Novosti
VOJARNA KAO “MRTVI KAPITAL”

MORH: Dolazak vojske u
Beli Manastir nije planiran
Objavljeno 18. veljače, 2019.
“Bitno je da vojarna bude u funkciji na bilo koji način”, ističu gradski oci

Vojarna u Belom Manastiru i nadalje je u status quo stanju. Kompleks na ulazu u grad iz smjera Osijeka, a koji se prostire na više od 68 tisuća četvornih metara i u sklopu kojeg je 20-ak objekata, i dalje je neiskorišten.

Usmeni dogovor
Ponovimo, posljednjih je dvadesetak godina vojarna korištena svega nekoliko puta. Prvi put tijekom poplave u županjskoj Posavini, kada su djelomice obnovljeni neki prostori u kojima su zbrinuti psi s ugroženog područja, potom u vrijeme migrantske krize kada je u njoj bio prihvatni centar (i tada je dio objekata bio djelomice obnovljen), u nekoliko navrata tijekom podjele humanitarnih paketa... Postreintegracijski belomanastirski gradski čelnici, svi odreda, govorili su kako je za vojarnu potrebno dugoročno rješenje, ali je sve ostalo samo na idejama i planovima. Radni posjet izaslanstva Ministarstva obrane, na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem, u listopadu prošle godine, bio je tek mali signal da bi se s vojarnom nešto moglo dogoditi.

- Posjet je poslužio kako bi se stvari procijenile na terenu, a tek naknadno uslijedit će politička odluka hoće li država investirati u obnovu vojarne ili ne - objašnjavao je tada gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, ističući kako su se predstavnici Grada i Ministarstva obrane usuglasili da bi najbolje rješenje bilo parcelizacija vojarne na dva dijela. Jedan bi, zaključeno je, koristila Hrvatska vojska, dok bi drugi dio, većinom skladišta i popratni objekti, dobio Grad. Gradskim se čelnicima to činilo kao najbolje rješenje, ali su upozoravali kako je to sve skupa samo usmeni dogovor.

- Bitno je da vojarna bude u funkciji na bilo koji način. Zašto noviji dio vojarne ne bi koristila Hrvatska vojska, a dio Grad, primjerice za smještaj strojeva tvrtki u gradskom vlasništvu, vatrogasnih vozila i slično - pitali su se gradski oci, a ovu ideju zagovaraju i danas. Kako saznajemo, pitanje dolaska manje postrojbe Hrvatske vojske postavio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. No, bar zasad, od HV-a u Belom Manastiru - neće biti ništa.

Nedavno smo upit o eventualnom dolasku postrojbe Hrvatske vojske poslali i Ministarstvu obrane.

- Nije planiran dolazak postrojbe Hrvatske vojske u Beli Manastir - odgovorili su iz Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a, naglasivši kako je vojarna u Belom Manastiru predana Agenciji za upravljanje državnom imovinom 2011. godine.

- Što se tiče povratka Hrvatske vojske na istok Hrvatske, možemo vas izvijestiti da je u studenome 2017. godine otvorena vojarna 204. brigade Hrvatske vojske u Vukovaru. Tako je u Vukovaru od tada smještena inženjerijska satnija Hrvatske vojske, čije su zadaće pomoć lokalnoj zajednici kod elementarnih nepogoda, inženjerijski radovi te druge zadaće sukladno potrebama. Također, od 2017. godine, promocija polaznika vojnih škola ponovno se obilježava u Vukovaru. Promocija vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta održavala se od 2004. do 2011. godine u Vukovaru, nakon čega se nastavila održavati na HVU-u u Zagrebu, a 2017. godine ponovno se vratila u Vukovar - tvrde, napominjući kako je sve skupa dokaz poštovanja prema Vukovaru, gradu heroju i simbolu junaštva koji je za slobodu Hrvatske podnio golemu žrtvu.

Prijedloga je bilo
Posljednjih godina bilo je nekih nagovještaja o ‘‘povratku u život‘‘ belomanstirske vojarna. Svojevremeno je resorni državni ured raspisao natječaj (za objekte u državnom vlasništvu diljem Hrvatske) s ciljem naći najpovoljnije rješenje za budućnost objekata. Što se belomanastirske vojarne tiče, postojalo je nekoliko ideja, od centra za rehabilitaciju do poduzetničkog inkubatora. Prijedloga je bilo, ali, očito ni jedan s dovoljno ‘‘snage‘‘ kako bi, tada, Ministarstvo državne imovine bilo spremno prepisati vojarnu u gradsko vlasništvo. O vojarni su DUUDI-ju pisali i aktualni gradski oci te o ovom problemu izvijestili i premijera Andreja Plenkovića koji je vojarnu posjetio u svibnju 2017. godine.

- Očito je da vojarna stoji neiskorištena, o čemu ću razgovarati s ministrom Marićem i drugim ministrima te učiniti sve kako bi zajednički pronašli način da se vojarna stavi u gospodarsku funkciju - istaknuo je tada Plenković, naglasivši kako će i to biti dio šire aktivnosti Programa Slavonija, Baranja i Srijem.

Ivica Getto
68

tisuća četvornih metara prostor je koji zauzima vojarna u Belom Manastiru
RAZNE IDEJE
Postreintegracijska vlast u Belom Manstiru svojevremeno je pisala i predsjedniku Franji Tuđmanu kako bi u vojarni htjela vidjeti manju vojnu postrojbu, a planirali su je i prenamijeniti u centar za obuku ročnika. Kada su vidjeli da od toga nema ništa promijenili su priču te razmišljali o poduzetničkom inkubatoru i slično. U posljednje vrijeme opet se pojavila inicijativa za dolazak vojske u jedini baranjski grad.
Možda ste propustili...

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti