Objavljeno 16. veljače, 2019.
Posebno mi je drago što mogu kuhati sa svojim kolegom Tomicom Đukićem, istaknuo je Skoko
Uoči velikog kulinarskog spektakla, koji će se održati u subotu (16. veljače), a na kojem će gosti restorana Zimska luka hotela Osijek imati mogućnost uživati u četiri elegantna slijeda koja će za njih spravljati chef David Skoko, trenutačno najpopularniji hrvatski kuhar, zajedno s polaznicima programa prvog međunarodnog studija gastronomije Visoke škole Aspira u Splitu, dan ranije kuhali su za medije i posebne goste iz ugostiteljsko sektora.
- Prvi put sam u Osijeku i moram priznati da su me svi jako lijepo dočekali. Posebno mi je drago što ovdje mogu kuhati sa svojim kolegom Tomicom Đukićem, kojega dugo znam, ali nismo nikada zajedno radili u kuhinji. S učenicima Aspire napravili smo promociju specijaliteta kao što su prženi gavuni s raštikom, ječam s dimljenim dagnjama, sardelice na savoru, gulaš s lignjama, sipa s bobom, tartar od tune i pašteta od mola. Sve na meniju je vezano uz ribu, ali ima i domaćih fritula, pršuta, maslina, arancina... sve su to jela koja su tradicionala primorskih i dalmatinskih stolova, ali i restorana. Ništa ne iskače od tradicije, jer tradiciju treba čuvati, i to onu svih naših regija jer nam je to obilježje - napominje kulinarska zvijezda David Skoko.
Inače, cilj je hotela Osijek i Visoke škole Aspira bio zapravo spojiti gastroscenu Slavonije s onom Primorja i Dalmacije.
- Mi imamo iznimno dobru suradnju s direktoricom hotela Osijek Sandrom Đurđević i chefom Tomicom Đukićem, koji je naš mentor i predavač studentima gastronomije. O pitanju autohtonosti sve smo sljubili s vinima, pri čemu smo napravili odmak i ponudili gotovo zaboravljene sorte, kao što su rukatac ili trnjak. Kroz ovu priču želimo pokazati sve potencijale koji se slabo koriste - komentirao je Tonči Drlje iz Visoke škole Aspira.
Nefreteta Z. Eberhard
Skoko: Volim fiš, slaninu i kulen
David Skoko nam je priznao da je od kada je krenuo negov kulinarski show na televizijskoj postaji 24kitchen u stalnoj jurnjavi. “Show ide već 215 dana, od kojih sam ja 200 na putu. Život je postao jako intenzivan. Kada govorimo o slavonskoj kuhinji, moram priznati da ne znam previše, ali volim slaninu, kulen i crnu svinju te dobar fiš. Uistinu želim dobro upoznati našu domaću kuhinji u cijeloj Hrvatskoj, ali ne ono što se nudi po restoranima, nego ono što se jede kod kuće jer nam je to izvorno. Upravo izvorno moramo kuhati i fosirati ako želimo biti prepoznati kao gastrodestinacija, što nam je cilj”, poručuje Skoko.