Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ILEX AQUIFOLIUM

Božikovina je odličan lijek protiv artritisa i reume
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Otrovni dio biljke je plod, a simptomi otrovanja su mučnina i povraćanje

Zimzeleni dvodomni grm ili drvo može narasti i do 10 metara. Vječnozeleni čvrsti, kožasti listovi, jajoliki ili eliptični, šiljasti i zupčasto trnovitog ruba, s gornje su strane tamnozeleni, a s donje bljeđi i mutnozeleni. Cvjetovi su jednospolni, bijeli ili ružičasti, skupljeni u kraćim ili dužim oskudnim cvatovima. Kora mladoga drva je zelena, a poslije siva i glatka.

Plod je loptasta ili jajolika koštunica blistave crvene boje. Cvjeta od svibnja do lipnja. Voli vlažna, a loše podnosi vapnenačka tla. Raste po vlažnijim brdskim i planinskim šumama između bukava i jela, do 2000 m nadmorske visine.

Mladi listovi božikovine beru se u srpnju, a kora u travnju ili u rujnu. Otrovni dio biljke je zreli plod, a simptomi otrovanja su mučnina, povraćanje i proljev.

Svježi sok
Svježi sok iz listova dobiva se tako da se svježe ubrani listovi samelju i iz njih iscijedi sok, a rabi se za liječenje bolesti jetre. Korijen se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u liječenju groznice i povišene tjelesne temperature.

Tinktura od listova božikovine uz čaj, najčešće se koristi u pučkoj medicini, i to za liječenje artritisa, reumatskih bolesti, kroničnog bronhitisa, tegoba sa želucem, mokrenjem itd. U nekim krajevima rabi se prženi ili suhi list božikovine kao surogat za kavu, a suhi plod kao purgativ, ali u dozama koje ne izazivaju povraćanje.

Plodovi su jakog, drastično otrovnog djelovanja, izazivaju trenutno povraćanje i proljev, a u težim slučajevima i smrt. Od božikovine se izrađuju i poznate Bachove kapi koje se, među inim, rabe i za liječenje tegoba kao što su često izmjenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi.

Zapadna pučka medicina rabi božikovinu za liječenje artritisa, bronhitisa, edema, groznice, gihta, katara, krvarenja, karcinoma jetre, želuca i crijeva, reume, tumora štitnjače, visoke tjelesne temperature i vodenih bolesti.

Božikovina se u pučkoj medicini rabi za liječenje: artritisa i drugih reumatskih bolesti, gihta, groznice i malarije, bolesti krvi, naročito malokrvnosti, bolesti limfe, tj. škrofuloze i otečenih limfnih žlijezda, bolesti dišnih organa i putova kao što su bronhitis i katar, bolesti probavnog sustava, posebice slabog rada želuca, bolesti jetre, kao što je žutica, krvarenja, tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće, visoke temperature.

Kontraindikacije
Moguće su alergija i osjetljivost često praćene mučninom, proljevom te jakim povraćanjem.

Raste prilično sporo te kroz tri godine može doseći visinu od jednog metra, dok će visinu od 2-2,5 metra dostići tek kroz šest-sedam godina. Dugovječno je stablo i može doživjeti starost i dulju od stotinu godina. Traži dobro drenirana i blago kiselkasta tla, a vapnenačka tla mu ne odgovaraju, kao ni visoke podzemne vode. Biljka je koja dobro podnosi osunčana, polusjenovita i sjenovita staništa no na osunčanim staništima će se ljepše razvijati, a lišće će biti gušće.

Kako je Ilex aquifolium u nas zaštićena biljna vrsta, valja upozoriti da je zabranjeno u prirodi trgati njegove grane ili čupati cijele biljke, a ukoliko ste ljubitelj božikovine - jednu ili nekoliko iz uzgoja pribavljenih sadnica te lijepe biljke možete posaditi u svom vrtu, na terasi ili balkonu.Može se koristiti kao soliterna biljka, za sadnju u manjim grupama, a zbog bodljikavog lišća odlična je za neprohodne živice. Osim u vrtu, božikovinu možemo posaditi i u žardinjeru te smjestiti na terasu ili balkon. Zgodno je napomenuti da božikovina dobro podnosi gradska zagađenja, a otporna je i na posolicu. J.Kn.
Oblikovanje raznih formi
Za živice koje želimo pravilno oblikovati, sadnice božikovine (kontejnirane) se sade jednoredno na razmak 50-60 cm, dok za slobodnorastuće živice (koje će brže rasti, ali neće biti tako guste kao one koje se redovito orezuju) možemo saditi u nepravilnom krivudavom nizu na razmak 80-100 cm. S obzirom da odlično podnosi rez, od Ilexa se mogu oblikovati razne topijarne forme, prvenstveno kugle i stošci za neke akcente u vrtovima. Božikovina je također pogodna za formiranje labirinata u vrtu.
Tinktura za artritis
Močiti 20 g listova u 100 ml 70-postotnog alkohola 10 dana i procijediti. Uzimati 20-30 kapi dva puta dnevno, s čajem ili sokom, prije jela.

Prašak za malariju i groznicu

Suhe listove samljeti ili smrviti u prah. Uzimati 2-3 puta na dan na vrh noža s malo čaja ili vode, prije jela.
.Čaj za reumatizam
Čaj pripremamo tako da 3 g suhih listova kuhamo u 1 dl vode 5-10 minuta, poklopiti i nakon 15 minuta procijediti. Prfeporuiča se piti 2-3 šalice čaja dnevno, prije jela.
Najčitanije iz rubrike