Sport
DRUGA POBJEDA U KUPU EHF-A

Više nije nikakva senzacija kada bundesligaš gubi u Našicama
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Najveća je pobjeda kada igrači sa smiješkom dolaze na trening i odlaze s njega, rekao je Horvat

Veliku pobjedu ostvarili su rukometaši NEXE-a. Ne i povijesnu, jer ovo nije prvi put kako momčad iz još uvijek najjače lige Europe i svijeta gubi u Našicama. Čak i u eri Hrvoja Horvata, koji prije subote i Hannover Burgdorfa, koji je u subotu u Našicama poražen 29:25, ima već skalp nad Fuchse Berlinom. Mnogi se u Našicama nerado sjećaju pobjede na Magdeburgom od prije nekoliko godina kada se bundesligaš izvukao od ispadanja u posljednjoj sekundi susreta. No, nema ovdje mjesta za ružne stvari i crna sjećanja.

Nije ovo povijesna pobjeda, ali sada već nije nikakvo svjetsko čudo da bundesligaš gubi u Našicama. A još prošle sezone to je bilo označeno kao senzacija.

Pobjednički gard
Rukometaši NEXE-a imaju ove sezone gard pobjednika. A takav gard nije stvorio nekakav karakter "neeruptiranog vulkana" poput Veselina Vujovića ili Line Červara, nego mirni čovjek na klupi Hrvoje Horvat. Vidi se njegov rukopis. I priprema za utakmicu. Na koje ne dolazi sa samo jednim papirićem u džepu s nekakvim škrabotinama napisanim kao svojim vlastitim umotvorinama ili analizama suparnika. Dojam je da je tu vrlo malo improvizacije, premda se mora reći lako je voditi utakmicu kada te momčad slijedi. I to je zapravo najveća Horvatova i NEXE-ova pobjeda. Jer obično kurtoazno će nakon svake pobjede trener reći kako je pobijedila momčad, a ne pojedinac. Premda svaka utakmica, kao što je bio slučaj u Gyoru protiv Tatabanye, iznjedri neke svoje junake, pojedince koji su bili istaknutiji od ostalih. Ovaj put doista možemo reći kako je ovo pobjeda našičkog momčadskog duha. I jasno pripremljene utakmice. Ne odstupa od svoje zamisli da u susret krene ista sedmorka bez obzira na to o kakvom se suparniku radi. Zato će Jaganjcu na crti itekako pomagati dvojica "iskusnjara" Marko Mrđenović i Mario Tomić, koji je postao bitan u našičkoj koncepciji u oba smjera. Štoviše, malo je možda i nepravedno ostao u sjeni nekoliko godina mlađeg Marina Šipića, koji je nastavio u dresu NEXE-a tamo gdje je stao u dresu reprezentacije Hrvatske. Tomić i Šipić danas čine jedan od ponajboljih pivotskih dvojaca, možda čak i u Europi, i to će istaknuti mnogi treneri. Zato će kada se na desnom krilu ispuše drugi reprezentativac Ivan Vida, koji je odlično otvorio susret, spremno ući Vedran Zrnić i nastaviti trpati i sa "suhim listovima" izluđivati njemačke vratare. Pa će se tako točno znati kada se ide sa "sedmim igračem", čega se Horvat neće sumanuto držati. Zato će imati spreman odgovor kada u napadu stane Jaganjac, kada će napasti s bržim igračima, a kada će uvesti klasične lijeve vanjske Lončara ili Barišić-Jamana, za koje ovaj put nije bilo potrebe, no svoj doprinos dat će u nekom drugom susretu. Kao uostalom što je ovaj put izostao doprinos Marina Jelinića, koji je zato bio jedan od junaka susreta s Tatabanyom. Protiv kojih su briljirali vratar Moreno Car i srednjak Ante Gadža. I protiv Hannovera ponovno odlični, tako da sada bez okolišanja možemo reći kako se u njima krije reprezentativni potencijal. Ne sumnjamo kako bi se u ovu momčad odlično uklopio Ivan Sršen. Bez obzira na to što i Marko Buvinić na desnom vanjskom odrađuje odlično svoj dio posla, posebno u napadu. No, to pripada u sferu na što u RK NEXE-u bojim se ne mogu utjecati. Ma koliko god bili u pravu. Teren će ostati jedino ogledalo njihova rada.

- Čestitam mojim igračima na odlično odrađenom poslu. Krasila nas je od početka susreta fanatična agresivnost. Pokazali smo kako se bori svim srcem. Do zadnjeg atoma snage. Nije bilo lagano, Hannover nam se vratio, uspio je zaprijetiti, ali imali smo tu i pononvo ekstrapodršku od Morena Cara kada je zagustilo. Ponovno je Gadža vodio odlično napad i mislim da smo na dobrom putu. Ima stvari koje se mogu poboljšati, ali to sve ide u pravom smjeru - komentirao je Hrvoje Horvat, trener NEXE-a, pohvalivši i atmosferu. - Bila je ovo velika rukometna večer, pravi spektakl i prava poslastica. Velika čast nam je pobjeđivati ovakve utakmice, da smo se „dopeljali“ do takvog nivoa da se ravnopravno nosimo s top momčadima u svjetskim razmjerima. Grad Našice i cijela regija mogu biti ponosni - ponosno je pričao trener NEXE-a, čiji igrači često u posljednje vrijeme, ne samo nakon subotnjeg susreta, ističu obiteljski duh. Uostalom, on je sada i primijećen na terenu.

“Sa zemljom na nogama”
- Ovaj rezultat je najbolji pokazatelj kako smo mi velika obitelj. Svi se držimo kao jedan. Svi ovi rezultati koje smo ostvarili zasluga su svih igrača od prvoga do zadnjega - rekao je Halil Jaganjac, koji je uz iskusnog Zrnića s pet pogodaka bio najefikasniji u redovima NEXE-a.

Dao je momčadi još jednu dimenziju, sa svojom poletnosti i mladosti širi pozitivnu energiju. Definitivno igrač zbog kojeg vrijedi dolaziti na rukomet i koji može biti uzor mladim igračima.

O momčadskom duhu u svlačionici progovorio je i Hrvoje Horvat. Otkrio je tajnu stvaranja takve atmosfere.

- Tajna stvaranja toga obiteljskog duha je da smo s dvije zemlje na nogama!

Ne, ne radi se o lapsusu. Objasnio je trener NEXE-a svoju čudnu izjavu.

- Imao sam taj lapsus da sam u izjavi nakon jedne utakmice onako vruć rekao da moramo ostati s dvije zemlje na nogama! Igračima je to bilo jako smiješno i zanimljivo. Sve to ide u duh stvaranja pozitivne atmosfere. Mi svi dolazimo na svaki trening sa smiješkom, odlazimo sa smiješkom sa svakog treninga, a eto odlazimo sa smiješkom i s utakmica u posljednje vrijeme. I to je moja najveća pobjeda. Vidjeti njihova zadovoljna igrača. Vidjeti igrače koji žive za rukomet i koji iz dana u dan napreduju - rekao je Horvat, a onda otkrio da doista djeluju kao svaka obitelj, pa tako u žaru borbe na treninzima bude tu svega.

- Ha, završavaju dečki treninge i s masnicama ili posjeklinama. Pa to je normalno, nismo na baletu ili tenisu. Ovo je rukomet, u žaru borbe svašta se događa. Zato i oni napreduju. Što svakom treningu pristupaju maksimalno želeći se dokazati. Treninzi su nam doista odlični, frcaju iskre. Pa dođite jednom na naš trening i vidjet ćete kako se igra kada igramo na dva gola. Tu se ne štedi nikoga i vjerujte, i to bude vrlo zanimljivo. No, lako je raditi kada imaš prave dečke na raspolaganju - pričao je Horvat, koji i dalje čuva svoju mirnoću.

Ne sumnjamo uopće kako je svojim igračima rekao: "Ovo je bilo odlično, sada proslavite pobjedu, a već u ponedjeljak krećemo u pripremu za sljedeći susret." Već u subotu u Našicama gostuje makedonski Rabotnik. Možda nominalno najslabija momčad, ali da se radi o neugodnom suparniku pokazao je samo "minus tri" u Hannoveru. S tri pobjede NEXE bi se definitivno približio četvrtfinalu. No, pred njegovim rukometašima i trenerom Horvatom još je dosta posla i izazova ove sezone. Zato i dalje treba ostati "s dvije zemlje na nogama".

Krešimir Lacković
NEXE        29 (14)

HANNOVER B.        25 (9)

NAŠICE – Dvorana OŠ Kralja Tomislava. Gledatelja: 2.500. Suci: Boris Mandak i Mario Rudinsky (Slovačka).

NEXE: Lelić (0+1), Car (14+0), Šipić 4, Gadža 2, Leban, Zrnić 5(2), Mrđenović, Barišić-Jaman, Buvinić 5, Jelinić, Vida 4, Lončar, Lavrič, Tomić 3, Jaganjac 5 i Vozab 1(1).

HANNOVER BURDGORF: Ziemer (3+0), Lesjak (6+0), Buchner 3, Cehte 4, Mavers, Thiele 1, Pevnov 1, Hafner 2, Bohm 4, Ugalde, Krone, Sršen, Olsen 1, Brozović 1, Feise i Kastening 7(3).

SEDMERCI: NEXE 4(3), Hannover Burgdorf 4(3); ISKLJUČENJA: NEXE 10 minuta (Šipić 2+2, Vida 2, Mrđenović 2, Gadža 2), Hannover Burgdorf 10 minuta (Brozović 2+2, Kastening 2, Cehte 2+2). Crveni karton: Mrđenović (NEXE).
Halil Jaganjac

lijevi vanjski NEXE-a

Pobijedili smo Hannover, pokazali smo dase može igrati protiv svih, ali vrlo brzo će doći Rabotnik i moramo se već koncentrirati za dalje. Ovo je bila predivna večer, puna dvorana i najveća hvala navijačima što su došli u velikom broju.
“USTANITE NAŠIČANI, USTANITE SLAVONCI”
Lijepo je vidjeti da na jednoj rukometnoj priredbi u Hrvatskoj, a da se pritom ne radi o nastupu hrvatske reprezentacije, na tribinama bude više od 2000 gledatelja. Natiskalo se u dvoranu OŠ kralja Tomislava više ljudi negoli je broj stolica, stajalo se u onom najgornjem redu iznad tribina i sa strane na stepenicama. Zagrijavanje je krenulo uz hrvatske navijačke pjesme, uz “Srce vatreno” i(li) “Neopisivo”, nastavilo se s Mišom Kovačem i “Ako me ostaviš (vjerojatno želja iz svlačionice) i Perom Galićem iz Opće opasnosti s pjesmom “Tri rijeke” posvećeno Slavoniji. Slavonske Našice definitivno žive rukomet, za susrete NEXE-a u Europi traži se karta više, zbog NEXE-a se u Našice stiže i iz Osijeka i ostalih slavonskih gradova. I ono što je važno, to je prava rukometna publika koja poznaje rukomet. Primjerice uvijek se s tribina čuju zvižduci kada god suparnički napad potraje koju sekundu duže. No, ono što ipak još uvijek nedostaje je atmosfera u kojoj se suparniku ledi krv u žilama. Znači, ocijenili bi dekor za čistu peticu, ambijent još uvijek na četvorci. Domaći navijači bubnjevima animiraju ostatak, no voljeli bismo ubuduće vidjeti gledatelje na nogama kako ne štede ni dlanove ni grlo. Posebno na početku utakmice, a i na kraju kao u slučaju posljednje tri minute kada su Nijemci opasno zaprijetili i pomoć s tribina itekako je tada trebala. Znači, ubuduće “ustanite Našičani”, “ustanite Slavonci”. Onda možemo reći kako svi našički akteri susreta “ginu kao jedan”.
Možda ste propustili...

EUROPSKO BOKSAČKO PRVENSTVO

Slavonci će u Beogradu imati podršku

ATLETSKA DIJAMANTNA LIGA

Sve počinje u Kini

Najčitanije iz rubrike