Regija
EU PROJEKT “ZAŽELI ZA VUKOVAR”

Sve više starih treba pomoć u kući - zaposleno deset žena
Objavljeno 15. veljače, 2019.
VUKOVAR - Udruga žena Vukovar u suradnji s vukovarskim Područnim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Vukovar počela je provedbu EU projekta pod nazivom "Zaželi za Vukovar". Projekt je vrijedan nešto više od 1,65 milijuna kuna i u cijelosti se financira iz Europskog socijalnog fonda, a od prvoga dana veljače zaposleno je deset žena na poslovima pomoći u kući za 40 starijih i nemoćnih osoba te osoba u nepovoljnom položaju.

Voditeljica projekta, Mirjana Mizdrak Mišanović, navela je kako je predviđena i edukacija zaposlenih žena, jer su sve starije od 50 godina i dugotrajno nezaposlene.

- Riječ je o ženama u nepovoljnom društvenom položaju koje imaju najviše srednjoškolsko obrazovanje te je planirano i njihovo osposobljavanje u skladu s potrebama tržišta rada. Na javni nam se poziv javilo više od 60 žena, broj korisnika prelazi stotinu, a svaki dan nam se javljaju novi jer u Vukovaru ima puno starijih osoba koje žive same i potreban im je ovaj oblik pomoći - istaknula je Mizdrak Mišanović.

Na početnoj konferenciji ovoga projekta ženama su svečano uručeni ugovori o radu sklopljeni na dvije godine, s tim da će svaka od njih pružati uslugu pomoći u kući za po četiri korisnika. Zaposlenice su izrazile zadovoljstvo što su dobile prigodu ponovno raditi, a nekima od njih ovo je prvi posao nakon 20 i više godina statusa nezaposlene osobe. U ime Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstojnica vukovarskog Područnog ureda Jasna Kolar naglasila je važnost ovoga projekta u smislu zapošljavanja teže zapošljivih žena, kojih je prema službenim podacima najviše u evidenciji HZZ-a.

Grad Vukovar je kroz program Zaželi prošle godine zaposlio 50-ak žena na poslovima pomoći u kući, a ni s deset koje je zaposlila Udruga žena Vukovar još uvijek nisu pokrivene sve potrebe jer se broj ljudi koji treba ovu vrstu potpore iz dana u dan povećava.

Dogradonačelnica Ivana Mujkić rekla je kako je riječ o jednom od najboljih i najučinkovitijih EU projekata. D. Korpoš
Uskoro projekt za pomoć braniteljima
“Projekt se pokazao iznimno učinkovitim, daje konkretne rezultate, kako u smislu brige o starijim osobama tako i zbog značajnog broja novozaposlenih žena, koje imaju posao, socijaliziraju se i druže. Ovo je lijepa i zaokružena priča i vjerujem da će takvih projekata biti još”, izjavila je dogradonačelnica i najavila provedbu sličnog projekta koji će biti usmjeren prema braniteljskoj populaciji. Naime, s Ministarstvom branitelja će 22. veljače potpisati ugovor na temelju kojega će se zapošljavati žene koje će voditi brigu o braniteljima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike