Kultura
NOVA PREMIJERA SCENE MARTIN U VUKOVARU

Zmaj Heliot: Glumački i scenski adut za vrtićarce i školarce
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Prepuna zgodnih rješanja, uz perspektivan i mlad glumački trojac, predstava je scenski kompaktna i idealna za gostovanja

Pred vratima Lukine sobe publiku je dočekivala Majka, upozoravajući ih da ulaze u sobu vrlo nestašnog, neposlušnog i neurednog dječaka koji ne voli pospremati svoju sobu, ne voli prati zube, ali voli jesti čokoladu, ne voli se češljati niti rezati nokte. Zgodno scenografsko rješenje Davora Peršića - osim što je publiku doslovce provelo kroz vrata i uvelo u njegovu nepospremljenu sobu, prošavši tik pokraj Luke - posjelo je mališane na pod i omogućilo im gledati glavnog junaka oči u oči i iz prve ruke doživjeti Lukin svijet, vidjeti sjaj u njegovim očima, strah, odlučnost, ljutnju, zabrinutost, negodovanje..., i sve ono kroz čega prolazi jedan sasvim običan dječak, nalik bilo kojemu na kugli zemaljskoj.

Zmaj Heliot nova je profesionalna predstava Scene Martin Hrvatskog doma Vukovar, premijerno izvedena 15. veljače. Prema slikovnici osječke autorice Ivane Šojat Heliot - zmaj gnjezdaš, za djecu od tri do deset godina režirao je Robert Raponja, uz budno oko asistentice Katice Šubarić. U predstavi se igraju (friška diplomantica glume i lutkarstva na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu) Anna Jurković kao mama, studenti Magdalena Živaljić Tadić kao baka te prava zvijezda predstave Filip Sever koji je razigrao razigranog Luku.

Priča o dječaku Luki, mudroj baki, njegovoj mami, i o jednom neobičnom, nimalo strašnom, nego zapravo umiljatom zmaju Heliotu, sjajno je na scenu prenijela Tijana Pavliček, dramatizirajući slikovnicu i vješto izbjegavši sve zamke teksta koje bi na sceni bile vidljive. Priču je učinila vrlo tečnom, prihvatljivom i zabavnom, u čemu su joj itekako pomogli - uz vješte glumce - i scenografija i lutke koje su odradili Margareta i već spomenuti Davor Peršić. Zgodan je detalj bio što su glumci i lutke bili identično odjeveni. Premda se činilo kao da glazbe nije bilo, jer je bila vrlo diskretna, pohvalu zaslužuje Luka Gotovac (student AUK-a), koji je uglazbio sjajne songove iz pera Tijane Pavliček.

- Cijela je predstava izgrađena na ritmu - ritmu sata, prolaska vremena, promjene, ali i razlikovanju boja, zvukova, reda i nereda. Emotivne odnose i komične situacije dodatno naglašavaju lutke Luke, Bake, Majke, ali i Oca, koje pomažu približiti ono odsutno i neizgovoreno. Djeca će u predstavi saznati zašto je važno prati zube, kamo nestaju izgubljene igračke, što je potrebno kako bi netko postao dobar i mudar kralj te zašto nitko nikada nije prestar za priče. Psssst, ovo je tajna, a sve se tajne šapuću - piše dramaturginja Tijana Pavliček. U potpunosti se slažemo sa svim.
Jedine su dvije zamjerke, ako se tako mogu nazvati, što nedostaje lutka Heliota (očekivali su ju svi koji su slikovnicu pročitali) te da su Luka (koji je u pidžami!) i Majka umjesto patika, tj. cipela na nogama, trebali imati papuče, jer su doma.


Narcisa Vekić
ritam
OSNOVA CIJELE PREDSTAVE
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike