Osijek
“MILIJARDA USTAJE” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

I Osijek u globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Osječki je Arheološki muzej jučer bio domaćin manifestacije "Milijarda ustaje". Riječ je o globalnoj plesnoj kampanji protiv nasilja nad ženama koja je pokrenuta na Valentinovo 2012. godine zbog šokantnih statističkih podataka koji kažu kako svaka treća žena na Zemlji tijekom svog života biva fizički zlostavljana.

- Kada govorimo o nasilju nad ženama, moramo spomenuti više oblika nasilja. Iako će većina ljudi odmah pomisliti na onu najgoru vrstu nasilja, fizičko nasilje, postoji i verbalno, psihološko, sociološko i ekonomsko nasilje. Nažalost, možemo reći da je nasilje nad ženama i na ovom našem području prisutno svakodnevno te upravo zbog toga želimo ovakvim kampanjama senzibilizirati javnost kako bi se ono svelo na najmanju moguću mjeru - rekao nam je Robert Škorvaga, policijski službenik Odjela za prevenciju PU osječko-baranjske.

Plesačima, među kojima su bili članovi Plesnog studija Shine, Crvenog križa Osijek, službenici PU osječko-baranjske i brojni drugi, pridružila se i osječka dogradonačelnica Žana Gamoš.

- Nema ljepšeg načina nego kroz pjesmu i ples poslati poruku da nasilje bilo koje vrste, pa i nasilje nad ženama, nije tuđa privatna stvar, nije nešto što se događa unutar četiri zida. Na nama je da krenemo od naše ulice, našeg susjedstva i grada, i upozorimo na nasilje ili ga spriječimo. Minimalno što možemo učiniti je prenositi poruku i educirati naše najmlađe sugrađane o tome kako je nasilje neprihvatljiv obrazac ponašanja. U tom smislu želim pohvaliti projekt građanskog odgoja i obrazovanja "Osijek To Go", koji smo pokrenuli u osječkim osnovnim školama upravo kako bismo slali poruke tolerancije, uvažavanja i nenasilja - poručila je Gamoš.
I. Alilović
NAJVEĆA KAMPANJA U POVIJESTI
“Milijarda ustaje” globalna je kampanja UN-a protiv nasilja nad ženama, najveća u povijesti, u kojoj sudjeluje oko 200 zemalja. Kako bismo se suprotstavili tom ružnom fenomenu, potrebno je proširiti razumijevanje ženske podređenosti u kontekstu kapitalizma, kolonijalizma, imperijalizma i rata. Jedna od ključnih poruka ovogodišnje kampanje je da budemo hrabriji, da slušamo, učimo, postavljamo teška pitanja, poduzimamo akcije i iziđemo iz vlastite zone komfora, fizički i intelektualno, kako bismo predano pružili otpor nasilju i solidarizirali se sa žrtvama.
Možda ste propustili...

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana