Regija
GORAN ĐANIĆ, NAČELNIK OPĆINE PODGORAČ

Želimo nova radna mjesta, zadržati mlade i razvijati ravnomjerno sva naselja
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Lani je projektiran sportski centar vrijedan 7 milijuna kuna i vatrogasni centar vrijedan 6,5 milijuna kuna

Općinu Podgorač čini devet naselja: Podgorač, Budimci, Stipanovci, Poganovci, Razbojište, Kršinci, Bijela Loza, Ostrošinci i Kelešinka, a naseljava ju približno 3000 stanovnika. Glavni je cilj općinske uprave u višegodišnjem radu ravnomjeran razvoj svih naselja, u što se kontinuirano ulaže. U prošloj je godini tako završen velik broj infrastrukturnih projekata, a dio dugogodišnjih projekata završava ove godine, o čemu smo, između ostalog, u povodu Dana općine razgovarali s načelnikom Goranom Đanićem.

Poslovna zona
Prošla je godina za Općinu Podgorač bila intenzivna kada je riječ o infrastrukturnim ulaganjima.

- Infrastrukturni projekti koje Općina provodi godinama se nadovezuju jedan na drugoga. Tako je već desetu godinu u izradi projekt vodoopskrbe cijele Općine Podgorač, koji će biti završen do polovine 2019. godine. Napravljeni su svi magistralni cjevovodi, a sada se rade sekundarni u mjestima Budimci i Poganovci, no njihov završetak ponajviše ovisi o vremenskim uvjetima. Protekla, 2018. godina bila je jedna od uspješnijih, s vrlo intenzivnim aktivnostima, kao što je proces izgradnje Poslovne zone. Također, u prošloj je godini pokrenuta izgradnja ceste u Poganovcima, koja je 100 posto financirana iz EU fondova i trenutno se nalazi u završnoj fazi, a u istoj smo godini rekonstruirali dio općinske zgrade, dio doma u Poganovcima te završili parkiralište na groblju u Podgoraču.

Među najvećim projektima Općine ističe se izgradnja Poslovne zone, koja će biti završena do kraja ove godine. Koji je cilj izgradnje i što je sve do sada napravljeno?

- Tako je, Poslovna zona je pri samom završetku, a glavni joj je cilj otvaranje novih radnih mjesta, privlačenje velikog broja investitora, ali ponajviše zaustavljanje iseljavanja mladih. Ovaj projekt u realizaciji je već 5 godina, a zaustavljanje u radu bilo je prouzročeno kupnjom manje čestice u samom središtu zone, tako da smo u vrijeme rješavanja ovog izazova gradili elektroenergetski sustav, vodovod i kanalizaciju. Kao dio predzavršne faze u projektu Poslovne zone krajem prošle godine bila je izgradnja javne rasvjete u vrijednosti od približno 500 tisuća kuna, od kojih je 360 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Ovo je četvrta investicija u području Poslovne zone, preostala je još izgradnja prilazne ceste i cesta u zoni, a to je za ovu godinu uvršteno u program "Slavonija" Vlade Republike Hrvatske. Ovi radovi u realizaciju kreću u proljeće te će zona do kraja godine biti spremna za upotrebu. Poslovna zona u Podgoraču prostire se na 75.000 četvornih metara, a sastoji se od 10 čestica te je podijeljena u dva segmenta – trgovačka i proizvodna djelatnost. Kako bi privukla što veći broj investitora, Općina Podgorač osigurat će brojne pogodnosti za poduzetnike koji se odluče za rad na ovom području jer upita investitora već ima. Uskoro ćemo prezentirati javnosti platformu povlastica za investitore, poput oslobađanja od plaćanja komunalnog doprinosa, oslobađanja od plaćanja komunalne naknade, stimulacije u visini od 20.000 kuna po otvaranju novog radnog mjesta te razne druge stimulanse. U našem je interesu što veći broj investitora i svaki je od njih dobrodošao, a mi ćemo mu omogućiti potrebnu kvadraturu zemljišta, koje će imati završenu svu infrastrukturu, po povoljnoj cijeni. Jedini je ovo od projekata koji će, osim poticanja poljoprivrede, smanjiti iseljavanje na području RH, Slavonije, Osječko-baranjske županije, ali i Općine Podgorač, stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Velika ste općina pa vam je cilj i bolja povezanost svih mještana, a time i povećanje kvalitete života.

- Tijekom proteklih godina Općina se fokusirala na projektiranja kojima bi osigurala navedeno, jer sada na području općine imamo više od deset ulica s nerazvrstanim cestama čija je rekonstrukcija isprojektirana. Dosad je bila prijavljena izgradnja ceste u Poganovcima u Ulici Ante Starčevića, i za nju su odobrena sredstva iz fondova EU u 100-postotnom iznosu te je cesta do nove godine realizirana. Cilj nam je i ostale ceste prijaviti na natječaje kako bismo i njih rekonstruirali te omogućili bolju povezanost i olakšano kretanje. Osim toga, projektiramo kanalizacijske sustave, odnosno sustave odvodnje, a trenutno je na redu kanalizacija u naselju Stipanovci, čija je realizacija planirana za 2019. godinu. U bližoj budućnosti u planu je isti projekt u Razbojištu, Bijeloj Lozi, Poganovcima, a i za njih ćemo tražiti sufinanciranje iz europskih fondova, kao i za izgradnju pročistača za cjelokupni sustav kanalizacije. Sve ovo činimo jer nam je glavni cilj ravnomjeran razvoj svih mjesta na području Općine Podgorač.

Pomoć mještanima
Kako Općina dodatno skrbi za mještane?

- Smatram da na više načina pomažemo našim mještanima, posebno djeci i umirovljenicima. Naša potpora počinje od najranije dobi pa svako rođeno dijete darujemo s 1000 kuna, a za mlađu djecu sufinaciramo vrtić. Socijalno ugroženim obiteljima financiramo cjelokupni iznos vrtića, koji djeca mogu pohađati u Podgoraču, gdje se nalazi ispostava Dječjeg vrtića Zvončić iz Našica koji godišnje pohađa između 20 i 30 djece. Za nešto veći uzrast u suradnji s Osječko-baranjskom županijom sufinanciramo đačku kuhinju te prijevoz srednjoškolaca, a svake godine novčanom iznosom nagrađujemo i odlične učenike Osnovne škole Hinka Juhna u Podgoraču. No ne stajemo na tim uzrastima nego na školovanje potičemo i studente, pa tako svake godine dodjeljujemo 10 stipendija u iznosu od 600 kuna mjesečno. Također smo shvatili da je naša pomoć posebice potrebna starijim mještanima, našim umirovljenicima, kojima dijelimo uskrsnice i božićnice u iznosu od 150 kuna bez obzira na visinu njihove mirovine. Kako bi život u ovoj općini bio potpun, a mještani imali sve što trebaju, financijski potpomažemo i kulturne događaje, sportske klubove, ali i društva, pa smo tako prošle godine nabavili jedno navalno vatrogasno vozilo vrijednosti 210.000 kuna za DVD Podgorač, koje je Županija osječko-baranjska sufinancirala sa 60.000 kuna. Ponosni smo na naše poznate manifestacije koje okupljaju posjetitelje i iz drugih mjesta poput "Podgoračke ljetne noći", manifestacije "Uskrsni stol" i "Oj jesenske duge noći". Dobro surađujemo i s predstavnicima vjerskih zajednica najzastupljenije katoličke crkve, te pravoslavne i adventističke crkve, na način da darujemo svu djecu povodom blagdana sv. Nikole i ostalih blagdana navedenih vjerskih zajednica, uz redovno sufinanciranje istih. Kako bismo dodatno potaknuli naseljavanje naše općine, osiguravamo i besplatan građevinski materijal za gradnju obiteljskog doma; ako se on izgradi u dogovorenom roku, mještani mogu ostvariti dodatnih 15.000 kuna potpore. Dosad je na ovaj način sagrađeno 50-ak kuća i još toliko zamolbi čeka na odobrenje sredstava.

Koje ste projekte, osim završetka Poslovne zone, isplanirali za ovu godinu?

- Ova će se godina projektima nadovezati na prošlu, tako ćemo završiti rekonstrukciju nogostupa u naseljima Stipanovci i Razbojište te završiti drugu etapu izgradnje staze prema groblju u Kršincima. No kao najveće projekte u ovoj godini izdvajam projekt rekonstrukcije groblja i mrtvačnice u naselju Podgorač, te rekonstrukciju 12 kilometara staze također u Podgoraču. Izgradnja akumulacijskog jezera Breznica jedan je od najvećih, kapitalnih objekata koje financiraju Hrvatske vode, a početak gradnje planira se za ovu godinu. Ovaj projekt trebao je prema prvim planovima početi još u 2018. godini, no zbog sporova oko kupnje privatnih zemljišta na kojima je potrebno graditi, njegova je realizacija pomaknuta. Važnost izgradnje akumulacijskoj jezera za općinu je velika - to je obrana od poplave, u dogledno će vrijeme biti korišten i za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta, a na njemu možemo temeljiti i razvoj turizma. Zašto turizam? Jer smo shvatili kako se polagano i ta djelatnost ovdje popularizira i uočili smo upravo kroz ovaj projekt velik potencijal za razvoj kontinentalnog turizma. Iako su pred nama veliki projekti, ne smijemo zanemariti i one manje. Tako nam je u planu izgradnja dvaju novih dječjih igrališta u Budimcima i u Kelešinki, nakon čega će svako mjesto ove općine biti u potpunosti prilagođeno dječjoj razonodi jer do sada smo sagradili devet igrališta. Osim toga, radit će se i na uljepšavanju okoliša sadnjom drvoreda, ali i cvijeća oko fontane u Budimcima, a uredit će se i park u Poganovcima. U projektiranju su i dvije manje fontane u Poganovcima i Bijeloj Lozi.

Koji su projekti u planu za sljedeće godine?

- Budući da smo područje od posebne državne skrbi te zbog toga lakše dolazimo do sredstava iz EU-a, uvijek unaprijed planiramo veće projekte. Tako smo u 2018. projektirali sportski centar u vrijednosti 7 milijuna kuna, koji će ove godine biti prijavljen na financiranje. Trenutačno je na evaluaciji i prijavljeni projekt rekonstrukcije vatrogasnog doma u iznosu od 6 milijuna kuna, koji uključuje rekonstrukciju društvenog doma nadogradnjom uz vatrogasni toranj i dogradnju dviju vatrogasnih garaža. Ovom ćemo rekonstrukcijom osigurati veći uredski prostor za rad mnogobrojnih udruga raznih djelatnosti, kojih na području općine ima 21.

Naša Općina sve ovo radi zbog mještana kako bi im osigurala bolji i ugodniji život, no to sve ne bismo mogli bez sufinanciranja Europske unije, ali ni bez pomoći Osječko-baranjske županije, s kojom ostvarujemo odličnu suradnju dugi niz godina, Vlade RH, čije Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređanja sufinancira izgradnju velikog broja projekata, Hrvatskih voda, ali i lokalnih partnera poput tvrtke Našički vodovod, s kojom surađujemo na projektiranju i izvođenju radova.
Ivona Ćosić
Trenutačno je na evaluaciji projekt rekonstrukcije vatrogasnog centra u iznosu od šest i pol milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike