Sport
BIJELO-PLAVI U NEDJELJU NA MAKSIMIRU

Iznenaditi europski Dinamo - Zoran Zekić: Bjelica ima želju nas pobijediti
Objavljeno 23. veljače, 2019.
Osijek ne može računati na ozlijeđene Bočkaja i Hentyja, a Mađar Kleinheisler nije spreman za debi

U nedjelju od 17.30 nogometaše Osijeka čeka najteža prvenstena zadaća - gostovanje kod aktualnog prvaka i lidera Dinama. Susret u Maksimiru derbi je 22. prvenstvenog kola jer se radi o ogledu prvih dviju momčadi na tablici.


Razlika između modrih i bijelo-plavih takva je da je jasno kako ishod tog derbija neće utjecati na rasplet borbe za prvo mjesto, no Osječani bi pozitivnim ishodom zadržali željenu drugu poziciju. Svjestan je toga i trener Zoran Zekić, koji se nada kako bodovna razlika na tablici neće biti vidljiva i na terenu, a uoči seciranja nedjeljenog derbija čestitao je Zagrepčanima na plasmanu u osminu finala Europske lige.


- Nadam se da je ovo derbi, razlika je 14 bodova i prvenstvo je, na žalost, već davno riješeno. Iskoristio bih priliku, naravno, čestitati Dinamu na pobjedi, mogu slobodno reći da su razbili Viktoriju Plzen i da su zasluženo ušli u osminu finala. Ova nedjeljna utakmica zapravo je kao i svaka druga, iako je protiv najboljeg suparnika u ligi. Imamo opet nekih svojih zdravstvenih problema, tako da će, nažalost, biti dosta izmjena. Nadam se da ću uspjeti pronaći neke unutrašnje rezerve i da ćemo se predstaviti na najbolji mogući način, i u defenzivnom i u ofenzivnom dijelu. Imamo nekakve ideje, vidjeli smo kako Dinamo igra, koliko je agresivan u sredini, koliko discipliniran, tako da se moramo i mi postaviti na taj način. Moramo tražiti igrače koji će pokraj bloka biti mirni u tom prvom dodavanju, da možemo izići te i mi priprijetiti. To su stvari na kojima smo radili ovoga tjedna i nadam se da ćemo to moći i prezentirati na najbolji mogući način.
Trojac ne može

Iako se početkom tjedna činilo kako će Zekić za maksimirski derbi imati sve adute, na kraju se situacija oko kadra bitno pogoršala. Naime, bijelo-plavi će u nedjelju sigurno biti bez Bočkaja, Hentyja te Kleinheislera, prva dvojica će dvoboj preskočiti zbog ozljeda, a Mađar još nije potpuno spreman za debi. U optimalnom stanju nisu ni Boban, Pušić i Škorić, pa je Zekić u šali natuknuo kako je i on blizu mjestu među 18 igrača u zapisniku.


Ipak, za očekivati je da će potonji trojac biti "pokrpan" te kako će zaigrati u derbiju u kojem je izvjesno da je domaćin favorit. No Zekić ne želi da zbog manjka pritiska njegovi igrači budu preopušteni.


- Ne smijemo biti opušteni, dobit ćemo onda pet komada. Gledajući Dinamo, zaista ne pamtim da je razlika u kvaliteti bila tolika kolika je ove godine, što pokazuju i u Europi. Ali zaista bih volio da odigramo pravu, hrabru utakmicu, i to ne samo obrambeno, nego da pokažemo nešto i prema naprijed. Naravno, to će puno ovisiti i o Dinamu. Nekidan sam bio s njegovim trenerom i vidio sam kako ima veliku želju da nas pobijedi, tako da ne očekujem nikakvo opuštanje s njihove strane.


Prva tri "proljetna" kola jasno sugeriraju da bijelo-plavi još nisu pokazali svoja najbolja izdanja. Istaknuli su to i sami igrači, a i Zekić vjeruje kako će momčad rasti iz susreta u susret.


- Ima tu puno stvari za napredak, ali to je ono što nas treba radovati i siguran sam da ćemo iz kola u kolo biti zaista bolji, kad se neki igrači napokon oporave i uhvate ritam. Bit ćemo onda puno stabilniji jer nećemo morati mijenjati puno toga. I meni je itekako važno da dođe do neke standardizacije momčadi, a nadam se da će s vremenom i tereni na kojima treniramo biti bolji.
Pouke iz jeseni

Osijek je u oba prvenstvena susreta s Dinamom u prvom dijelu sezone pretrpio poraze. Na Maksimiru je izgubio 2:1, a u Gradskom vrtu 2:0. No oba dvoboja mogu donijeti dobre pouke bijelo-plavima, jer u prvom nisu bili na željenoj razini, a u drugom nisu uspjeli konkretizirati svoje prilike.


