Osijek
NEPOSTOJANJE PAUK SLUŽBE GRAĐANIMA BI MOGLO STVORITI VELIKE PROBLEME

Izmještanje vozila samo u slučaju opasnosti za život i zdravlje
Objavljeno 16. veljače, 2019.

U situaciji kada u gradu ne postoji pauk služba, nakon što je u studenome prošle godine tvrtka Pauk, bivši koncesionar, zbog financijskih poteškoća raskinula ugovor s Gradom, nameće se pitanje što građani mogu učiniti ako im netko vozilom zapriječi ulaz u kuću ili garažu.


Prema informacijama koje smo dobili iz PU osječko-baranjske, postoji nekoliko mogućnosti od kojih ni jedna neće dovoljno brzo riješiti takav problem. U navedenim situacijama jedino što vam preostaje jest pozvati policiju koja će preko registarske oznake pokušati doći do neodgovornog vozača. Ako im to ne pođe za rukom, a vi žurite na posao, ili ste se baš spremali na put, slaba će vam utjeha biti što će dotični biti kažnjen s 300 kuna. Evo što kažu u Policijskoj upravi:


"Člankom 82. stavkom 1. točkom 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisana zabrana zaustavljanja i parkiranja ispred kolnog ulaza u zgradu, sklonište, dvorište ili garažu i drugo, a kazna za ovaj prekršaj iznosi 300 kuna. Člankom 84. stavkom 1. točkom 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama dana je mogućnost da policijski službenik ili prometni redar izda naredbu za premještanje vozila. S obzirom na to da u Osijeku u ovom trenutku nema pravne ni fizičke osobe koja obavlja poslove premještanja nepropisno parkiranih vozila, policijski službenici preko registarske oznake pokušat će doći do vlasnika vozila, nakon čega će ga pokušati kontaktirati telefonom, nakon čega će vlasnik do kojeg su došli ukloniti vozilo.


U suprotnom, nema drugog načina uklanjanja, osim u slučaju neposredne opasnosti za život i zdravlje osoba te radi zaštite imovine, kada se vozilo može i na drugačiji način ukloniti (vučna služba, ili vuča nekim drugim vozilom)." I. Alilović
PROBLEM MORATE RIJEŠITI SAMI
Ako je netko vozilom zauzeo vaše privatno parkirno mjesto u rješavanju tog problema biti ćete prepušteni sami sebi, policija neće intervenirati. Kada su u pitanju takve situacije, iz PU-a poručuju da “vlasnik ili korisnik parkirališnog prostora sam uređuje parkiranje na svojoj površini, pa time i ograničava ili dozvoljava parkiranje pod uvjetima koje on odredi. Policija u takvim slučajevima ne intervenira, osim ako se radi o parkiralištu u javnoj uporabi koja je pod jednakim uvjetima dostupna svima (primjerice parkirališta trgovačkih centara)”.
Najčitanije iz rubrike