Novosti
SABORSKA RASPRAVA O SDP-OVOJ INTERPELACIJI

Plenković: Sve su radnje u postupku nabave aviona provedene transparentno
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je ocijenio da je zbog afere s nabavom borbenih aviona Hrvatska izgubila vrijeme, teško stečeni ugled i novac, a premijer Andrej Plenković poručio je u Saboru da stoji iza ministra obrane Damira Krstičevića, jer su sve radnje u postupku nabave vojnih zrakoplova provedene transparentno i u skladu sa zakonom.

"Vlada i ministar obrane Damir Krstičević obmanuli su i javnost i Odbor za obranu, a Hrvatsku su izložili međunarodnoj blamaži. Svojim ostankom oni ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana", poručio je Bernardić u uvodnom govoru SDP-ove interpelacije o radu Vlade zbog propale nabave borbenih aviona.

Premijeru Plenkoviću sugerirao je da bi bilo bolje da smijeni ministra Krstičevića umjesto da na takav način ponižava resornog ministra. "Nemojte mu to raditi, ako ni zbog čega drugoga onda zbog njegova dostojanstava, ali i poštovanja prema ratniku”, poručivao je šef SDP-a. Treba, rekao je, pokrenuti pitanje tko je i zašto u medije puštao tajne i klasificirane dokumente vezane uz vojnu sigurnost. Pitao se i koga se time štiti. Obrambena sposobnost Hrvatske, tvrdi, prvi je put dovedena u pitanje nakon Domovinskog rata. Ponavljao je kako je SDP odavno upozoravao na problem s kupnjom aviona, jer se, tvrdi, od početka radilo o netransparentnom procesu. "Prava je istina da je premijer Plenković taj koji laže i nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao, da su premijer, ali i predsjednica i ministar, bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu”, navodio je Bernardić.

"Vlada odbacuje sve navode iz Interpelacije kao neosnovane, neutemeljene i netočne te predlaže Saboru da odbije prijedloge zaključaka iz interpelacije", naglasio je premijer Plenković u raspravi u SDP-ovoj interpelaciji. Odluka o pokretanju postupka nabave zrakoplova jedna je od najsloženijih strateških odluka RH u obrambenom resoru nakon Domovinskog rata i na tragu je politike jačanja sustava Domovinske sigurnosti, rekao je Plenković. Podsjetio je da o neuspjelom remontu MIG-ova nije bio pokrenut postupak interpelacije, iako je isti predmet kaznenih postupaka u Hrvatskoj i Ukrajini. Premijer Plenković odbacio je i navode iz interpelacije da je ugrožena sigurnost i vanjskopolitički položaj Hrvatske, rekavši kako ne iznose valjane argumente, a navode temelje na površnim ocjenama, na nepoznavanju materije i političkom oportunizmu.

"Vezano uz odobrenje za prijenos trećoj strani (TPT) od američkih vlasti želim naglasiti da je za pokretanje postupka i dobivanje TPT-a odgovorna država koja je trenutačni vlasnik, odnosno prodavatelj naoružanja i opreme, u ovom slučaju Izrael. Nužnost pribavljanja TPT-a bila je poznata Hrvatskoj od početka nabave, ali potpuno eliminiranje svih rizika ni u jednom procesu nije moguće", ponovno je pojasnio premijer Plenković, navodeći kronologiju neuspjele nabave aviona. O svakom koraku u procesu nabave zrakoplova javnost je bila pravodobno informirana, pa tako i oko poteškoća oko TPT-a, dodao je.

"Netočan je navod da je narušen međunarodni ugled Hrvatske. I SAD i Izrael naglasili su kako žele i dalje razvijati savezničke i partnterske odnose te produbljivati obrambenu suradnju s Hrvatskom. Izrael je javno istaknuo da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa i nije mogla utjecati na ishod procesa, pa ne može biti odgovorna, a to je potvrdila i američka strana”, ponovio je premijer. Ponovno je naglasio kako nije nastala šteta za proračun, nije narušen međunarodni ugled Hrvatske, i nisu narušeni hrvatski odnosi s partnerima, ni s Izraelom ni unutar NATO-a. H/D.Pav.
GRMOJA: SVELI STE SVE NA JEFTINI PR
“Sveli ste jednu od najvažnijih strateških odluka na jeftini PR i kriznu komunikaciju. Svojom netransparentnošću dali ste nove argumente protivnicima borbenih zrakoplova i tako sami ugrozili budućnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva i nacionalnu sigurnost”, izjavio je Mostov Nikola Grmoja. Hrastov Hrvoje Zekanović rekao je, pak, kako je ministar Krstičević dobro obavio svoj posao, no smatra da su zakazali premijer i predsjednica Republike. “Ni vi, ni ovi prethodnici iz Mosta, nikad neće biti u poziciji da odlučuju bilo što kada je riječ o Vladi RH, smjeru razvoja zrakoplovstva, vođenju vanjske politike. To su pusti snovi ljudi koji koriste ove teme ne bi li ih se malo čulo i vidjelo, bez argumenata, floskulama...”, odgovorio je premijer.
Možda ste propustili...