Regija
POTPISIVANJE UGOVORA O STIPENDIRANJU

Učenika za deficitarna zanimanja nema ili im ne trebaju stipendije?
Objavljeno 15. veljače, 2019.
VUKOVAR

I ove će godine Grad Vukovar dodijeliti stipendije studentima i učenicima s prebivalištem na području Vukovara, a ugovori sa stipendistima bit će potpisani danas u Ružičkinoj kući.

Prema informaciji objavljenoj na službenoj web-stranici Grada, ukupno će za akademsku 2018./2019. godinu biti dodijeljene 142 stipendije, i to 33 za studente druge i viših godina studija deficitarnih zvanja u iznosu od tisuću kuna mjesečno,

72 stipendije za studente prve, druge i viših godina studija ostalih zvanja u iznosu od 500 kuna mjesečno i 3 stipendije za učenike srednjih škola za deficitarna zanimanja u iznosu od po 400 kuna. Iz posebno prikupljenih sredstava isplatit će 2 stipendije studentima druge i viših godina studija u iznosu od tisuću kuna mjesečno, jedna u iznosu od 850 kuna te 31 stipendija u iznosu od 800 kuna mjesečno, s tim da se sve stipendije dodjeljuju za deset mjeseci. Za tu je namjenu u gradskom proračunu osigurano 1,6 milijuna kuna, dok je iz posebno prikupljenih sredstava (donacija) osigurano 276.500 kuna.

Kao što su gradske vlasti prethodno najavile, od ove će godine Grad osim studenata stipendirati i učenike deficitarnih zanimanja, no prema objavljenom popisu, njih će biti samo troje, a u natječaju je navedeno kako će ih stipendirati 20. Kako bismo doznali je li razlog tomu slab interes srednjoškolaca, obratili smo se jučer u gradsku upravu, no konkretan odgovor nismo dobili već pojašnjenje kako će "biti određenih izmjena". O kakvim je izmjenama riječ, odnose li se one na ukupan broj stipendista, visinu stipendija ili nešto treće ostalo je nepoznanica pa preostaje pričekati potpisivanje ugovora o stipendijama kada će mjerodavni javnosti iznijeti konkretne podatke.

Treba istaknuti kako je prošle godine svečanost potpisivanja ugovora za studentske stipendije održana potkraj siječnja, no tom su prilikom potpisana 203 ugovora. I tada su najviše iznose stipendija dobivali studenti deficitarnih zanimanja u Vukovaru, no brojke jasno govore kako je ukupan broj stipendista bio poprilično veći.

Ne tako davno broj studenata koje je Grad Vukovar stipendirao bio je značajno veći nego sada, o čemu svjedoči podatak kako ih je u akademskoj 2012./2013 godini bilo čak 411. No krajem 2014. godine došlo je do promjena u kriterijima, a stipendije se odobravaju samo onima koji studiraju na području Republike Hrvatske, a ne i drugih država kako je bilo prethodno. D. Korpoš
Natječajem je predviđeno stipendiranje 20 učenika deficitarnih zanimanja, na popisu stipendista samo troje
Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike