Magazin
MARIJANA PETIR

Hoćemo li uskoro kupovati ‘dizajnirane bebe’ u supermarketima?
Objavljeno 16. veljače, 2019.
HRVATSKA ZASTUPNICA U EUROPSKOM PARLAMENTU

Zastupnici Europskog parlamenta na inicijativu Kluba Europskih pučana uputili su pitanje Europskoj komisiji i Vijeću o nužnosti zabrane izmjene ljudskog genoma kako bi se spriječili neetični eksperimenti na ljudima na globalnoj razini, kakvi se rade u Kini. Tijekom plenarne rasprave Europskog parlamenta održane u Strasbourgu proteklog tjedna, hrvatska zastupnica Marijana Petir osudila je postupak kineskog istraživača He Jiankuija:

- Taj čin je protivan i etici i znanosti koja bi trebala imati plemenitu svrhu i biti u službi čovjeka. Modifikacija genoma ljudskih embrionalnih stanica prvoklasno je etičko pitanje, a na nama je kao zakonodavcima da postavimo granice i stvorimo zakone koji će onemogućiti ono što je etički neprihvatljivo te tako osiguramo da znanost ne nadilazi etiku - rekla je u raspravi Petir.

Znanost nam uistinu omogućuje da bolje razumijemo i istražimo i svijet oko nas i samog čovjeka. Međutim, dok izmjena genoma somatskih stanica prelazi u fazu kliničkih ispitivanja prema strogim i odgovornim translacijskim kriterijima, izmjena genoma embrionalnih stanica mogla bi prouzročiti dvosmisleno tumačenje međunarodno priznate zabrane izmjene ljudskih embrionalnih stanica.

- Na međunarodnoj razini donose se smjernice i preporuke, ali one, iako pomažu znanstvenicima u etičkim dvojbama, nemaju odgovarajuću zakonsku težinu. Bez regulatorne zabrane takvih eksperimenata, jednom kada editiranje genoma embrionalnih stanica uđe u kliničku praksu, bit će teško ograničiti njegovu primjenu, a pojava “dizajniranih beba” postat će tek pitanje vremena - upozorava Petir.

Zastupnica Petir također smatra da ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da nije sve što je znanstveno moguće i dohvatljivo ujedno i etički prihvatljivo:

- Izmjena genoma ljudskih zametaka i gameta zasigurno je neprihvatljiva jer će uvedene promjene genoma biti nasljedne i prenositi se na buduće naraštaje. Ljude se ne može proizvoditi prema narudžbi. Europska unija mora jasno stati iza globalne zabrane izmjene ljudskih embrionalnih stanica i zauzeti se da to bude standard koji će znanstvenici diljem svijeta poštovati - zaključila je Petir.

Povjerenica Vera Jurova u uvodnom izlaganju rekla je da je Komisija svjesna svih implikacija koje proizlaze iz tog događaja:

- Ne treba zaboraviti da je regulacija in vitro oplodnje u nadležnosti država članica te da veliku odgovornost za istraživanja u tom segmentu snose i same države članice. U ovom trenutku neovisna EU radna skupina za etiku izrađuje mišljenje o izmjeni genoma ljudskih embrionalnih stanica - mišljenja je Jurova.(D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike