Kultura
IZLOŽBA MIRJANE MAROVIĆ U VUKOVARU

Spojila motive Solina i vučedolske kulture
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Profesorica likovne kulture fascinirana je vučedolskom keramikom i dvije je godine radila na izložbi pod nazivom "Putovi"

U galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba Mirjane Marović pod nazivom Putovi.

Prisjećajući se djetinjstva, kada je prvi put pokazala želju za crtanjem, autorica je naglasila kako je prve crteže načinila pod budnim okom svoga oca, klasika hrvatske književnosti.

- Crtati sam počela kao trogodišnja djevojčica, čemu me naučio otac, Tonči Petrasov Marović. Kupio mi je boje i flomastere, i tako je sve krenulo. Profesorica sam likovne kulture i uz rad s djecom slikarstvo je moj život. Nastojim svake dvije do tri godine napraviti novi ciklus i iznimno mi je drago što 11. samostalnu izložbu imam baš u Vukovaru - rekla je Mirjana Marović, izrazivši zahvalnost čelništvu i kustosima vukovarskoga muzeja na izvrsnoj suradnji.
Oduševljena muzejima

Prije točno tri godine njezina je slika ušla u kolekciju Moderne galerije u Zagrebu, a godinu poslije Marović je s učenicima zagrebačke Prve osnovne škole Dugave, gdje radi kao profesorica likovne kulture, bila u dvodnevnom obilasku Vukovara. Uz ostalo, obišli su i oba muzeja, što je bio prvi korak prema postavljanju njezine izložbe u gradu na Dunavu.

„Dok su učenici razgledali muzej u dvorcu Eltz, upoznala sam kustosa Zorana Šimunovića te vidjela prostor galerije Oranžerija, koji me je oduševio. Dvije sam godine radila na slikama kojima sam spojila dva grada, Solin i Vukovar. Naime, pokojni je otac podrijetlom iz naselja Mravince, koje pripada Solinu, pa sam motive Solina spojila s motivima Vučedola“, navela je i pojasnila kako su je fascinirali motivi neba i krasna keramika u Muzeju vučedolske kulture. Upravo su ti motivi prisutni na slikama Mirjane Marović, povezani na poentilistički način, pa ovu fazu stvaralaštva naziva točkastom fazom, uz uporabu žarkih boja koje rado koristi. Izloženo je ukupno 16 slika velikih formata.
Djeca vole slikati

- Nakon fakulteta i prve samostalne izložbe 1998. opet sam počela slikati velike formate, 1x1 metar ili 1x1,2 metra, što nije jednostavno, no upravo su se takvi formati odlično uklopili u prostor ove galerije - naglasila je Marović, koja s ljubavlju i ponosom govori o učenicima kojima prenosi znanja iz likovne umjetnosti.

O tom koliko ju poštuju najbolje svjedoči podatak kako je nekoliko sadašnjih i bivših učenika došlo iz Zagreba u Vukovar kako bi nazočilo otvorenju izložbe i podržalo je u radu.

- Učim djecu od 5. do 8. razreda, trenutačno ih imam 260, svima znam ime i prezime i tko je koju sliku naslikao. Uživam radeći s njima, to mi je životni poziv. Djeca su zainteresirana za slikarstvo, no smatram kako to ovisi o profesoru. Mene sa zanimanjem poslušaju i vole crtati i slikati - rekla je i istaknula kako bi voljela izložbu postavljenu u Vukovaru pokazati i ljubiteljima likovne umjetnosti u Zagrebu, u Hrvatskom školskom muzeju, s kojim surađuje na realizaciji projekta s učenicima koji su do sada naslikali oko 300 slika o temi Moje nebo.

Mirjana Marović rođena je 1967. u Splitu. Diplomirala je na Nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993., a bila je stipendistica Peggy Guggenheim Collection u Veneciji 1996. Magistrirala je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 2001. s temom Djela Palme Mlađega u Hrvatskoj i njihovo restauriranje. Radila je kao konzervatorica za pokretna kulturna dobra u Ministarstvu kulture, Konzervatorskom odjelu u Splitu od 2001. do 2005. Od 2005. radi kao profesorica likovne kulture u Zagrebu. Ilustrirala je dvije knjige svojega oca.
Članica je Hrvatske udruge likovnih umjetnika iz Splita od 1995. i Udruge hrvatskih učitelja likovne izobrazbe iz Zagreba od 2007.


Dragana Korpoš
Izložba će biti postavljena do 24. veljače
Izložbu je otvorio Dražen Kobašević, pročelnik vukovarskog Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo. Istaknuo je kako je Vukovar dobio priliku ugostiti još jednu vrijednu i zanimljivu izložbu te naglasio kako je autorica na odličan način spojila motive dvaju gradova - Solina i Vukovara. Stoga je pozvao Vukovarce i sve poklonike likovne umjetnosti da pogledaju izložbu Mirjane Marović, koja će u galeriji Oranžerija biti otvorena do 24. veljače, a realizirana je uz potporu Grada Solina.
Možda ste propustili...

ORIGINALNI HRVATSKI BREND SE ŠIRI

U Kopenhagenu otvoren najveći Muzej iluzija u Europi

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike