Magazin
TJEDNI OSVRT

Orban iznenadio demografskim mjerama
Objavljeno 16. veljače, 2019.

Mladim roditeljima krediti, uz sniženu kamatnu stopu, u visini od 31 tisuću eura, otpisivanje kredita kako bude rastao broj njihove djece, obitelji s troje ili više djece dobit će 7800 eura nepovratno za kupnju novog automobila, majke koje rode bar četvero djece bit će doživotno izuzete od obveze plaćanja poreza na dohodak, samo su neke od najambicioznijih i konkretnih demografskih mjera koje je u obraćanju naciji najavio mađarski premijer Viktor Orban i time poprilično iznenadio kako domaću tako i europsku, ali i hrvatsku javnost.

Inače, već dugo Orban u svojim govorima navodi da su Mađari u demografskom smislu “ugrožena vrsta” jer mađarska obitelj u prosjeku rađa 1,2 djece, hrvatska 1,4, a EU prosjek je 1,6. Orban uz to ističe: “Mi ne trebamo djecu migranata, mi trebamo mađarsku djecu. To je mađarski odgovor na demografsko srozavanje, a ne migracije”, zaključio je u skladu s njegovom višegodišnjom antimigracijskom politike koja je često na meti dežurnih kritičara. U govoru je još dodao kako zapadna Europa želi riješiti problem demografskog slabljenja tako što će doseljavati migrante s drugih kontinenata i iz drugih kultura.

I dok poneki demografi, pa i hrvatski, pozdravljaju Orbanove mjere, ima i onih koji tvrde da njegova reforma neće imati velik utjecaj, pozivajući se na primjer Francuske koja je isto napravila još 2005. i nije uspjela, ali su ju spasili migranti, dok Mađarska oko toga ima problem. Ističu da ni jedna zemlja u EU-u nema stopu fertiliteta dovoljno veliku da bi mogla održavati jednak broj stanovnika bez imigracija te se slažu da je Zapad razvijen jer je otvoren za migracije, a istok Europe nije, a time nije baš ni posebno privlačan migrantima.

Zagovornici Orbanove politike su pak mišljenja kako je dobro što ide stopama Francuske, jer da su u njoj, kao primjerice i u Švedskoj, rezultati ipak pozitivni. U tom krugu je i poznati hrvatski demograf Stjepan Šterc koji je pun hvale za Orbana navodeći da su to prave mjere, a ne vatrogasne kao u hrvatskom slučaju. On misli da je mađarska vlada potpuno svjesna razmjera demografskih problema te oni, za razliku od nas, ne čekaju pravi ekonomski trenutak u kojemu bi krenuli u obnovu stanovništva. ‘’Mi smo to sveli na socijalnu i obiteljsku politiku jer je takvo ministarstvo, a nismo stavili u temelj ukupnog i gospodarskog razvitka’’, naveo je Šterc. Stručnjaci se nadalje slažu da su Orbanove mjere upravo one koje će početi djelovati odmah i da je riječ o dobrom primjeru Hrvatskoj.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike