Osijek
ŠTO SE DOGAĐA S VRTIĆEM “ZVONČIĆ” U ČEPINU?

Čepin mora plaćati punu subvenciju ili preuzeti vrtić!
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Općina Čepin izdvaja 500 kn po djetetu, a dodatnih 328 kuna daje Grad Osijek

Već su nekoliko dana roditelji djece koja pohađaju redovne programe u čepinskom vrtiću "Zvončić" na nogama - protive se, kako kažu, potihoj privatizaciji vrtića koja bi u konačnici trebala biti samo dio master-plana privatizacije čak pet objekata pod kapom Dječjeg vrtića Osijek. I dok oni najavljuju prosvjed, iz Grada Osijeka ovakvo što oštro opovrgavaju, ali dodaju kako ubuduće subvencioniranje boravka djece u vrtiću "Zvončić" mora potpuno snositi Općina Čepin ili ga preuzeti kao svoju ustanovu.

Sporna subvencija
Prema Pravilima o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa Dječjeg vrtića Osijek, mjesečna puna cijena po djetetu za primarni jaslički i vrtićki desetsatni program iznosi 1468 kuna. Cijena korištenja usluga koju roditelji s područja Osijeka trenutačno plaćaju (bez dodatnih olakšica za pojedine kategorije) iznosi 640 kuna, a ostatak do pune ekonomske cijene - 828 kuna - subvencionira Grad Osijek. Kada je u pitanju vrtić ‘‘Zvončić‘‘ u Čepinu, da bi roditelji i tamo plaćali mjesečnu cijenu vrtića 640 kuna, ne subvencionira ih sa spomenutih 828 kuna u cjelosti Općina Čepin koja bi to trebala činiti. Općina Čepin u tu svrhu izdvaja 500kn po djetetu, a dodatnih 328 kuna po djetetu daje Grad Osijek - koji to više ne želi činiti.

- Čepin je druga općina. Istina je da tamo Grad Osijek ima svoju zgradu i da gradska ustanova Dječji vrtić Osijek u njoj pruža svoje usluge, a sve prema ugovoru koji ističe 31. kolovoza. U srijedu je gradonačelnik Ivan Vrkić načelniku općine Čepin Draženu Tonkovcu poslao dopis u kojemu ga moli za sastanak s obzirom na to da taj ugovor ističe, a da Općina Čepin, prema izračunu Dječjeg vrtića Osijek, ne plaća punu razliku do ekonomske cijene po dijetu. Riječ je o logičnom potezu, sviđalo se to nekome ili ne. Svakako nije normalno da građani Osijeka plaćaju nešto mještanima Čepina. Djeca koja iz drugih općina žele dolaziti u Dječji vrtić Osijek plaćaju punu cijenu, a Grad Osijek subvencionira samo djecu s područja Grada Osijeka. Grad Osijek s eventualnom privatizacijom ili s bilo čime što će odlučiti načelnik ili oni koji vode Općinu Čepin nema veze. Oni mogu pokušati nastaviti ovaj model vođenja vrtića ili mogu otvoriti svoju ustanovu ili vrtić privatizirati - kaže pročelnik za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Dražen Alerić, koji opovrgava i priču o privatizaciji ijednog objekta u sustavu Dječjeg vrtića Osijek uopće.

Nema privatizacije vrtića
- Što se tiče vrtića u sustavu i na području Grada Osijeka te priča o njihovoj privatizaciji, koje sam čuo i ja, situacija je posve drukčija od onoga što se govori. Mi smo u zadnjem kvartalu prošle godine bili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na sastanku veznom uz Dječji vrtić Osijek. Zaključak je da smo dužni napraviti podjelu vrtića kako su napravili drugi gradovi, poput Splita ili Rijeke, da bi Dječji vrtić Osijek mogao dobivati suglasnosti nadležnog ministarstva za programe poput Waldorfa i Montessorija, kao i za neke druge projekte za provedbu za koje smo već poslali ljude na edukaciju. Da bi to mogli, prema naputku Ministarstva moramo Dječji vrtić Osijek podijeliti kao što su to napravili drugi gradovi jer je vrtić od tri tisuće djece prevelik da bi se u njegov sustav mogli uvoditi novi sadržaji i programi. I otud je došao prijedlog da napravimo jedan dio vrtića koji će imati veći broj djece, i drugi gdje bi bilo između četiri i sedam vrtića (brojka još uvijek nije definirana - o tomu će odlučiti ravnateljica sa svojim stručnim timom) u kojemu bi se onda u skorašnje vrijeme, kada završe edukacije odgojitelja, održavali spomenuti programi. Ali sigurno nema govora o privatizaciji gradskih vrtića u Osijeku. Nitko nikada na tu temu nije razgovarao, čak i je nadležno Ministarstvo protiv toga i takvu ideju generalno ne podržava - kaže Alerić.

Načelnik Općine Čepin, Dražen Tonkovac, potvrđuje da je primio dopis iz Grada Osijeka o nužnosti plaćanja pune subvencije realne cijene boravka u vrtiću za djecu iz Zvončića od strane Općine Čepin. "Za sada mogu situaciju komentirati tako da smo gradonačenik Vrkić i ja u pregovorima i ovu ćemo situaciju riješiti na obostranu korist proračuna Grada Osijeka i Općine Čepin, ali prije svega na dobrobit roditelja i djece iz Čepina koje ova situacija ne treba brinuti, a svakako ne prosvjedovati", kaže Tonkovac.

Ivana Solar
Mogući ishodi za VRTIĆ “Zvončić”
Kakav će biti ishod ove situacije ostaje vidjeti. No činjenica da je Općina Čepin 20 godina subvencionirala svako dijete u “Zvončiću” s 300 kuna mjesečno (za što je godišnje iz njihova proračuna bilo osigurano 650 tisuća kuna), a da tek od lani to čini s 500 kuna mjesečno (nešto više od milijun kuna iz čepinskog proračuna). Hoće li načelnik u proračunu pronaći dodatnih 328 kuna za svako dijete u vrtiću (681 tisuću kuna godišnje) ili donijeti odluku da “Zvončić” izlazi iz sustava Dječjeg vrtića Osijek - ostaje vidjeti. No neslužbeno doznajemo kako Općina Čepin naginje više povratku “Zvončića” pod svoje te da je Grad Osijek čak spreman u tom slučaju Općini Čepin prepustiti zgradu vrtića, s obzirom na to da je, navodno, riječ o objektu koji su Čepinčani izgradili svojim novcem u vrijeme Općine Osijek.
Općina Čepin, prema izračunu Dječjeg vrtića Osijek, ne plaća punu razliku do ekonomske cijene po dijetetu
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike