Osijek
POTVRDE ZA ECDL RAČUNALNE OPERATERE

Informatičko znanje mogu dokazati u 140 zemalja svijeta
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Projekt Osječko-baranjske županije za prekvalifikaciju dugotrajno nezaposlenih osoba omogućio je nedavno sudjelovanje desetak polaznika u edukaciji za ECDL računalnog operatera u osječkom Zavodu za informatiku. Upravo je njima jučer, nakon uspješno položenih ispita, osječko-baranjski dožupan, Goran Ivanović, dodijelio potvrde, odnosno europske računalne diplome, za koje Dražen Tomić, ravnatelj Zavoda za informatiku, naglašava da vrijede u više od 140 zemalja svijeta.

- Radi se o programu u trajanju od 120 sati, u kojemu su polaznici naučili osnove rada s informatičkom tehnologijom u sedam područja, od Windows operacijskog sustava, preko slanja i primanja elektroničke pošte uz rad na internetu pa sve do Microsoft Office uredskih paketa: Worda, Excella, Powerpointa i Accessa. Ovom će diplomom polaznici edukacije budućim poslodavcima na jednostavan i unificiran način moći dokazati kojim informatičkim sposobnostima raspolažu – upozorio je na uručenju ravnatelj Tomić, napominjući kako je nužno da svi polaznici nastave dinamično i konstantno unaprjeđivati svoje vještine, baš kao što se i sama informatička tehnologija nezaustavljivo razvija.

Čestitkama se potom pridružio i dožupan Ivanović, podsjećajući kako ovakve edukacije Osječko-baranjska županija permanentno provodi već desetak godina.

- Zanimljivo je da 60 posto kandidata nakon završetka ovakvih edukacija pronađe posao, pa upravo ovdje vidimo najveći pomak. Naime, dobili smo informaciju o stanju nezaposlenosti u našoj županiji, gdje se brojke popravljaju, jer smo s otprilike 30.000 nezaposlenih došli na 18.000, što je još uvijek visok postotak. Najveći je problem još u činjenici da imamo puno nezaposlenih, dok ujedno ima i potrebe za radnom snagom, pa posebno moramo poraditi na školovanju i obuci ljudi kako bismo sadašnje stanje podignuli na višu razinu – ističe dožupan Ivanović, otkrivajući kako je Županija za ovu edukaciju izdvojila 37.500 kuna, a na godišnjoj razini za takve programe izdvaja 300.000 kuna, čime se dolazi do više od tri milijuna uloženih kuna u posljednjih deset godina.

Među sudionicima edukacije većinom su bili ekonomisti i pravnici iz Osijeka, u svojim kasnim dvadesetima i ranim tridesetim godinama, ali se među njima pronašao i 22-ogodišnji Marko Agić, koji s ECDL diplomom želi pokrenuti karijeru programera.

- Trenutno polazim još neke tečajeve za programiranje i usavršavam se u tom segmentu, pa se nadam pronalaženju posla u Osijeku - otkriva Marko, kojemu će znanja s edukacije pomoći u daljnjem razvoju. M. Mandić
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

Najčitanije iz rubrike