Osijek
ODRŽANA 16. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Kobasice ljuće nego prije, a kulenove seke nemaju mane
Objavljeno 18. veljače, 2019.

Udruga Donjogradski kobasičar, u suradnji s udrugom UHBDDR Ogrankom Olimpija, u subotu je organzirala tradicionalnu, 16. Donjogradsku kobasijadu, na kojoj je ocijenjeno 47 uzoraka domaćih slavonskih kobasica, dok je ujedno, desetu godinu zaredom, ocijenjena i kvaliteta 43 kulenove seke. Ocjenjivanje je održano u prostorijama ŠD "Olimpija", nakon čega je završno izlaganje uzoraka, nastavljeno u Caffe baru "5", gdje su proglašeni i pobjednici - u kategoriji domaćih slavonskih kobasica je briljirao Darinko Mikulić, dok je najbolju kulenovu seku proizveo OPG Vranješ.

- Prije 16 godina smo odlučili napraviti kobasijadu koja je bila prva u RH i od tada je očit porast broja entuzijasta koji proizvode tradicionalnu slavonsku kobasicu, ali je, uz masovnost, i kvaliteta svake godine sve bolja - otkriva tajnik udruge Donjogradski kobasičar, Jakov Čović, naglašavajući kako se ovi suhomesnati proizvodi vrednuju u pet stavki: izgledu, teksturi, presjeku, okusu i mirisu.

- Trend koji primjećujemo još od prošle godine jest taj da se ljuto vraća u modu, i to je veliki iskorak, jer su proizvođači prije 5-6 godina počeli proizvoditi kobasice sa smanjenom razinom ljutine, misleći da će se tako svidjeti većem broju kupaca. Međutim, danas je ljutina nekih kobasica čak i na neugodnoj razini - kazao je predsjednik komisije i profesor s osječkog FAZOS-a Goran Kušec, ističući kako je pri ocjenjivanju bilo teško pronaći lošu kulenovu seku.

- Pri proizvodnji kobasica važna je uravnoteženost, kako u ljutini, tako i u količini masnog tkiva - zaključuje Kušec.
M.Mandić
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike