek vode brigu o tomu da mu nešto ne nedostaje. Ne poznajem ga dobro, ali šokiran sam što se ovo dogodilo – rekao nam je naš izvor iz Kaptola.

Na FB-profilu osumnjičenog 19-godišnjaka nema nikakvih drugih podataka izuzev imena, prezimena i mjesta stanovanja, čak ne stoji ni fotografija. No i to je bilo dovoljno policiji da u vrlo kratkom roku otkrije onoga tko je ovih dana digao Hrvatsku na noge, jer je, čini se, puno onih koji su nasjeli na tužnu priču o djevojčici oboljeloj od ArnoldChiari malformacije koju je, kako je naveo, očekivala operacija u Chicagu, vrijedna 80.000 američkih dolara. Na navedeni su žiroračun građani, kako se navodi u komentarima ispod članka koji je Glas Slavonije objavio još u subotu, uplaćivali novac iskrena srca vjerujući kako će time pomoći djevojčici koja, kako je bilo navedeno, ima niz popratnih zdravstvenih poteškoća.

Nakon otkrića da ne postoji ni djevojčica ni adresa navedeni u pozivu za pomoć, reagirali su mnogi, posebice udruge čiji oboljeli članovi imaju stvarnu potrebu prikupljati novac za ljiečenje u inozemstvu. Međutim, navodnoj Kristini Omić, za koju je navedeno i da je rođena 12. lipnja 2014. godine, u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, kako smo ranije doznali, nema ni traga, odnosno ne nalazi se u njihovoj evidenciji. Fotografija djeteta objavljena uz poziv za pomoć još je 2015. godine objavljena uz priču o trovanju salmonelom iz krastavaca u američkom Seattleu.

Devetnaestogodišnjaku koji je naštetio ne samo građanima koji su u najboljoj namjeri uplatili novac za liječenje djevojčice, nego i svima kojima će ubuduće apelirati za pomoć za liječenje, pa i u druge stvarne svrhe, tako se stalo na kraj. Sljedeći je potez na Državnom odvjetništvu RH.

Marija Mihelić
HNB: Za otvaranje računa postoji propisana provjera
Na upit koja je dokumentacija potrebna za otvaranje žiroračuna za pomoć bolesnom djetetu, iz Hrvatske narodne banke dobili smo tek odgovor da su Zakonom o sprječavanju pranja novca (NN 108/2017) propisani minimalni podatci potrebni za utrđivanje i provjeru identiteta stranke s kojom se uspostavlja poslovni odnos, odnosno osobe koja koja otvara račun u banci.

- Ako je u pitanju fizička osoba i njezin zakonski zastupnik, odnosno obrtnik ili osoba koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću, banka je dužna prikupiti podatke iz čl. 20. st. 1 točke 1. Zakona o sprječavanju pranja novca uvidom u službeni osobni dokument stranke u njezinoj nazočnosti. Podatci koje banka minimalno prikuplja su ime i prezime, prebivalište, dan, mjesec i godina rođenja, identifikacijski broj, naziv i broj identifikacijske isprave, naziv i državu izdavatelja te državljanstvo - stoji u odgovoru HNB-a kojeg potpisuje glavna stručna suradnica Ivana Pižir. Na upit o iznosu uplate, odnosno mogućem obeštećenju građana koji su već uplatili novac, nismo dobili nikakav odgovor.
Najčitanije iz rubrike