Regija
U ZAVRŠNICI JUBILARNIH, 25. ĐAKOVAČKIH BUŠARA

Najmoderniju masku imali - bajkeri
Objavljeno 18. veljače, 2019.
ĐAKOVO

Čak 2000 maski iz 41 pokladne skupine našle su se ove godine u velikoj povorci netom završenih 25. Đakovačkih bušara. Moderne su izrađene s puno mašte, a tradicijske su još jednom potvrdile svoju originalnost i neponovljivost poput primorskih zvončara i baranjskih odnosno mohačkih buša. Moderne maske inspiraciju su crpile iz bajki, animiranih filmova, događaja iz života poput svatova, svirki i glazbenih skupina i dr., a dio njih i ove je godine na smiješan način "komentirao" aktualne političke i društvene događaje na domaćoj, ali i svjetskoj sceni poput neuspjele nabave vojnih zrakoplova F16, zida koji bi Trump podigao na granici SAD-a i Meksika i dr. Bušarski tročlani žiri odabrao je najbolje i najoriginalnije maske u više skupina, a koje su i nagrađene.

Najbolju masku među školskim skupinama nosila je Gimnazija Marka Marulića iz Tomislavgrada, BiH - masku Snjegovići. Najbolju masku u skupini odraslih imao je Lumber klub Opatija, a najveselijom je skupinom proglašena Mesopusna kumpanija Grad Grobnik – Veseli kosturi. Najoriginalniju mušku masku ponio je "Nikola Šubić Zrinski", a najoriginalniju žensku KUD Repušnica s babama što repaju. Najbolju tradicijsku masku među odraslima imale su Bajagićke maškare iz Bajagića, a među djecom KUU Lafra Turčišće.

Titulu najoriginalnije moderne maske ponio je Moto klub Đakovo za svoj alegorijski zrakoplov, pod službenim nazivom HZ-19-V.T.S.U.S. Sedam maski dobilo je pohvale. S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike