Regija
IZBORI ZA VIJEĆA MJESNIH ODBORA

U Harkanovcima lista nezavisnih nevažeća
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Sporna je bila kandidatura osobe koja je djelatnik u Oružanim snagama Hrvatske, što je okarakterizirano kao nepravilnost
VALPOVO/HARKANOVCI

Nove trzavice i sukobe preko društvenih mreža na političkoj sceni Valpova posljednjih dana izazivaju predstojeći izbori za vijeća mjesnih odbora, zakazani za nedjelju, 24.veljače.

Problem se pojavio s kandidacijskom listom grupe birača Mjesnog odbora Harkanovci gdje se pod rednim brojem 4 kandidirala osoba koja radi kao djelatnik u Oružanim snagama RH. Zbog toga je HDZ Gradskom izbornom povjerenstvu Valpova podnio prigovor upozoravajući na nepravilnosti u postupku kandidiranja, koji je Gradsko izborno povjerenstvo odbilo. Na tu se odluku valpovački HDZ žalio Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, koji je žalbu prihvatio pa je Valpovačka nezavisna lista u Harkanovcima tako ostala bez svojih kandidata.

Zbog svega toga gradonačelnik Valpova Matko Šutalo preko društvenih se mreža teško obrušio na HDZ i njihove koalicijske partnere u Gradskom vijeću. "Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi određeno je da će jedinice lokalne samouprave statutom ili drugim općim aktom same urediti sva pitanja vezana uz izbore za vijeća. Valpovačko Gradsko vijeće donijelo je odluku po kojoj se za člana VMO može kandidirati i biti birana osoba koja je hrvatski državljanin s navršenih 18 godina i koja ima prebivalište na području mjesnog odbora za čije se vijeće provode izbori bez ikakvih drugih ograničenja. Odluka Ureda državne uprave u konkretnom slučaju uskraćuje zakonom zajamčeno pravo neposrednog sudjelovanja u odlučivanju o lokalnim poslovima", konstatirao je između ostalog Šutalo, tvrdeći da se HDZ s partnerima ne miri s porazom na izborima.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor valpovačkog HDZ-a, koji je potpisao predsjednik GO Antun Katalenić, a u kojem se navodi da svojim medijskim istupima i napadima na HDZ u više navrata gradonačelnik Šutalo želi prikriti nepravilnosti koje su se dogodile prilikom kandidiranja Liste grupe birača Mjesnog odbora Harkanovci, te da iskrivljuje činjenice i politizira odluke državnih tijela. "Matko Šutalo kao gradonačelnik izabran ispred Valpovačke nezavisne liste ima jednaku podršku HDZ-ove Vlade kao i svi drugi gradonačelnici i načelnici. Stoga najoštrije osuđujemo izjave gradonačelnika o tome kako je HDZ Valpova najavio izolaciju grada dok ga vodi nezavisni kandidat", poručili su valpovački HDZ-ovci napominjući da je najveći dio projekata, osobito kapitalnih, započet još u vrijeme HDZ-ova gradonačelnika Žulja.

"Nećemo dozvoliti da aktualni gradonačelnik netočno informira javnost o zakonitim odlukama državnih tijela kao i o projektima koje provode Vlada RH i Osječko-baranjska županija, a u koje Grad nije uložio ni jednu kunu niti gradonačelnik ima ikakvih osobnih zasluga", zaključuje se u priopćenju valpovačkog HDZ-a i predsjednika Katalenića.

Lidija Aničić
“Projekti, a ne sitna prepucavanja”
“Da postoji interes i volja za razvoj Slavonije pokazuje i Projekt ‘Slavonija’ odakle se značajne investicije slijevaju u Slavoniju i Baranju. Dječji vrtić koji će se graditi u Ladimirevcima financirat će se iz proračuna Vlade RH, a veći dio novca za projektnu dokumentaciju izdvojila je Osječko-baranjska županija. Vladu RH vodi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, a županiju Ivan Anušić, također iz redova HDZ-a. Svojim dosadašnjim radom pokazali su da im je interes dobrobit građana, a ne sitna prepucavanja s političkim neistomišljenicima”, poručuju iz HDZ-a
HDZ-ov prigovor na kandidacijsku listu VNL-a Gradsko izborno povjerenstvo je odbilo, a Ured državne uprave prihvatio
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike