Sport
AK SLAVONIJA ŽITO

I u prošloj godini pljuštale medalje i državni rekordi
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Osječki su atletičari osvojili čak 29 naslova prvaka Hrvatske

U prostorijama NK Osijek u Gradskom vrtu, AK Slavonija-Žito napravio je presjek ostvarenog u prošloj godini te nagradio najbolje pojedince.


Za osječki je atletski klub i 2018. godina donijela bogatu kolekciju medalja, ostvarenih ne samo na nacionalnim nego i na međunarodnim natjecanjima. Atletičarke i atletičari Slavonija-Žita prošle su godine uzeli sedam medalja na međunarodnim natjecanjima, 89 medalja na prvenstvima Hrvatske, od čega 29 zlata, još su 24 puta imali plasman među prva tri na kupovima Hrvatske, srušili su četiri nacionalna rekorda te je njih 13 nastupalo za reprezentaciju. Uzeta su i tri trofeja na ekipnim PH te četiri na Kupu Hrvatske, a ukupno je u klubu 17 kategoriziranih sportaša.


Nemoguće je sve uspjehe i dostignuća poimence nabrojiti, no vrijedi istaknuti bar ona najveća. Za četiri državna rekorda “zaslužni” su Ivan Horvat (seniorski u skoku s motkom - 5,71), Elija Valentić (seniorski i mlađeseniorski u skoku s motkom - 4,06) i Dominik Škorjanc (kadetski na 300 m prepone - 38.26, kadetski dvoranski na 60 m prepone - 8.29). Najbolji klupski atletičar Ivan Horvat nastupio je na EP-u, a osvojio je dva “balkanska” zlata u skoku s motkom, srebro na Balkanu u istoj disciplini uzela je Elija Valentić, Sara Aščić osvojila je “mediteransko” srebro među mlađim seniorkama u skoku u vis, Ivan Paravac “balkansko” juniorsko srebro u skoku s motkom, a međunarodne medalje još su na petoboju reprezentacija zaslužili Dominik Škorjanc (srebro na 300 m prepone), koji je uzeo i broncu zajedno s Melani Bosić (mix štafeta 4x300 m). Uz nastupe na brojnim natjecanjima, osječki je klub bio i (su)organizator njih čak 34, a veliku pozornost posvećuje i stvaranju jake baze, koju klub nastoji izgraditi kroz atletsku školu, a u kojoj je više od 250 članova.


Sve to razlog je za zadovoljstvo svih u klubu, što je istaknula i predsjednica Zvjezdana Tuma Pavlov, najavivši da su ambicije i u 2019. godini biti još “brži, viši, jači”.


- Naravno da je lijepo vidjeti sve ove medalje, rekorde, reprezentativce... sve ono čime se uspješan klub može ponositi. A mi sve to nastojimo svake godine povećati. Zato i ulažemo puno u rad s mladima, stvaramo trenere koji rade s njima te nastojimo osigurati svima uvjete za rad i nastupe na natjecanjima. Morate stvarati bazu djece iz kojih poslije možete dobiti odlične ili čak i vrhunske sportaše u starijim uzrastima - pojasnila je Tuma Pavlov, koja je uručila i priznanja najboljim pojedincima po kategorijama u prošloj godini. Jedna od dobitnica je i skakačica s motkom Elija Valentić, najbolja klupska mlađa seniorka, kojoj ovakve nagrade nisu novost.
- Ovo mi je druga ili treća godina s ovakvim priznanjem. Presretna sam što klub ovo organizira jer mislim da treba neki mali poticaj mladim sportašima. Lani sam na Balkanijadi bila druga, prvi put skočila 4,00, poslije sam srušila i državni rekord (4,06), a nastupila sam i na EP-u za juniore. I u ovoj godini imam velike ambicije, planiram već sljedeći tjedan skočiti dvoranski rekord (4,05), što mislim da neće biti problem, a nadam se da do kraja godine mogu ići i preko 4,10-4,20 - najavila je hrvatska rekorderka.


Goran Roguljić
Najbolji pojedinci u 2018.
MLAĐA KADETKINJA: Ivona Pipunić (bronca u vortexu na PH)

STARIJA KADETKINJA: Lorena Faktor (2 zlata, 2 srebra, 5 bronci na PH)

MLAĐA JUNIORKA: Barbara Vrhovac (1 zlato, 2 bronce na PH, norma za EP za ml. juniore na 1500 m)

STARIJA JUNIORKA: Nikolina Užnik (1 zlato, 3 srebra na PH)

MLAĐA SENIORKA: Elija Valentić (seniorski rekord Hrvatske u skoku s motkom, srebro na Prvenstvu Balkana, 3 zlata na PH)

MLAĐI KADET: Bruno Menrat (srebro na PH)

STARIJI KADET: Dominik Škorjanc (dva kadetska rekorda, na 60 m prepone u dvorani i 300 m prepone, najbolji kadetski rezultat Europe na 300 m prepone, srebro i bronca na petoboju reprezentacija, 2 zlata, 2 srebra i bronca na PH)

MLAĐI JUNIOR: Ivan Paravac (srebro na Prvenstvu Balkana za juniore, 26. na EP za ml. juniore, zlato, srebro i bronca na PH)

STARIJI JUNIOR: Borna Cik (3 srebra na PH)

MLAĐI SENIOR: Dario Prekl (8. na Prvenstvu Mediterana za ml. seniore)

SENIOR: Ivan Horvat (hrvatsko rekord na otvorenom u skoku s motkom 5,71, zlata na Prvenstvima Balkana na otvorenom i u dvorani, 2 zlata na PH)

NAJBOLJI TRENER: Saša Šešum
Najčitanije iz rubrike