Ekonomija
NIŠTA NE PREPUŠTAJTE SLUČAJNOSTI

Kako uspješan posao u poljoprivredi sačuvati za budućnost, zna poduzetnik iz okolice Garešnice
Objavljeno 23. veljače, 2019.

Poljoprivreda je gospodarska grana najizloženija nepovoljnim vremenskim prilikama i elementarnim nepogodama. Štete nerijetko mogu zahvatiti i do sto posto usjeva, kao u slučaju zabilježenom u općini Bednja 2017. godine, kada je tuča sasvim uništila tamošnje povrtne usjeve. Nije rijetkost ni da nekoliko nepovoljnih klimatskih prilika ili elementarnih nepogoda zaredaju jedna za drugom u kratkom roku, što u konačnici rezultira katastrofalnim urodom. Neplanirani troškovi uslijed šteta na usjevima i nasadima uvelike remete proizvodne procese, a ne treba posebno naglašavati koliko su oni važni poljoprivrednicima koji žive od plodova svojeg rada.

 

Da je doista tako, potvrđuje nam i Mario Puškarić, koji se poljoprivrednom proizvodnjom počeo baviti još u srednjoškolskim danima.

 

Tada je s roditeljima obrađivao oko sedam jutara zemlje. Malo-pomalo, godinu po godinu i hektar po hektar, Mario se u poljoprivredu iskreno zaljubio. Do te mjere da je 2001. godine napustio redovan posao i posvetio se isključivo daljnjem razvoju svoje proizvodnje.Danas u sklopu vlastitog OPG-a Agro Puškarić u Kaniškoj Ivi pokraj  Garešnice obrađuje oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta. S ponosom Mario nosi titulu jednog od najvećih poljoprivrednika i proizvođača krumpira, crvenog luka, pšenice, kukuruza, soje, cikorije i češnjaka. Osim toga, OPG Agro Puškarić posjeduje i nekolicinu većih hala u kojima se nalazi raznovrsna mehanizacija, kao i skladište te pakirnicu luka i češnjaka. Svoje proizvode plasira i na police trgovačkih lanaca, a zapošljava desetak ljudi.

 

Ulažući u sebe, svoje zaposlenike i imanje, svojim je rukama stvorio pravo poljoprivredno carstvo. Tako uspješan posao zasigurno pruža osjećaj zadovoljstva, ali sa sobom nosi i veliku odgovornost. Zato Mario Puškarić ništa ne prepušta slučajnosti. "Osiguranje je za mene iznimno važno jer eventualna znatnija šteta može dovesti u pitanje nastavak poslovanja, pa čak i uništiti sve dosad stvoreno. To je jednostavno prevelik rizik da bih si dopustio da mu budem izložen. Svatko od nas poduzetnika koji je stvarao vlastitu tvrtku i u nju unio dio života želi da ona nastavi trajno i sigurno poslovati", potvrđuje i Mario. I dok se većina tih rizika poput mraza ili tuče zaista ne može spriječiti, njihove se posljedice, na sreću, mogu ublažiti. Mario Puškarić je u Croatia osiguranju pronašao pouzdanog partnera uz kojeg može lakše planirati svoju budućnost.

 

Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike kojima su izloženi usjevi kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te nasadi poput maslinika, vinograda i voćnjaka, kao i rizike kojima su izložene domaće životinje - uginuće, eutanaziju i druge gubitke. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura.

 

Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada možete pronaći na linku. P.R.

Najčitanije iz rubrike