- Neću reći da je ta utakmica u Maksimiru bila naše najgore izdanje, ali bilo je nekako plašljivo, nikakvo, utakmica bez ikakva mirisa i okusa. U Osijeku smo nekih 60 minuta jako dobro parirali, imali šanse kod 0:0, nismo zabili, a Dinamo je zabio kako inače zabije. Znamo sve o njima, gdje im je forca, kako igraju, ali treba sve to na terenu istrpjeti i pokazati, biti hrabar i razmišljati pozitivno.


Trener Dinama Nenad Bjelica do sada si je često mogao priuštiti luksuz brojnih promjena u momčadi, kombinirajući sastav za europske i prvenstvene okršaje. No Zekić se ne opterećuje time hoće li njegov kolega učiniti znatnije izmjene u postavi koja je nadigrala i izbacila Čehe.


- Ne znam hoće li biti promjena, ali svaki njihov igrač ove sezone ima 15-ak utakmica, u Europi ili prvenstvu. Nešto slično radili smo i mi dok smo trajali u Europi. S tim načinom rotacije on je sebi zadržao širinu momčadi i kvalitetu pa na svakoj poziciji ima, mogu reći, dva i pol igrača. Ne vide se uopće razlike. No to su njegove stvari, ne mogu razmišljati hoće li nakon ove europske utakmice ostaviti istu momčad. Rekao sam već da Bjelica ima veliku želju pobijediti nas i napravit će najbolje što može. Ali i ja imam veliku želju da ne izgubimo, da pokušamo napraviti nešto u Zagrebu. Nemalo smo puta u posljednje vrijeme uspjeli, posljednje smo dvije utakmice poraženi, pa je i to nekakav izazov i motiv.


Poseban motiv, pak, nije prvo slavlje protiv Bjelice.
- Ne gledam ovaj susret kao osobni ogled, najvažniji su bodovi. Nama treba svaki u borbi za vrh, a Dinamo može izgubiti sve do kraja prvenstva, već je prvak. Ne bojim se katastrofe, svaku utakmicu razmišljam kako pobijediti. Ne bježimo od toga da je Dinamo ove godine zaista kvalitetan, ali vjerujem u svoje dečke, njihov karakter i ono što radimo. I vjerujem da ćemo se prezentirati u najboljem mogućem svjetlu - zaključio je Zekić u najavi nedjeljnog derbija.


Goran Roguljić
derbi
DINAMO UVJERLJIV NA VRHU
Zoran Zekić

trener Osijeka

Mislim da i moji igrači imaju veliku želju pokazati se i dokazati protiv ovakvog Dinama. A i nama je svaki bod bitan u borbi za vrh i kroz tu prizmu dočekujemo ovu utakmicu i pripremamo se za nju.
Nenad Bjelica

trener Dinama

Nakon Europe okrećemo se Osijeku. Svaka četiri dana mijenjamo stil igre, u prvenstvu igramo na posjed, a u Europi ga damo suparniku. Imamo igrače koji mogu istrčavati kontre, ali i igrače koji svojom kvalitetom mogu držati loptu u posjedu.
Međusobni susreti u HNL-u
Dinamo - Osijek

85*59*19*7*186:64
Hrvatski Telekom Prva liga
22.kolo

PETAK

Rudeš - Rijeka

SUBOTA

Slaven Belupo - Inter (15 h)

Hajduk - Gorica (17.30)

NEDJELJA

Istra 1961 - Lokomotiva (15)

Dinamo - Osijek (17.30)
TABLICA

1.Dinamo*21*17*3*1*54

2.Osijek*21*12*4*5**40

3.Rijeka*21*10*8*3*38

4.Lokomotiva*21*10*5*6*35

5.Gorica*21*9*4*8*31

6.Hajduk*21*7*9*5*30

7.Slaven B.*21*3*12*6*21

8.Inter*21*5*3*13*18

9.Istra 1961*21*4*4*13*16

10.Rudeš*21*0*4*17*4
Možda ste propustili...

KREĆE POLUFINALNA SERIJA DOIGRAVANJA ODBOJKAŠA ZA PRVAKA HRVATSKE

Mursaši kod Ribola Kaštela priželjkuju reprizu Kup izdanja

TAEKWONDO GALEB TROPHY - SERBIA OPEN 2024.

Osječanke stekle vrijedno iskustvo

Najčitanije iz rubrike